Novo Nordisk: Οδηγούμε την αλλαγή για τις επόμενες γενιές σε Υγεία και Περιβάλλον

Novo Nordisk: Οδηγούμε την αλλαγή για τις επόμενες γενιές σε Υγεία και Περιβάλλον
Η Novo Nordisk βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μερικών από των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα.
  • Είμαστε αποφασισμένοι να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στη δημιουργία ενός βιώσιμου, υγιούς περιβάλλοντος με μακροπρόθεσμα απότελέσματα.
  • Η φιλοδοξία μας είναι τολμηρή και απλή: να έχουμε μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
  • Υιοθετούμε μια κυκλική νοοτροπία – σχεδιάζουμε και παράγουμε τα προϊόντα μας έτσι ώστε Τα υλικά μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
  • Η περιβαλλοντική στρατηγική μας, Circular for Zero, θέτει στόχους και ορόσημα, μία δέσμευση με ορίζοντα έως το 2045.

 Η Novo Nordisk είναι μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον τομέα της υγείας και με 100 χρόνια καινοτομίας και πρωτοπορίας στη θεραπεία σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.  Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας και απασχολεί περίπου απασχολεί 61.400 άτομα σε 80 χώρες και κυκλοφορεί τα προϊόντα της σε περίπου 170 χώρες.

Για πρώτη φορά στις 26 Σεπτεμβρίου του 1979, η Novo Nordisk δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα με την διακριτική επωνυμία «Νόβο Ελλάς Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.», εισάγοντας προϊόντα για το σακχαρώδη διαβήτη. Από τότε έως και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική Φαρμακευτική Αγορά, αυξάνοντας διαρκώς το χαρτοφυλάκιο της και επενδύοντας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των διαταραχών ανάπτυξης. Η εταιρεία φέρει την ονομασία Νόβο Νόρντισκ Ελλάς Ε.Π.Ε. (Novo Nordisk Hellas) από το 1991.

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, η εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, υλοποιώντας κατά βάση κλινικά προγράμματα για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας. Την περίοδο από το 2016 έως 2022 πραγματοποιήθηκαν από τη Novo Nordisk  30  κλινικές μελέτες οι οποίες συμπεριέλαβαν 1.297 ασθενείς. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 13,4 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία Novo Nordisk στην Ελλάδα.

Συνεχείς επενδύσεις για την υποστήριξη του τρέχοντος και μελλοντικού χαρτοφυλακίου προϊόντων στις σοβαρές χρόνιες νόσους:

– Επένδυση με περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας στην επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής στο Kalundborg της Δανίας.

Η νέα εγκατάσταση δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) θα έχει αποτύπωμα 170.000 m2. Θα σχεδιαστεί ως πολυπροϊοντική εγκατάσταση με ευελιξία για τη συμπερίληψη μελλοντικών διαδικασιών και την επίδειξη τεχνολογίας αιχμής και περιβάλλοντος εργασίας. Ως μελλοντική και αποτελεσματική ως προς το κόστος εγκατάσταση, η κατασκευή θα εστιάσει στην παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας στους ασθενείς παγκοσμίως με αποδοτικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Οι εσωτερικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι επί λειτουργίας, η μελλοντική εγκατάσταση θα μειώσει την κατανάλωση ύδατος κατά περίπου 40% και την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 50% συγκριτικά με παρόμοιες διαδικασίες δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) σε άλλες εγκαταστάσεις.

– Επένδυση αξίας πάνω από 16 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας στην επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής στο Chartres της Γαλλίας.

Μία ακόμη επένδυση περισσότερων από 16 δισεκατομμυρίων κορόνων Δανίας (2,1 δισεκατομμυρίων Ευρώ) ήδη από το 20231 για την επέκταση του υπάρχοντος κέντρου παραγωγής στο Chartres της Γαλλίας, για το τρέχον και μελλοντικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων στις σοβαρές χρόνιες νόσους.

Expansion of production facilities announced 10 Nov 2023. To be completed 2029.
Expansion of production facilities announced 10 Nov 2023. To be completed 2029.

Προσπαθούμε διαρκώς να βρίσκουμε νέες λύσεις και δυνατότητες ανακύκλωσης.  

Υιοθετούμε μία κυκλική νοοτροπία με σκοπό να επιτύχουμε μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε καταφέρει να μετατρέπουμε το μη ανακυκλώσιμο γυαλί από την παραγωγή μας, το οποίο αποτελούσε περιβαλλοντική πρόκληση προηγουμένως, σε περιβαλλοντικά ορθή μόνωση κτιρίων.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε άμεσο στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές CO2 από τις δραστηριότητες και τα μέσα μεταφοράς μας.

Κεντρική στρατηγική & εγχώριες ενέργειες

Στον πυρήνα της παρουσίας μας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς είναι στρατηγική μας για το περιβάλλον και την αειφορία.

Η στρατηγική της Novo Nordisk για το περιβάλλον και την αειφορία αποτελείται από 4 βασικούς πυλώνες οι οποίοι περιλαμβάνουν δράσεις με ετήσιο ορίζοντα υλοποίησης το 2030. Οι πυλώνες περιλαμβάνουν:

  • Την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της μειωμένης παραγωγής και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και μέσω της ανακύκλωσης των διαφόρων υλικών.
  • Την μείωση εκπομπών CO2 από κάθε δραστηριότητα της εταιρείας, μέσα από μια φιλόδοξη στρατηγικής «Circular for Ζero» με απώτερο σκοπό να καταστήσει τη Novo Nordisk μια εταιρεία με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.
  • Τον μετασχηματισμός των κτιριακών υποδομών της με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
  • Και τέλος, η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης στους εργαζομένους αλλά και προμηθευτές της εταιρείας.

Η στρατηγική της Novo Nordisk Greece εναρμονίζεται πλήρως με αυτό το στρατηγικό πλαίσιο το οποίο έχει στο επίκεντρο τη προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε ήδη στη διαδικασία αντικατάστασης του εταιρικού στόλου με ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, επενδύνουμε συνεχώς στον μετασχηματισμό των κτιριακών υποδομών μας, ενώ ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό και τους συνεργάτες μας ώστε να γίνεται χρήση των βέλτιστων «πράσινων» πρακτικών.

Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας σε όλα τα στάδια της λειτουργίας μας, για τους ασθενείς, τους φροντιστές, τους συνεργάτες, τους ανθρώπους μας. Η Novo Nordisk δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα, χορηγώντας ινσουλινοθεραπεία στους πρώτους ασθενείς. Με αυτό το τρόπο, εκκίνησε έναν ενάρετο κύκλο δίνοντας την ευκαιρία για μια νέα ζωή σε εκατομμύρια ασθενείς.