Empowering Mobility: Ο πρωτοποριακός τρόπος λειτουργίας της Surprice car rentals

Empowering Mobility: Ο πρωτοποριακός τρόπος λειτουργίας της Surprice car rentals
Με αφετηρία την Κρήτη, η εταιρεία αναπτύσσει το επιχειρηματικό της μοντέλο και επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο.

H Surprice car rentals είναι μια start-up 10ετίας που αξιοποίησε την επέλαση των ψηφιακών πλατφορμών στην ταξιδιωτική πρακτόρευση και κατάφερε να εξελίξει την εμπειρία της οικογενειακής επιχείρησης ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κρήτη σε ένα παγκόσμιο δίκτυο με το μοντέλο του franchise.

Ενδεικτικό της αναπτυξιακής δυναμικής της είναι ότι την περίοδο 2019-2023 η αύξηση κερδών ήταν 120%, ενώ η αύξηση κρατήσεων 55%. Επίσης, ενδεικτικό του διεθνούς προφίλ της είναι ότι απασχολεί senior στελέχη διαφορετικών εθνικοτήτων και συνεργάζεται με διεθνούς κύρους ελεγκτικές εταιρείες και χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Με σύνθημα «Empowering Mobίlity», η Surprice λειτουργεί πλέον με πρωτοποριακό τρόπο ως ένας aggregator που μέσα από καινοτόμες ψηφιακές πλατφόρμες συνδέει πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες που γεννούν ζήτηση καταναλωτή για ενοικίαση αυτοκινήτων με εταιρείες που προσφέρουν την υπηρεσία σε 32 χώρες. Όπως είναι φυσικό, δεν βλέπει πλέον τα όριά της να περιορίζονται στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά να αγγίζουν τη συνολική ανάγκη για μετακινήσεις (mobility), έναν χώρο που βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση με ραγδαίες αλλαγές ως προς τα καθιερωμένα μοντέλα.

«Επενδύουμε διαρκώς σε νέες τεχνολογίες, με έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό μας».

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη παγκόσμια παρουσία της καλύπτει σήμερα 350 σημεία φυσικής εξυπηρέτησης πελατών, ενώ απασχολεί έναν στόλο που αποτελείται από 20.000 αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα διαθέτει ιδιόκτητο στόλο πάνω από 1.000 αυτοκίνητα, με μεσοπρόθεσμο στόχο τις 2.500. Το δίκτυο είναι διευρυμένο στην Ευρώπη, με σοβαρότερη τη δραστηριότητα σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, που είναι, άλλωστε, και τουριστικές περιοχές. Στον άμεσο σχεδιασμό είναι η εστίαση στην Αυστρία, που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη επαρκώς, ενώ επιδιώκεται η εξεύρεση συνεργάτη σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία. Στην Αμερική πρόσφατα άνοιξαν δύο σημεία, σε Φλόριντα και Λος Άντζελες, όμως δεν έχει για θεσμικούς λόγους διαμορφωθεί πλήρης σχέση franchisee με τους εκεί συνεργάτες.

Η Surprice συνεργάζεται με τις πιο σημαντικές διεθνείς πλατφόρμες, όπως Rental Cars, Cartrawler, Booking, Expedia, DoYouSpain, Discover, Priceline, Amadeus, VIPCars, μέσα από τις οποίες ο παγκόσμιος καταναλωτής που αναζητά car rental σε χώρες όπου δραστηριοποιείται η Surprice γίνεται πελάτης της.

Ο όμιλος πλέον αποτελείται:

i) από μια εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο των franchisee στα υφιστάμενα σημεία παρουσίας και φροντίζει την επέκτασή του σε καινούργιους προορισμούς αξιοποιώντας την ψηφιακή πλατφόρμα του group,
ii) μια ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιδιόκτητο στόλο με παρουσία εταιρικών σταθμών σε τρεις πόλεις (Ηράκλειο, Αθήνα, Χανιά) στην Ελλάδα και σύντομα στην Αυστρία,
iii) μια εταιρεία που αναπτύσσει και συντηρεί το software, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία του δικτύου franchisees σε επίπεδο διασύνδεσης με τις ψηφιακές πλατφόρμες ταξιδιωτικών υπηρεσιών, τιμολόγησης, διαχείρισης των κρατήσεων, παρακολούθησης και συντονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η τρέχουσα περίοδος θεωρείται κομβική για την εταιρεία, μιας και το επιχειρησιακό της μοντέλο έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα ουσιαστικής ωριμότητας, και μάλιστα χωρίς ξένα κεφάλαια, αλλά κυρίως γιατί στον κλάδο δραστηριότητάς της:

α) Διαφαίνεται αυξημένη ταξιδιωτική δραστηριότητα μετά την πανδημία, σε συνδυασμό με ευκαιρίες ταχύτερης ανάπτυξης του δικτύου ενοικίασης αυτοκινήτων, λόγω ανακατατάξεων σε επίπεδο τοπικών παρόχων υπηρεσιών ως συνέπεια της διετούς ύφεσης.
β) Διαφοροποιείται ο κλάδος του αυτοκινήτου, επηρεαζόμενος τόσο από τη μακροχρόνια τάση για περιβαλλοντική μέριμνα όσο και από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της στην εφοδιαστική αλυσίδα.
γ) Οι ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών έχουν εδραιωθεί και σχεδιάζουν τον επόμενο κύκλο ανάπτυξής τους.

Αντίστοιχα, η Surprice στον επόμενο κύκλο ανάπτυξής της θεωρεί κρίσιμο, από τη μία, να επιλέγει με επιτυχία τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες του επιχειρηματικού της μοντέλου στο μετεξελισσόμενο εκ των συνθηκών κλάδο και, από την άλλη, να επιτυγχάνει την κατά το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή τους.

Με την καινοτομία να είναι στο κέντρο των δεξιοτήτων της Surprice, σήμερα αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην κατηγορία της που, πέρα από την ενοικίαση αυτοκινήτου, προσθέτει και άλλες υπηρεσίες. Μεγάλο μέρος των νέων επενδύσεων αφορά το CRM, με έμφαση στην προσωπική σχέση με τον πελάτη. Συγκεκριμένα, η Surprice μέσα στο επόμενο 12μηνο, έχει ως στόχο να αναπτύξει μια σειρά από νέες δραστηριότητες, όπως transfers, και να παρέχει ευκολίες στους χρήστες, όπως online registration και contactless.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει δυναμικά στις τεχνολογικές της υποδομές όπως το ΙΤ και WEBSITE και πρωτίστως στους ανθρώπους της, απασχολώντας το ικανότερο στελεχιακό δυναμικό από τη διεθνή αγορά, δημιουργώντας συνθήκες και προοπτικές για ραγδαία ασφαλή ανάπτυξη.

Η εταιρεία, για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, προσείλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητος, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί πρόσφατα σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυσή της, από το Επενδυτικό Κεφάλαιο Southbridge, ανοίγοντας νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες στην παγκόσμια πορεία της.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

**ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (Νίκος Πασπαλάκης) NIKOS MALIAKOS

***ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (Μανώλης Πασπαλάκης) ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: