Οι Ελληνίδες θέλουν το… καλλυντικό τους
- 11/01/2024, 18:01
- SHARE
Η αξία της παγκόσμιας αγοράς καλλυντικών αποτιμήθηκε το 2022 στα 262,21 δις δολάρια και έως το 2030 εκτιμάται ότι θα τρέχει, κάθε χρόνο, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,2% και έσοδα στα 363,80 δις δολάρια, δεδομένης της ευρείας αύξησης της υιοθέτησης προϊόντων περιποίησης δέρματος και προσωπικής περιποίησης, αλλά και της αύξησης της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πρόκειται για έναν κλάδο που ενισχύει διαρκώς τις προϊοντικές κατηγορίες του, ενώ διευρύνει και το κοινό του αφού πλέον σε αυτό έχει προστεθεί και ο άνδρας καταναλωτής. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αυτές που σπαταλούν συστηματικά μεγαλύτερα ποσά στον βωμό της ομορφιάς. Το δε διαδίκτυο και οι προσφορές που βρίσκει κανείς σε αυτό έχουν συμβάλλει στο γέμισμα του καλαθιού με περισσότερα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.
Οι Ελληνίδες ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου 300 ευρώ τον χρόνο για καλλυντικά, οι Ιταλίδες 305 ευρώ και οι Ισπανίδες 286 ευρώ. Στη Γερμανία και την Τουρκία οι γυναίκες είναι περισσότερο συγκρατημένες δαπανώντας 197 και 156 ευρώ αντίστοιχα, ενώ εξαρτημένες από το μακιγιάζ φαίνεται να είναι οι καταναλώτριες στο Ηνωμένο Βασίλειο με μέση ετήσια δαπάνη τα 448 ευρώ!
Τι ισχύει στην ελληνική αγορά
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την αγορά καλλυντικών ήρθε στη δημοσιότητα από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A). Στο πλαίσιο της προσπάθειας του να ενδυναμώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ψηφιακά στον εν λόγω κλάδο, εκπόνησε ένα Market Industry Report που αφορά στα cosmetics με στόχο να παρέχει στα ηλεκτρονικά καταστήματα ένα σημείο αναφοράς για σημαντικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα metrics που σχετίζονται με την online συμπεριφορά των καταναλωτών.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης που έτρεξε για την περίοδο 01/12/2022 – 31/01/2023, αντλώντας στοιχεία από τα 19 μεγαλύτερα cosmetics e-shops , στην πλειοψηφία το κοινό στον χώρο των προϊόντων περιποίησης είναι γυναίκες, με τις ηλικίες που ξεχωρίζουν αυτό το διάστημα να είναι μεταξύ 25-44 ετών. Ειδικότερα, το 68.51% των αγοραστών Online είναι γένους θηλυκού και το υπόλοιπο 31.49% άνδρες με την συντριπτική πλεοψηφία των επισκέψεων (80,76%) να έρχονται από mobile συσκευές και το υπόλοιπο 19,24% από desktop. Ωστόσο, οι επισκέψεις από Desktop είναι πιο ποιοτικές, παρουσιάζοντας διπλάσιο μέσο χρόνο παραμονής στη σελίδα και πολύ χαμηλότερο bounce rate, ενώ η επισκεψιμότητα είναι τετραπλάσια από κινητό σε σχέση με το desktop.
Τα top searches του industry αφορούν κατά βάση advent calendar, rare beauty makeup, καλλυντικά και αρώματα, τόσο γυναικεία, όσο και ανδρικά.
Συγκρατημένες αγορές μέσα στις γιορτές
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μέσα στο διάστημα των εορτών τα καλλυντικά θα είχαν την τιμητική τους, σύμφωνα με τον GR.EC.A., η κίνηση τον Δεκέμβριο ξεκίνησε χαμηλά, με τις πρώτες 2 εβδομάδες του μήνα να εμφανίζουν μειωμένη κίνηση. Σταδιακή αύξηση των επισκέψεων παρατηρήθηκε μεταξύ 18-23/12 όπου αρκετοί έσπευσαν για Χριστουγεννιάτικα δώρα.
Αντίστοιχα, το τριήμερο των Χριστουγέννων η πτώση ήταν έντονη, ενώ από τις 27/12 μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, πριν δηλαδή από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων, παρατηρήθηκε αρκετή κινητικότητα με σκαμπανεβάσματα. Η συγκράτηση αγορών αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου γεγονός που υπογραμμίζει ότι οι Ελληνίδες προνοούν και αγοράζουν μαζικά καλλυντικά όταν βρίσκουν εκπτωτικές προσφορές και “στοκάρουν” αποθέματα.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι επενδύσεις στις Online διαφημίσεις είναι μονόδρομος για τα e-shops καθώς ο ανταγωνισμός για την εμφάνιση σε υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης και τα sites σύγκρισης τιμών είναι μεγάλος.