Κομισιόν: Έτοιμες οι προτάσεις για νέες κυρώσεις στη Ρωσία
- 03/09/2014, 21:09
- SHARE
Σκληραίνει τη στάση της κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε τις προτάσεις της για τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με τις Βρυξέλλες η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η οριστικοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία το Κίεβο και η Μόσχα ανακοίνωσαν πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να σταματήσει η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
«Οι προτάσεις (για τις νέες κυρώσεις) θα υποβληθούν στα κράτη μέλη και αυτά θα αποφασίσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του πεδίου», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.
Οι κυρώσεις που προτείνει να επιβληθούν η Κομισιόν περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης των δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων των κλάδων της άμυνας και του πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τον περιορισμό της παροχής υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας στη Ρωσία, καθώς και τη διεύρυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προϊόντων «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής) από την ΕΕ στη Ρωσία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Η Επιτροπή δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες όσον αφορά τις προτάσεις που υπέβαλε, όμως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της πως αφορούν «την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, την άμυνα, τα προϊόντα διπλής χρήσης και ευαίσθητες τεχνολογίες», πεδία που έχουν ήδη στοχοθετηθεί στους προηγούμενους γύρους ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Τα κράτη μέλη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με τις νέες κυρώσεις έως μεθαύριο Παρασκευή.
Πάντως, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχουν οι κυρώσεις αυτές στις οικονομίες τους.
Ιδιαίτερα η Τσεχία ανησυχεί για τον μηχανολογικό της κλάδο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μποχούσλαβ Σομπότκα στο πρακτορείο ειδήσεων CTK. Διπλωμάτες ωστόσο σημείωσαν πως δεν αναμένουν ότι η Πράγα θα ασκήσει βέτο στα νέα μέτρα.
Παράλληλα από ορισμένες πλευρές αμφισβητείται το κατά πόσον οι κυρώσεις είναι αποτελεσματικές.
Μεντβέντεφ: Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις για την τιμή του φυσικού στην Ουκρανία
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έτοιμη να ξεκινήσει νέες συνομιλίες με την Ουκρανία για την τιμή του φυσικού αερίου, όμως μόνο με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αποπληρώσει τα χρέη του.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απαντώντας στην πρόταση της Ουκρανίας να πληρώνει λογικές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζει, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει και πάλι την παροχή αερίου προς τη γειτονική χώρα, μόνο αν το Κίεβο αποπληρώσει «το αστρονομικό του χρέος» και συμφωνήσει σε μια τιμή πολύ πάνω από αυτή που έχει ήδη προτείνει.
Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε η χώρα του να πληρώνει στη Μόσχα 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου στη διάρκεια του χειμώνα και 300 δολάρια το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι πιο χαμηλή.
Ο Μεντβέντεφ απέρριψε την τιμή αυτή εκτιμώντας ότι είναι πολύ χαμηλή και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά μέσο όρο περισσότερα από 385 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 340 δολαρίων που πρότεινε ο Γιατσενιούκ.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επανάληψη της συνεργασίας μας με την Ουκρανία στον τομέα του αερίου», ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του. Όμως πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα το κάνει αυτό μόνο αν το Κίεβο πληρώσει «τα υπάρχοντα χρέη του, τα οποία έχουν φτάσει ένα αστρονομικό ποσό».
Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούλιο εξαιτίας της μεταξύ τους διαμάχης για την τιμή πώλησης. Σχολιάζοντας τα προβλήματα ενέργειας της χώρας του ο Γιατσενιούκ είπε σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να αγοράσει περίπου 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ετήσιες ανάγκες της.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμη:
Reuters: Έως 5 δισ. σε ένα χρόνο η ζημιά της ΕΕ από το ρωσικό εμπάργκο
Μείωση 30% των Ρώσων τουριστών στην Ευρώπη
Νέα ενίσχυση των αγροτών σχεδιάζει η ΕΕ μετά το ρωσικό εμπάργκο