Η τρόικα ζητάει ομαδικές απολύσεις και πιέζει για τις απεργίες
- 04/09/2014, 11:33
- SHARE
Χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα εργασιακά.
Σε αγκάθι για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, έχουν εξελιχθεί τα εργασιακά. Όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης, η τριμερής ασκεί έντονες πιέσεις για αλλαγές δύο νόμων, που αφορούν το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων αλλά και τις απεργίες.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει χρόνο με την τρόικα να ζητάει για τις απολύσεις να κατοχυρωθεί με νόμο η πλήρης απεμπλοκή των πολιτικών από τη μείωση των θέσεων εργασίας σε μια επιχείρηση.
Όπως συμφωνήθηκε χθες, εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), για να παρουσιαστεί μελέτη αξιολόγησης του νέου πλαισίου, το οποίο ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρεί αποτελεσματικό.
Με τη βοήθεια του ILO θα πορευθεί το υπ. Εργασίας και στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. Και πάλι εκτός χώρας, αυτή τη φορά στη Γενεύη, την έδρα του ILO, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου συνδιάσκεψη των κοινωνικών εταίρων με επικεφαλής το Γραφείο, ώστε να αναζητηθεί η χρυσή τομή, στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα διέπει τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι δανειστές επιμένουν στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, με σύγκληση της γ.σ. και συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Ακόμη, οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή συγκεκριμένων σταδίων διαβούλευσης ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.
Αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο και τις πηγές χρηματοδότησης των συνδικάτων, καθώς στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται απευθείας από τις συνδρομές των μελών, αλλά και στις συνδικαλιστικές άδειες. Στον αντίποδα, φαίνεται πως πλέον, δεν επιμένουν στο δικαίωμα του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ άουτ).
Στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, όπου αναμένονται οι διορθώσεις της κυβέρνησης, ζητήθηκε περαιτέρω τεκμηρίωση ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω ο εισπρακτικός στόχος των 2,7 δισ. ευρώ, θέση που επαναλήφθηκε και ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών και του εάν αυτοί θα εκκινούν από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας, όπως ζητάει η τρόικα, ή από τα 2/3 όπως επιμένει η ελληνική πλευρά.
Η δεύτερη μέρα των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων της τρόικας ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο να δηλώνει ότι «είχαμε άλλη μία μέρα παραγωγικών συζητήσεων με τους υπουργούς. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε με την πλήρη αξιολόγηση στην Αθήνα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Διαβάστε ακόμη: