Επενδυτική «ανομβρία» στη Βόρεια Ελλάδα
- 02/09/2014, 18:30
- SHARE
Έξι στις δέκα βιομηχανίες της περιοχής δεν θα κάνουν καμία επένδυση στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Περαιτέρω μείωση τζίρου, εξαγωγών και αριθμού εργαζομένων προβλέπει για το 2014, σε σχέση με πέρυσι, μία στις δύο βορειοελλαδικές βιομηχανίες (ποσοστό 52%), ενώ πάνω από έξι στις δέκα (65%) δεν προτίθενται να κάνουν επενδύσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, παρότι πάνω από οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες (84%) δηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία πρέπει να συνεχιστούν, η πλειοψηφία (71%) θεωρεί ότι όσες έγιναν ήδη τα τελευταία δύο χρόνια είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία (αντίθετη γνώμη έχει το 18% και ουδέτερη θέση το 11%).
Το 67% χαρακτηρίζει ως ανεπιτυχή την γενικότερη οικονομική πολιτική της παρελθούσας διετίας, έναντι ποσοστού 16% που την αξιολογεί ως επιτυχημένη και 16% που τη θεωρεί ικανοποιητική. Περίπου έξι στους δέκα εκτιμούν ότι η πολιτική της τελευταίας διετίας κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα γνώμης για την αποτύπωση των οικονομικών προοπτικών και του επενδυτικού κλίματος στο βορειοελλαδικό τόξο, που διεξήγε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) μεταξύ των επιχειρήσεων μελών του, στις 18- 26 Αυγούστου. Η έρευνα συμπεριλήφθηκε φέτος -για πρώτη φορά- στο υπόμνημα το ΣΒΒΕ, που επιδόθηκε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια σημερινής συνάντησης στην Αθήνα, ενόψει της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικότερα, ερωτηθέντες αν αναμένουν μείωση ή αύξηση των βασικών μεγεθών τους σε σχέση με το 2013, οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας, απάντησαν σε ποσοστό 52% ότι αναμένουν πτώση τζίρου (κατά 12% μέσο όρο) και συρρίκνωση εξαγωγών (κατά 10%) και θέσεων εργασίας (κατά 3%). Αντίθετη απάντηση έδωσε το 14% των ερωτηθέντων, που εκτιμούν ότι θα δουν αύξηση και στα τρία μεγέθη φέτος. Διατήρηση μεγεθών στα περσινά επίπεδα αναμένει το 34%.
Το επόμενο ζήτημα το οποίο αξιολογήθηκε μέσω της έρευνας γνώμης, ήταν αυτό του αντίκτυπου της δημοσιονομικής πολιτικής και προσαρμογής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Το 55% των ερωτηθέντων εκτίμησε αυτό τον αντίκτυπο ως αρνητικό, το 30% ως θετικό και το 15% ως ουδέτερο.
Πρώτο στη «μαύρη λίστα» το φορολογικό καθεστώς
Κληθέντες να ιεραρχήσουν τα δέκα βασικότερα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, οι συμμετέχοντες στην έρευνα τοποθέτησαν στην πρώτη θέση της «μαύρης» λίστας το φορολογικό καθεστώς, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία συμψηφισμού οφειλών κράτους και επιχειρήσεων, το υψηλό κόστος ενέργειας και το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.
Τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνουν η μη ουσιαστική άσκηση ελέγχου στην αγορά, η γραφειοκρατία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που -όπως υποστήριξαν οι ερωτηθέντες- αποτρέπει επενδύσεις, οι σχέσεις βιομηχανίας-λιανεμπορίου, η μη θεσμοθέτηση της εξωδικαστικής διευθέτησης «κόκκινων» δανείων και η μη ολοκλήρωση βασικών υποδομών, μεταφορικών και άλλων.
Πώς βαθμολογούν το κυβερνητικό έργο
Οι επιχειρηματίες κλήθηκαν ακόμη να βαθμολογήσουν το κυβερνητικό έργο σε τέσσερα επίπεδα, με άριστα το δέκα και χαμηλότερο βαθμό το ένα. Και στους τέσσερις τομείς, η βαθμολογία που δόθηκε ήταν “κάτω από τη βάση”. Οι τομείς που βαθμολογήθηκαν ήταν των επενδύσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης, της στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης και της υποστήριξης της βιομηχανίας.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η διοίκηση του ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι το κύριο μέσο προσέγγισης της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφερειακής βιομηχανίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Κατά τον ΣΒΒΕ αυτή θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους έξι πυλώνες:
1) εφαρμογή ολοκληρωμένης βιομηχανικής στρατηγικής και πολιτικής,
2) λήψη κυβερνητικών αποφάσεων που αίρουν στρεβλώσεις δεκαετιών και οδηγούν σε μείωση κόστους παραγωγής και λειτουργίας,
3)αλλαγή φορολογικής πολιτικής με αναπτυξιακά και μόνον κριτήρια,
4) ανάπτυξη νέων – καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να υποστηρίξουν με αξιώσεις την εξωστρέφεια του εγχώριου παραγωγικού συστήματος σε αγορές υψηλού εισοδήματος,
5)επανεξέταση σε βάθος του μοντέλου διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής με την εγχώρια μεταποίηση, για την ταχύτερη ανάταξη της οικονομίας και τη αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων τύπου «εμπάργκο από τη Ρωσία»,
6) ολοκλήρωση των πάσης φύσεως υποδομών (υλικών και άυλων) που σχετίζονται ευθέως, και διευκολύνουν τη λειτουργία της παραγωγικής βάσης στο βορειοελλαδικό τόξο.
Διαβάστε ακόμη:
Αύξηση τζίρου στη βιομηχανία τον Ιούνιο