Το «μυστικό εργαστήριο» της Google στην 79η ΔΕΘ
- 02/09/2014, 16:58
- SHARE
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην τεχνολογία φέρνει για άλλη μία χρονιά το Google Developers Group της Θεσσαλονίκης - Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
Για πρώτη φορά πρόκειται να διεξαχθεί στην Ελλάδα το περιβόητο «μυστικό εργαστήριο» της Google, στα πλαίσια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο «Solve for X» στις 12 Σεπεμβρίου θα παρουσιάσουν -με άκρα μυστικότητα, η οποία θα διασφαλιστεί με την υπογραφή συμφωνητικών εμπιστευτικότητας- τέσσερις Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές τις θεωρούμενες ως πλέον ριζοσπαστικές ιδέες τους στο επιλεγμένο κοινό της ΔΕΘ.
Το συνέδριο που διεξάγεται σε διάφορα μέρη του κόσμου από την Google έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Κοινότητας των προγραμματιστών της Google (Google Developers Group) και με την υποστήριξη της Helexpo-ΔΕΘ. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν ομιλητές-συντονιστές του παγκόσμιου «Solve X» και ένα επιλεγμένο κοινό 50 ατόμων. Οι ιδέες που θα συζητηθούν αφορούν τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την ιστορία.
«Στόχος μας ήταν είναι να δώσουμε βήμα στους Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές» δηλώνει ο ιδρυτής του GDG Thessaloniki Παναγιώτης Τζίνης. «Το “μυστικό εργαστήριο” της Google είναι από μόνο του αρκετό να προκαλέσει τη φαντασία και την περιέργεια του κόσμου, καθώς οι ιδέες που επιχειρεί να κάνει πράξη θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, το “Google X” είναι ένα εργαστήριο, όπου κορυφαίοι επιστήμονες, άνθρωποι της τεχνολογίας και οραματιστές από την Google, τη NASA και άλλους επιστημονικούς φορείς συνεργάζονται για να βρουν λύσεις σε μεγάλα και σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Εκεί προσπαθούν να “παντρέψουν” επιστημονικές θεωρίες με κορυφαίες τεχνολογίες για να γίνει πραγματικότητα, αυτό που στη θεωρία μοιάζει εφικτό».
Μερικές από τις ιδέες που υλοποιεί το «μυστικό εργαστήριο» είναι: το Loon Balloon, ένα πείραμα που έχει ως στόχο να παράσχει σε όλο τον κόσμο ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τη χρήση ειδικών μπαλονιών «τοποθετημένων» στη Στρατόσφαιρα. Το Driverless car, αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, το Streetview car, ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με κάμερες που παρέχει πανοραμική θέα των δρόμων στον κόσμο και τα Google Glass, τα εξελιγμένα γυαλιά της Google.
«Ένα από τα πιο ριζοσπαστικά πειράματα που πραγματοποιεί παράλληλα είναι το ‘ασανσέρ’, που θα ενώσει τη γη με το φεγγάρι (Lift to the Moon)», σημειώνει ο κ.Τζίνης.
Το «Solve for X» γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από το GDG Thessaloniki την εβδομάδα της Διεθνούς Έκθεσης.
Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην τεχνολογία – Google Playground
Πριν από έναν χρόνο, η «παιδική χαρά» της κοινότητας των προγραμματιστών της Google (GDG Playground) έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου (σύμφωνα με το περσινό μότο) «όλα έπαιζαν».
Φέτος που… «το παιχνίδι συνεχίζεται», σβήνει το πρώτο της κεράκι, φέρνοντας για μια εβδομάδα στην πόλη, σε συνεργασία με τη Helexpo-ΔΕΘ, προγραμματιστές από διάφορα μέρη του κόσμου, που θέλουν να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη από κοντά. Γυναίκες που διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στον τομέα της Τεχνολογίας. Επιχειρήσεις start up και μια γιορτή που θα έχει διάφορα: wearables (φορητή τεχνολογία), όπως τα «έξυπνα» ρολόγια και τα γυαλιά της Google, workshops (εργαστήρια), ομιλίες για το material design και συζητήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Πρόκειται για το DevFest Season ΙΙ, τη γιορτή των προγραμματιστών, που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά, από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Στη Θεσσαλονίκη GDG του εξωτερικού – Lady Geek
Το πρώτο Σαββατοκύριακο της Διεθνούς Έκθεσης (6-7 Σεπτεμβρίου) έρχονται στη Θεσσαλονίκη μέλη αντίστοιχων Κοινοτήτων GDG από την Αφρική, την Ινδία, την Ευρώπη και την Αμερική για να συζητήσουν από κοντά την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν ιδέες και χρήσιμα συμπεράσματα από τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και τις δράσεις τους. Πρόκειται για το Un-conference των προγραμματιστών GDG, που διοργανώνει η κοινότητα της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, η ιδρύτρια της Κοινότητας των προγραμματιστών της Google (GDG) στην Ουκρανία Ξένια Σούμελτσικ (Kseniia Shumelchyk) θα είναι μια από τις κεντρικές ομιλήτριες στο Lady Geek, ένα συνέδριο για την παρουσία των γυναικών στον τομέα της Τεχνολογίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου.
«Το Lady Geek έρχεται φέτος να υπογραμμίσει την ανάγκη της γυναικείας παρουσίας στην τεχνολογία και να ενθαρρύνει τη δυναμικότερη ενασχόληση των γυναικών με τον προγραμματισμό και την πληροφορική» επισημαίνει ο ιδρυτής του GDG.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις Γυναίκες στην Τεχνολογία Εύα Φάρμπι (Eva Fabry), η Λιάνα Γούτα, πρόεδρος της ομάδας διοίκησης του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), η Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της Μιλήτου, η Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, γενική διευθύντρια στη ΜΚΟ Make-A-Wish (Κάνε-Μια- Ευχή) Ελλάδος, η Μαρίκα Λάμπρου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Singular Logic και η Σάρα Μόρσι (Sara Morsi), προγραμματίστρια από τη Νέα Υόρκη.
Την ίδια μέρα αρχίζει το DevFest ΙΙ, η γιορτή των προγραμματιστών, που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη (10/9), με ομιλητές στελέχη της Google και θέμα τα πιο καινοτόμα προϊόντα της τεχνολογίας -έξυπνα ρολόγια, τα γυαλιά της Google- συζητήσεις και ενημέρωση για τα εργαλεία και τις εφαρμογές του Google Chrome, τη διαχείριση δεδομένων στο Cloud και τoυς χάρτες της Google (google maps).
Σεμινάρια για startup εταιρείες
Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες (11-14 Σεπτεμβρίου), δέκα εταιρείες startup, οι οποίες επιλέχθηκαν από 35 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάρια σχετικά με την ανάπτυξη των εταιρειών τους. Θα ενημερωθούν σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της Google και θα ενημερωθούν για νομικά ζητήματα και μεθόδους χρηματοδότησης.
Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Νικόλαος Πηλίτσης, PJ Catalyst Fund του Ομίλου Πειραιώς, ο Δημήτρης Νικολαΐδης, καθηγητής του City College, ο Τζίμη Αθανασόπουλος από την Ελληνική Πρωτοβουλία, ο Ιωάννης Ιγγλεζάκης, επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ο Μιχάλης Ναλμπάντης, σύμβουλος στρατηγικής και brand.
Διαβάστε ακόμη:
«Επιστροφή στους δρόμους» της 79ης ΔΕΘ
Google Developers: Το μέλλον της τεχνολογίας -και της ΔΕΘ- είναι εδώ!