«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» επανέλαβε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
- 04/09/2014, 13:20
- SHARE
Η κρίση στην Ουκρανία και η απειλή του «Ισλαμικού Κράτους» αποτελούν το επίκεντρο της νατοϊκής Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε στην Ουαλία.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια. Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε νωρίτερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά αυτό που μετράει είναι τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία.
Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Σχετικά με το άλλο «ανοιχτό μέτωπο» της εξάπλωσης των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, ο Ράσμουσεν δήλωσε βέβαιος ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα εξετάσουν σοβαρά τυχόν αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του πως η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τις κουρδικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα και εξετάζουμε ενεργά αν θα τους εξοπλίσουμε εμείς οι ίδιοι και αν μπορούμε πιο άμεσα να εκπαιδεύσουμε τους Κούρδους πολιτοφύλακες, ήδη έχουμε έναν ρόλο εκεί αλλά μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά», είπε ο Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Η Βρετανία έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας και έχει παράσχει υπηρεσίες παρακολούθησης στις περιφερειακές κουρδικές δυνάμεις – συμμάχους της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης, ενώ έχει μεταφέρει και στρατιωτικές προμήθειες σε περιοχές του Ιράκ.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας έχουν ήδη συμφωνήσει στην αποστολή ελαφρών όπλων στις κουρδικές δυνάμεις προς χρήση εναντίον των τζιχαντιστών οι οποίοι προελαύνουν στο βόρειο Ιράκ.
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το πρωί παρουσία περίπου 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αναμένεται να κυριαρχήσουν η ουκρανική κρίση και η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία όπου προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Διαβάστε ακόμη:
Κομισιόν: Έτοιμες οι προτάσεις για νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Σχέδιο επτά σημείων του Πούτιν για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία
«Η Βρετανία δεν θα ενδώσει στις απειλές των τζιχαντιστών» δηλώνει ο Κάμερον