Το μαζικό burnout των εργαζομένων γεννά προκλήσεις ως προς τη διατήρηση του ταλέντου

Το μαζικό burnout των εργαζομένων γεννά προκλήσεις ως προς τη διατήρηση του ταλέντου
Stressed woman working from home at laptop in kitchen. (Photo by Paul Bradbury/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι πιέσεις για επιστροφή στο γραφείο, το πρόγραμμα 9-5, το άγχος από τη διοίκηση και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου έχουν συμβάλει σε μια επιδημία επαγγελματικής εξουθένωσης.

Της Paige McGlauflin

Πέρυσι φαινόταν σαν η κρίση εξουθένωσης στο χώρο εργασίας να έφτανε στο τέλος, χάρη στους συνεχείς αγώνες αναφορικά με τις εντολές επιστροφής στο γραφείο, την αυξημένη πίεση στους εργαζομένους για την παραγωγικότητα και μια διογκούμενη επιδημία μοναξιάς. Αλλά το 2024 θα είναι πιθανώς χειρότερο, καθώς η συνεχιζόμενη αποτυχία να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα ζητήματα ψυχικής υγείας των εργαζομένων μπορεί τελικά να ωθήσει τους εργαζόμενους να αναζητήσουν δουλειά αλλού.

Περίπου το 85% των ηγετών επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν από την πλατφόρμα freelance επαγγελματιών Fiverr στα τέλη Νοεμβρίου δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι στον οργανισμό τους βιώνουν εξουθένωση. Από τα αφεντικά που δηλώνουν ότι γνωρίζουν την εξάντληση των εργαζομένων, το 85% είπε ότι πιστεύει πως τα ζητήματα της ψυχικής υγείας στους εργαζομένους είχαν επηρεάσει την ικανότητά τους ως διευθυντές να διατηρήσουν ταλέντο.

Περίπου το 54% των ερωτηθέντων εργαζομένων δήλωσαν ότι είχαν βιώσει προκλήσεις επαγγελματικής εξουθένωσης ή ψυχικής υγείας το περασμένο έτος και οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και της τεχνολογίας πληροφοριών παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης, με 58% και 55% αντίστοιχα. Ο έντονος φόρτος εργασίας, η τοξική εταιρική κουλτούρα και η πίεση από τους διευθυντές αναφέρθηκαν ως οι κορυφαίοι παράγοντες εξουθένωσης από τους εργαζομένους. Και φαίνεται ότι τα αφεντικά έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν – για τους υπαλλήλους που αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα εξουθένωσης ή ανεπαρκούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το 65% είπε ότι θα σκεφτεί να αφήσει τον εργοδότη του εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην κορύφωση μιας δύσκολης χρονιάς, πολλοί εργαζόμενοι επαναξιολογούν τη σχέση τους με την εργασία. Οι πιέσεις για επιστροφή στο γραφείο, το πρόγραμμα 9-5, το άγχος από τη διοίκηση και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου έχουν συμβάλει σε μια επιδημία επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των εργαζομένων στις ΗΠΑ», έγραψε σε ένα δελτίο τύπου ο Gali Arnon, επικεφαλής εταιρικών δραστηριοτήτων της Fiverr.

Η εστίαση στην προσφορά ποιοτικών παροχών ψυχικής υγείας και η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με αυτές τις παροχές είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της επαγγελματικής εξουθένωσης σε έναν οργανισμό. Περίπου το 47% των εργαζομένων είπε ότι η βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας ήταν προτεραιότητα για την καριέρα τους το 2024, αλλά το 40% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα είπε επίσης ότι η εταιρεία τους δεν προβλέπει παροχές σχετικές με την ψυχική υγεία ή ότι δεν γνώριζαν τέτοιες παροχές.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι οι εργάσιμες εβδομάδες τεσσάρων ημερών ή 40 ωρών, οι ημέρες ψυχικής υγείας και ο περιορισμός του φόρτου εργασίας μετά το ωράριο θα έχουν τις πιο θετικές επιπτώσεις στην ευημερία τους, σύμφωνα με έρευνα από τη Gallup και το Πανεπιστήμιο Bentley που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση μιας κρίσης ευημερίας», έγραψε τον Νοέμβριο η Tara Nicola, ανώτερη σύμβουλος της Gallup. «Αυτές οι τάσεις κάνουν πολλούς εργοδότες να εξετάζουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ευημερίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com