Βελτιώνει την παραγωγικότητα η επιστροφή στο γραφείο; – Η παραδοχή των CEOs

Βελτιώνει την παραγωγικότητα η επιστροφή στο γραφείο; – Η παραδοχή των CEOs
Photo: pixabay.com
Σε κάτι συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι.

Ρωτήστε οποιονδήποτε διευθυντή πώς νιώθει για την ευέλικτη εργασία και θα λάβετε πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Για τους πιο παραδοσιακούς ηγέτες όπως ο David Solomon και ο Jamie Dimon, οποιαδήποτε απομακρυσμένη εργασία είναι μια παρέκκλιση, μια απόσπαση της προσοχής και μια δικαιολογία για τους εργαζομένους να χαλαρώσουν—επειδή αποφεύγουν το άγρυπνο μάτι ενός διευθυντή που θα τους κρατούσε πειθαρχημένους.

Έπειτα, υπάρχουν οι πιο επιεικείς -όπως η ηγετική ομάδα του αυστραλιανού κολοσσού λογισμικού Atlassian, η οποία ενθαρρύνει σταθερά μια πολιτική εργασίας από οπουδήποτε. Με άλλα λόγια, είναι ένα μοντέλο «κατανεμημένης εργασίας», το οποίο δίνει έμφαση στο πώς λαμβάνει η χώρα η εργασία, και όχι στο πού. Ξεκίνησαν επίσημα το πρόγραμμα μόλις πριν από τρία χρόνια, δημοσιεύοντας μια απολογιστική έκθεση αυτή την εβδομάδα με τίτλο ‘Lessons Learned: 1.000 Days of Distributed at Atlassian’, η οποία σκιαγράφησε τα βασικά διδάγματα της εταιρείας.

Για την έκθεση, η ομάδα δεδομένων του Atlassian ζήτησε τη γνώμη 5.000 υπαλλήλων της σχετικά με το κατανεμημένο σχέδιο και στη συνέχεια στράφηκε σε 100 CEO εταιρειών της λίστας Fortune 1000 και σε 100 CEO εταιρειών της λίστας Fortune 500. (Αν και οι 200 είναι ένα μικρό μέγεθος δείγματος, υπάρχουν πολύ λίγοι εκτελεστικοί ρόλοι σε αυτές τις εταιρείες, γεγονός που καθιστά το δείγμα αντιπροσωπευτικό).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπάλληλοι της Atlassian είναι μεγάλοι υποστηρικτές της κατανεμημένης εργασίας. Σχεδόν όλοι (92%) από τους 5.000 ερωτηθέντες είπαν ότι η πολιτική μηδενικών υποχρεωτικών ημερών εντός γραφείου είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ικανότητάς τους να αποδίδουν καλύτερα και το 91% σημειώνει ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μένουν στην εταιρεία.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν υπολείπονται ιδιαίτερα. Σχεδόν όλα (99%) τα διευθυντικά στελέχη της Atlassian που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η κατανεμημένη εργασία είναι ο τρόπος του μέλλοντος και ότι θα αυξηθεί σε δημοτικότητα από εδώ και πέρα.

Τα δεδομένα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα ποσοστά εργασίας με φυσική παρουσία στο γραφείο έχουν σταθεροποιηθεί στο 50% περίπου στις 10 κορυφαίες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι το έχουν ξεκαθαρίσει: Η αποκλειστική απασχόληση στο γραφείο δεν είναι πλέον συμβατή με τον τρόπο ζωής τους και επίσης δεν οδηγεί απαραίτητα στην καλύτερη απόδοσή τους.

Οι εργοδότες συμφωνούν μαζί τους. Σύμφωνα με την έρευνα της Atlassian, 1 στα 3 αφεντικά από τις λίστες Fortune 500 και 1000 των οποίων οι εταιρείες απαιτούν κάποια επιτόπια εργασία στο γραφείο λένε ότι ο κανόνας δεν έχει επιδράσει καθόλου στην παραγωγικότητα. Τα ίδια στελέχη είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι το πώς εργάζονται οι άνθρωποι τους είναι πιο σημαντικό από το πού εργάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com