Πώς τα Special Olympics Hellas φέρνουν την κοινωνία πιο κοντά στη συμπερίληψη και την ανθρωπιά
- 18/01/2024, 18:15
- SHARE
Σε έναν κόσμο που όλοι μιλούν για συμπερίληψη και προσβασιμότητα τα Special Olympics Hellas είναι από τους βασικότερους οργανισμούς στην Ελλάδα που έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια πράξη τη θεωρία.
Με ιστορία 36 χρόνων τα Special Olympics Hellas, που ιδρύθηκαν το 1988, αποτελούν έναν κορυφαίο αθλητικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό. Προσφέροντας δυνατότητες προπόνησης σε άτομα με νοητική αναπηρία, σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα (22 θερινά και 4 χειμερινά), τα Special Olympics βοηθούν αθλητές να αναπτύσσονται σωματικά, νοητικά, κοινωνικά και πνευματικά, ανακαλύπτοντας τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης.
Βασικός πυλώνας της δράσης των Special Olympics Hellas είναι οι εθελοντές – προπονητές, οι οποίοι είναι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με πολυετή εμπειρία ή/και εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, πιστοποιημένοι από τη Διεθνή Επιτροπή των Special Olympics, και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στη στήριξη των αθλητών.
Οι Έλληνες αθλητές των Special Olympics που έχουν λάβει μέρος σε αγώνες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ξεπερνούν τους 14.000, ενώ η συμμετοχή στις προπονήσεις έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή τους στους ετήσιους τοπικούς και περιφερειακούς και κάθε δύο χρόνια στους Πανελλήνιους Αγώνες.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου “Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas”, στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund με φορέα υλοποίησης τα Special Olympics Hellas και διαχειριστή επιχορήγησης για την Ελλάδα από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου η εκδήλωση με θέμα «Η ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού – Η σημασία του εθελοντισμού μέσα από το έργο των Special Olympics Hellas».
Η εκδήλωση αυτή στάθηκε ως η τέλεια αφορμή, ώστε κοινωνία και φορείς να έρθουν πιο κοντά στην αποστολή και στο έργο του oργανισμού, αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα τη νοητική αναπηρία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Chief Operating Officer & Head of Strategy της SOCIALDOO, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες των μελών των Special Olympics Hellas για τον αδιάκοπο αγώνα τους προς την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προσπάθεια ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.
Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο κ. Διονύσιος Κοδέλλας, Πρόεδρος των Special Olympics, πρέσβυς ε.τ., κάνοντας μια συγκινιτική αναδρομή στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο οργανισμός στην αρχή της πορείας του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “Πριν από 8 χρόνια τα Special Olympics αποτελούνταν από 4 άτομα. Σήμερα η βασική ομάδα μετρά 14 μέλη, ενώ δραστηριοποιούμασε σε 21 πόλεις.” Ο πρόεδρος υπογράμμισε δε τη συμβολή του Ιδρύματος Μποδοσάκη, αναφέροντας ότι έδωσε “νέα πνοή” στα Special Olympics.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας κ. Σοφία Ζαχαράκη έδωσε το παρών την εκδήλωση, τονίζοντας ότι η ζωή και η διαβίωση των ατόμων με αναπηρία είναι στις προτεραιότητες της Πολιτείας. Αναφέρθηκε δε, σε κονδύλια που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ένταξη ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, αλλά και στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», ένα project που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.
Στο ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης της ζωής των συμπολιτών μας, η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν κοινές δράσεις του Υπουργείου και των Special Olympics Hellas.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του αθλητισμού ως μέσο κοινωνικής ένταξης, ο Βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Γιώργος Σταμάτης, συνεχάρη τα Special Olympics Hellas για τη δυναμική τους παρουσία σε ένα κομμάτι στο οποίο Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ολοκληρώνοντας το πρώτο κομμάτι της εκδήλωσης, ο κ. Φώτης Σπυρόπουλος, Senior Programme Officer του Ιδρύματος Μποδοσάκη, εξήγησε ότι η σημασία των οργανωσιακών επιχορηγήσεων για τους φορείς είναι ζωτική, καθώς τους βοηθά να υλοποιήσουν το όραμά τους και να ενδυναμώσουν το κοινωνικό αποτύπωμά τους.
Στο πρώτο πάνελ που συντόνισε ο κ. Κακολύρης, σχετικά με τον απολογισμό του έργου “Ενισχύοντας τις Στρατηγικές Οργανωσιακές Δράσεις των Special Olympics Hellas” και συμμετείχαν οι Νατάσα Κονιδάρη, Project Manager και Συντονίστρια Προπονητικού Προγράμματος, Special Olympics Hellas, Άγγελος Σπανάκος, Υπεύθυνος Προγράμματος Εθελοντισμού, Special Olympics Hellas, και η Αντωνία Σκιαδά, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Ανεύρεσης Πόρων, Special Olympics Hellas, έγινε εκτενής αναφορά στη συμβολή των εθελοντών και την στήριξη που παρέχουν στους αθλητές, και στη συμβολή των εταιρειών που στηρίζουν την προσπάθεια. Όπως ανέφερε ο κ. Σπανάκος “μέσω των Special Olympics καταρρίπτονται με βιωματικό τρόπο προκατλήψεις για τα άτομα με αναπηρία”.
Συμπληρώνοντας η κ. Αντωνία Σκιαδά, είπε πως “τα Special Olympics δεν ψάχνουν δωρεές, αλλά προσπαθούν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τις εταιρείες που συνεργάζονται και να εκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.”
Επιπλέον, η κ. Νατάσα Κονιδάρη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό που πραγματοποιήθηκε εντός του οργανισμού με τη βοήθεια του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μια νέα εφαρμογή που βοηθά στην οργάνωση και την αναγνώριση εθελοντών, προπονητών και αθλητών. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολη και η επιλογή και η ογάνωση των ομάδων που συμμετέχει σε αγώνες.
Στο δεύτερο πάνελ όπου συμμετείχαν ο κ. Διονύσιος Κοδέλλας, Πρόεδρος των Special Olympics, πρέσβυς ε.τ., η κ. Άρτεμις Βασιλακοπούλου, Εθνική Διευθύντρια Special Olympics και ο κ. Βασίλης Κασιμάτης, Διευθυντής Αθλημάτων & Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος Special Olympics Hellas, έγιναν γνωστά τα σχέδια και οι προκλήσεις για την επόμενη ημέρα του οργανισμού.
Ο κ. Κοδέλλας μίλησε με τρυφερότητα για τη στήριξη που δέχονται τα Special Olympics Hellas από τους γονείς των αθλητών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα που προσφέρει στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. “Πρέπει να μπεις μέσα στον κόσμο τους για να καταλάβεις πως όταν βοηθάς δεν στηρίζεις μόνο το άτομο με αναπηρία. Βοηθάς και τις οικογένεις “χρωματίζοντας” τη ζωή τους.”
Η κ. Βασιλακοπούλου από την άλλη έδωσε το θετικό μήνυμα ότι η πανδημία δεν έπληξε τα Special Olympics Hellas, με τον οργανισμό να παρουσιάζει ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, έχουμε 2.000 αθλητές των Special Olympics Hellas, στην Ελλάδα που συμμετέχουν σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους αγώνες.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασιμάτης εστίασε στις τεράστιες ελλείψεις δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρία στην επαρχία, κάτι που απομονώνει περισσότερο τους συνανθρώπους μας και τις οικογένειές του. Προσπαθώντας να καλύψουν αυτό το κενό, τα Special Olympics προσπαθούν να δημιουργήσουν προγράμματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Κλείνοντας τη συζήτηση, και οι τρεις συμφώνησαν ότι οι επόμενες μεγάλες προκλήσεις είναι να μην “σβήσουν” οι ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν οι συνέργειες μεταξύ των πόλεων, να εμπλουτιστούν οι ήδη υπάρχουσες δομές και να βελτιωθεί η ποιότητα των projects που “τρέχουν”.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια νότα “αποφασιστικής αισιοδοξίας” από τον κ. Κοδέλλα, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το αποτύπωμα των Special Olympics Hellas στην ελληνική κοινωνία, ενώ πολύ εύστοχα ο COO της SOCIALDOO κ. Παναγιώτης Κακολύρης υπογράμμισε πως «κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι πως κανένα άτομο με νοητική αναπηρία δεν πρέπει να μένει ή να αισθάνεται μόνο του, ή να παραμένει πίσω από κλειστές πόρτες».