Για νέες κυρώσεις στη Ρωσία συμφώνησαν οι «5 μεγάλοι» του ΝΑΤΟ
- 04/09/2014, 18:42
- SHARE
Ομπάμα, Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ και Κάμερον συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Οι ηγέτες των «μεγάλων» χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα κατά τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη στάση που τηρεί στο θέμα της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο της συνόδου αυτής.
«Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να πληρώσει η Ρωσία αυξημένο κόστος για τις ενέργειές της» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος Ολάντ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθεί αύριο στις Βρυξέλλες. Σημείωσε όμως ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.
«Αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (…) θα ανακοινώσουμε κυρώσεις και θα τις θέσουμε σε εφαρμογή εάν δεν υπάρξει πρόοδος (στην Ουκρανία), όμως όλα τα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ποροσένκο.
Ο Ολάντ επανέλαβε επίσης ότι το συμβόλαιο για την παραγωγή ελικοπτεροφόρων πλοίων Μιστράλ για λογαριασμό της Ρωσίας δεν έχει σπάσει, όμως η παράδοσή τους στη Μόσχα θα εξαρτηθεί επίσης από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων. Όπως είπε, βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να επιτευχθεί εκεχειρία και να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
Στο στόχαστρο της ΕΕ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας
Το όνομα του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενδέχεται να προστεθεί στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις επειδή παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, έγινε γνωστό απόψε από ευρωπαϊκές πηγές.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών της ΕΕ «συζητούν το όνομα του υπουργού Άμυνας», σημείωσε η πηγή αυτή. Οι πρεσβευτές προετοιμάζουν τον κατάλογο των νέων κυρώσεων που αποφασίστηκε να επιβληθούν τη Ρωσία το περασμένο Σάββατο, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν σε μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
Μια άλλη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι η επιβολή κυρώσεων στον Σόιγκου αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.
Συνολικά, περίπου 20 πρόσωπα που προέρχονται «από κύκλους εξουσίας και από το περιβάλλον» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να προστεθούν στον κατάλογο με εκείνους στους οποίους απαγορεύεται να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ και παγώνουν όσα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στην Ευρώπη.
Προκειμένου να εγκριθούν γρήγορα οι κυρώσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ μπορεί να επωφεληθούν από την παρουσία τους στη σύνοδο της Συμμαχίας στο Νιούπορτ για να υιοθετήσουν τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί οι πρεσβευτές στις Βρυξέλλες.
Φιλορώσοι Ουκρανοί: Άμεση εκεχειρία αν επιτευχθεί συμφωνία στο Μινσκ
Δύο ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν σήμερα ότι θα διατάξουν τις δυνάμεις τους να εφαρμόσουν άμεσα μια εκεχειρία από αύριο εάν επιτευχθεί συμφωνία με το Κίεβο στις συνομιλίες οι οποίες θα γίνουν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σύμφωνα με έναν ιστότοπο ο οποίος πρόσκειται στους αυτονομιστές.
Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ανέφεραν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους πως οι αντάρτες «είναι έτοιμοι. . . στις 15:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] να διατάξουν μια εκεχειρία, εάν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία και οι αντιπρόσωποι της Ουκρανίας υπογράψουν ένα σχέδιο για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης».
Σύμφωνα με τους ίδιους, η συμφωνία πρέπει να ορίζει «με λεπτομέρειες το πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για τη συμμόρφωση προς το καθεστώς» της εκεχειρίας.
Εξάλλου οι δυο αυτονομιστές ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία μιας «περιοχής ασφαλείας» που θα αποτελείται από πέντε τομείς, ο καθένας εκ των οποίων θα επιτηρείται από 40 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Οι προτάσεις αυτές απηχούν εκείνες που έχει υποβάλει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εξάλλου οι αντάρτες ηγέτες ανέφεραν πως θα συμφωνήσουν να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες αλλά και τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της εκεχειρίας «προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να σταματήσει η αιματοχυσία».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμη:
Διαταγή για κατάπαυση του πυρός θα δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος
Ακριβά θα πληρώσει η Γαλλία την αθέτηση της συμφωνίας με τη Ρωσία