Η βραζιλιάνικη, γυναικεία εκδοχή του Μπαράκ Ομπάμα
- 02/09/2014, 20:39
- SHARE
Ποια είναι η Μαρίνα Σίλβα, που έχει βάλει «πλώρη» για την προεδρία της Βραζιλίας.
Γεννήθηκε σε ένα χωριό χαμένο στα δάση του Αμαζονίου, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με τη Βολιβία – εκεί όπου ζει η άλλη «πλευρά» της Βραζιλίας. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, με προγονικές ρίζες από σχεδόν όλες τις γωνιές της γης -ινδιάνικες, πορτογαλικές και αφρικανικές, αν και η ίδια δηλώνει «μαύρη»- μεγάλωσε μεσ’ στη φτώχεια, από γονείς που δούλευαν ως συλλέκτες καουτσούκ για τα βγάλουν πέρα.
Δούλεψε στα άγουρά της χρόνια ως καθαρίστρια. Επέζησε έξι φορές από ελονοσία και ηπατίτιδα. Έμαθε να γράφει και να διαβάζει στα 16, σπουδάζοντας δίπλα σε Καθολικούς ιερείς, που αρχικά την ενέπνευσαν να γίνει μοναχή, αλλά τελικά την εισήγαγαν στη θεολογία της απελευθέρωσης και σε έναν «τρίτο δρόμο».
Αυτόν ακριβώς ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί μέχρι και σήμερα η 56χρονη πια Μαρίνα Σίλβα, στη δαιδαλώδη πορεία της στην πολιτική. Την άρχισε ως περιβαλλοντική ακτιβίστρια.
Τη συνέχισε με «περάσματα» από συνολικά πέντε κόμματα, ως δημοτική σύμβουλος, βουλευτής, γερουσιαστής και υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Λούλα ντα Σίλβα (θέση από την οποία παραιτήθηκε εκτοξεύοντας κατά του πολιτικού συστήματος της Μπραζίλια βαριές κατηγορίες).
Και τώρα χαράζει πλώρη για την κατάκτηση της προεδρίας της Βραζιλίας, τον προσεχή Οκτώβριο. Το είχε αποτολμήσει πρώτη φορά στις εκλογές το 2010, ως η «πράσινη» προεδρική υποψήφια, τερματίζοντας μεν τρίτη, πλην όμως με ένα εντυπωσιακό ποσοστό κοντά στο 20%.
Σήμερα, ζητά την ψήφο των συμπατριωτών της, ως η… μοιραία προεδρική υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB) και η μοναδική βιώσιμη εναλλακτική στη 12ετη διακυβέρνηση του αριστερού «Κόμματος των Εργατών» της νυν προέδρου κι εκ νέου υποψήφιας για το αξίωμα, Ντίλμα Ρούσεφ.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εν όψει της πρώτης κάλπης της 5ης Οκτωβρίου προδικάζουν μεταξύ των δύο μία μάχη στήθος με στήθος στον α’ γύρο, με αμφότερες να κυμαίνονται πέριξ του 34%, αλλά τελικά την επικράτηση της Μαρίνα στον β’ γύρο, με ένα πανηγυρικό 50%.
Μέχρι και την παρουσίαση του πολιτικού προγράμματός της, πολλοί απέδιδαν τον δημοσκοπικό «καλπασμό» της στη λαϊκή συμπόνια. Όχι τόσο για την ίδια, όσο κυρίως για το κόμμα της, που στα μέσα Αυγούστου έχασε σε αεροπορικό δυστύχημα τον αρχικό του προεδρικό υποψήφιο, Εντουάρντο Κάμπος.
Ούσα υποψήφια αντιπρόεδρος του PSB, η Μαρίνα πήρε τη θέση του. Και πολλοί τότε θεώρησαν ότι, μετά την αναπάντεχη… αναβάθμισή της, θα τσάκιζε τα μούτρα της και μαζί με αυτά και τις ελπίδες των Σοσιαλιστών για την πολιτική επάνοδό του.
Από την αρχή της εκστρατείας, οι αντίπαλοί της την κατηγορούσαν ως σκληροπυρηνικά θρησκόληπτη -ως πολέμια των αμβλώσεων και του γάμου των ομοφυλοφίλων- ξεροκέφαλη και εμμονικά αντίθετη στον επιχειρηματικό κόσμο. Όταν όμως την περασμένη Παρασκευή η Σίλβα παρουσίασε το 250σελιδο πρόγραμμά της, πολλοί… δάγκωσαν τη γλώσσα τους και γούρλωσαν τα μάτια.
Πλαισιωμένη από τους φιλελεύθερους συμβούλους της και τους ισχυρούς υποστηρικτές της -μεταξύ των οποίων δεσπόζει η Μαρία Αλίτσε Σετουμπάλ, δισεκατομμυριούχος κληρονόμος μιας από τις ισχυρότερες δυναστείες τραπεζιτών στη Βραζιλία- η Μαρίνα έκανε θεαματική στροφή στη μέχρι σήμερα άκαμπτη πολιτική γραμμή της.
Έτσι τώρα ευαγγελίζεται περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία στη χώρα της -που ήδη βυθίζεται στην ύφεση- αυστηρή αντιπληθωριστική πολιτική, μεγαλύτερη αυτονομία στην Κεντρική Τράπεζα και επαναπροσέγγιση με τον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο και τους ξένους επενδυτές.
«Όσοι απολογούνται για τη μη-πολιτική δεν είναι αξιόπιστοι», την κατακεραύνωσε ο πρώην πρόεδρος -και πάλαι ποτέ πολιτικός «προϊστάμενός» της στην κυβέρνηση του 2003- Λούλα ντα Σίλβα, καλώντας τους Βραζιλιάνους να μην εμπιστευτούν την τύχη τους στα χέρια της Μαρίνα Σίλβα (με την οποία δεν τον συνδέει πια τίποτε, παρά μία απλή συνωνυμία).
Αρκετά διεθνή ΜΜΕ υπαινίσσονται ότι η προεδρική υποψήφια του PSB κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «πιόνι» συμφερόντων. Όμως η πανίσχυρη Μαρία Αλίτσε Σετουμπάλ -που φημολογείται ότι εποφθαλμιά τη θέση του προσωπάρχη στην προεδρία- απορρίπτει τις αιχμές αυτές ως αβάσιμες κακίες.
«Εάν κάποιος ξέρει από πολιτική, αυτή είναι η Μαρίνα». λέει. Από τα μεγαλύτερα προτερήματά της, παρατηρεί, είναι ότι «ξέρει να διαπραγματεύεται, ξέρει και να ακούει».
Διαβάστε ακόμη:
Σταθερό προβάδισμα της προέδρου Ρούσεφ στις εκλογές της Βραζιλίας
Η Βραζιλία δεν είναι μόνο σάμπα και Μουντιάλ
Στη Βραζιλία, τα πλήθη θυσιάζονται στις δυνάμεις του Μουντιάλ