Οι εφημερίδες δεν πεθαίνουν και ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι τρελός
- 30/08/2013, 20:24
- SHARE
Οι επιχειρήσεις αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και οι εφημερίδες δεν αποτελούν εξαίρεση.
Tης Καρολίν Λιτλ*
Ο Τζεφ Μπέζος, ο Τζον Χένρυ και ο Γουόρεν Μπάφετ δεν επενδύουν σε εταιρείες που πεθαίνουν, αλλά που πρόκειται να αναγεννηθούν. Παρά την πρόσφατη πλημμύρα από άρθρα σχετικά με την πτώση των εφημερίδων, υπάρχουν μερικά δεδομένα που καλό θα ήταν όλοι να λάβουν υπόψη τους.
Το 2012, οι εφημερίδες αποτέλεσαν μία βιομηχανία αξίας 38,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και αυτός ο τζίρος μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με το 2011 (39,5 δισεκατομμύρια δολάρια), ήδη βλέπουμε πολλά υποσχόμενες μεταβολές στο επιχειρηματικό μοντέλο των εφημερίδων, με αύξηση των ροών εσόδων σε διάφορες κατηγορίες.
Μόλις πέρυσι, τα έσοδα από την κυκλοφορία των εφημερίδων αυξήθηκαν κατά 5% -από 10 δισεκατομμύρια σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια- καθώς οι ψηφιακές συνδρομές αυξήθηκαν δραματικά, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία για τον κλάδο των εφημερίδων από το 2003.
Διαβάστε ακόμη: NYT: «H εφημερίδα δεν πωλείται»
Η ανάπτυξη της κυκλοφορίας οφείλεται στους αυξανόμενους ρυθμούς ψηφιακών και έντυπων συνδρομών κι αυτό προδιαγράφει ένα λαμπρό μέλλον για τις εφημερίδες συνολικά. Ήδη, όσες εφημερίδες καινοτόμησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν γνωρίσει επιτυχία, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 275% από την αποκλειστικά ψηφιακή κυκλοφορία και κατά 499% από τις συνδυαστικές συνδρομές.
Και στη διαφήμιση παρατηρούνται κέρδη, καθώς οι εφημερίδες εξαρτώνται πλέον λιγότερο από την έντυπη διαφήμιση και περισσότερο από ένα διαφοροποιημένο μοντέλο εσόδων. Σε σύγκριση με το 2006 όπου 82% των εσόδων προερχόταν από έντυπη διαφήμιση, το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 46%. Επιπλέον, νέες πηγές εσόδων που δεν έχουν καμία σχέση με τη συμβατική διαφήμιση -όπως το digital consulting και οι συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου- αυξήθηκαν κατά 8%, και πλέον αποφέρουν περίπου 1 στα 10 δολάρια συνολικών εσόδων των εφημερίδων.
Αν και είναι δύσκολο να υποκατασταθεί ο ρόλος που έπαιζε κάποτε η έντυπη διαφήμιση από την ψηφιακή διαφήμιση, παρατηρούμε ανάπτυξη και στον εν λόγω τομέα. Η συνολική ψηφιακή διαφήμιση, που περιλαμβάνει ψηφιακές διαφημίσεις συνδυασμένες με έντυπες, αυξήθηκε κατά 5% το 2012, σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο της αποκλειστικά ψηφιακής διαφήμισης αυξήθηκε κατά 20%, σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Διαβάστε ακόμη: Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Γουόρεν Μπάφετ
Αν συνδυαστούν οι ροές εσόδων από όλες τις κατηγορίες διαφημίσεων των εφημερίδων, είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εφημερίδες είναι ακόμα ζωντανές.
Αυτό είναι εμφανές και στα στοιχεία που αφορούν την αναγνωσιμότητα. Αν και η κυκλοφορία της έντυπης εφημερίδας ακολουθεί πτωτική πορεία, αυτή συνεχίζει να έλκει ένα πολυπληθές κοινό. Από τους 7 στους 10 Αμερικανούς (158 εκατομμύρια ενήλικες) που διαβάζουν το περιεχόμενο εφημερίδων κάθε εβδομάδα, τα 144 εκατομμύρια διαβάζουν την έντυπη εκδοχή της εφημερίδας, σύμφωνα με μία έρευνα της Scarborough Research.
Εν τω μεταξύ, η εξάπλωση της κινητής τεχνολογίας είναι ταχύτατη και διευρύνει σημαντικά το κοινό του ψηφιακού περιεχομένου των εφημερίδων. Όσοι χρησιμοποιούν μόνο smartphones ή tablets για να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο των εφημερίδων αύξησαν το συνολικό διαδικτυακό κοινό των εφημερίδων κατά 27%. Για κάποιες εφημερίδες, οι αποκλειστικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν αυξήσει το διαδικτυακό κοινό κατά πάνω από 50%.
Είναι σημαντικό επίσης να λάβουμε υπόψη μας την επίδραση που ένα νεότερο κοινό θα έχει στην αναγνωσιμότητα των εφημερίδων, εφόσον το κοινό που χρησιμοποιεί κινητές συσκευές αποτελείται κυρίως από νέους αναγνώστες. 46% του κοινού που χρησιμοποιεί αποκλειστικά κινητές συσκευές ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 18-34 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των χρηστών με ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι 30%.
Διαβάστε ακόμη: Τζεφ Μπέζος: «Γράφει» τη νέα σελίδα της Washington Post
Η ίδια Έρευνα Scarborough δείχνει ότι η νεολαία και όσοι είναι ηλικίας κάτω των 30 συνεχίζουν να έλκονται από τα ειδησεογραφικά μέσα και να θεωρούν την εφημερίδα σαν μία ζωτική πηγή ενημέρωσης. Το 57% των ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών διαβάζει εφημερίδες, είτε στην έντυπη είτε στην ηλεκτρονική μορφή τους, κατά τη διάρκεια μιας μέσης εβδομάδας. Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίο οι νεότερες γενιές χρησιμοποιούν τα μέσα, τότε αυτό το ποσοστό δεν δείχνει πλήρως την αξία του περιεχομένου που παράγουν οι εφημερίδες, περιεχόμενο το οποίο παρατίθεται, αναφέρεται, συμπυκνώνεται, αποστέλλεται μέσω twitter ή email, και διαμοιράζεται αμέτρητες φορές την ημέρα.
Γεγονός είναι ότι όλα τα μέσα ενημέρωσης μετασχηματίζονται. Οι επιχειρήσεις αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και οι εφημερίδες δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, πλέον η θέση των εφημερίδων ισχυροποιείται, και παρατηρούμε νέες ροές εσόδων που αφήνουν υποσχέσεις για μελλοντική επιτυχία. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι πρόσφατες εξαγορές σηματοδοτούν «την αρχή μιας φάσης στην οποία όσοι κέρδισαν από την ‘Επίχρυση Εποχή’ θα επανεπενδύσουν στις υποδομές της δημόσιας ευφυΐας μας», όπως γράφει ο Τζιμ Φάλοους. Εκτιμώ ότι ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Τζον Χένρυ και ο Τζεφ Μπέζος συμμερίζονται αυτήν την άποψη.
*Η Καρολίν Λιτλ είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Εφημερίδων.