Οι προσδοκίες για τα επιτόκια έφεραν σε νέα υψηλά τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια έφεραν σε νέα υψηλά τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη
The EU members disagree about Eurobonds because of the corona crisis | usage worldwide (Photo by Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έφτασε την Τρίτη η ζήτηση για πωλήσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, εν μέσω των προσδοκιών των αγορών για χαλάρωση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, τουλάχιστον 43 δισ. ευρώ νέου δημόσιου κοινοπρακτικού χρέους από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και δανειολήπτες του δημόσιου τομέα πρόκειται να τιμολογηθεί την Τρίτη, με το τελικό σύνολο να είναι πιθανότατα υψηλότερο καθώς περαιτέρω συμφωνίες καθορίζουν το μέγεθός τους.

Παράλληλα, πρόκειται για την πιο πολυσύχναστη ημέρα δημοπρασιών κρατικών ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος.

Μεγάλο μέρος της «κίνησης» οφείλεται σε συμφωνίες από ευρωπαϊκά κράτη και οργανισμούς. Το Βέλγιο έλαβε 72 δισεκατομμύρια ευρώ σε προσφορές για μια πώληση 10ετούς χρέους ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης των 55 δισ. ευρώ.

Οι παραγγελίες για μια δημοπρασία 20ετών βρετανικών ομολόγων ξεπέρασαν τα 2,25 δισ. ευρώ που προσφέρονταν κατά περισσότερο από 3,6 φορές.

Παρομοίως, η πώληση 30ετούς χρέους της Ιταλίας έχει λάβει μέχρι στιγμής παραγγελίες ρεκόρ που ξεπερνούν τα 91 δισ. ευρώ, ποσό που επί του παρόντος υπερβαίνει κατά ένα δισ. ευρώ το προηγούμενο ιστορικό υψηλό για τον συγκεκριμένο τίτλο.

Οι προσδοκίες για τις κεντρικές τράπεζες

Οι επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις πριν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική τους, αν και οι traders έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους σχετικά με το ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων για φέτος.

Πλέον, οι αγορές αναμένουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσουν τα επιτόκια κατά πέντε μονάδες του τριμήνου μέχρι το τέλος του 2024.

Παρά την αυξημένη όρεξη των επενδυτών, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλότερες λόγω του περιορισμού των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων. Αυτό άφησε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου περίπου 5 μονάδες βάσης αυξημένο στο 2,19% και 3,83%, αντίστοιχα, ενώ τα αντίστοιχα αμερικανικά ομόλογα τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα, σημειώνοντας άνοδο 1 μονάδας βάσης στο 4,04%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com