«Στεγνώνουν» την BP;
- 05/09/2014, 18:55
- SHARE
Ο βρετανικός πετρελαϊκός «κολοσσός» βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα-μαμούθ για την οικολογική καταστροφή του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.
Η ετυμηγορία στην πολύκροτη δίκη που εξέτασε δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης -απουσία ενόρκων- ήταν «βαριά αμέλεια» και «δόλος». Όμως δεν αφορούσε και τους τρεις κατηγορούμενους για την τεράστια οικολογική καταστροφή πριν από τεσσερισήμισι χρόνια, στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι δύο έπεσαν στα μαλακά. Ο δικαστής Καρλ Μπάρμπιερ απέδωσε ευθύνη 30% στην ελβετική Transocean Ltd. (που διαχειριζόταν την πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon και τώρα γλυτώνει τα περαιτέρω βάσανα λόγω συμβολαίου) και 3% στην αμερικανική Halliburton Co. (που κατασκεύασε τα φρεάτια και κατέληξε σε συμβιβασμό 1,1 δισ. δολ. με ενάγοντες, ιδιώτες και τοπικές αρχές).
Σε αμφότερες επιδικάστηκε λοιπόν απλή «αμέλεια». Αντίθετα, βασικός ένοχος για την έκρηξη στην Deepwater Horizon -που προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων και τη μεγαλύτερη παράκτια πετρελαιοκηλίδα παγκοσμίως, πλήττοντας συνολικά πέντε αμερικανικές πολιτείες- κρίθηκε η βρετανική πολυεθνική BP.
Πρακτικά, η δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιβολή βαρύτατων προστίμων στον πετρελαϊκό κολοσσό. Η «καμπάνα» μπορεί να φθάσει τα 4.300 δολάρια για κάθε βαρέλι πετρελαίου που χύθηκε στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Τότε, η διαρροή συνεχιζόταν επί 87 ημέρες!
Οι αμερικανικές αρχές κάνουν λόγο για 4,1 εκατομμύρια βαρέλια. Η BP επιμένει να τα υπολογίζει στα μισά, κοντά στα 2,4 εκατ. βαρέλια. Έτσι, στη χειρότερη των περιπτώσεων για την εταιρεία, το πρόστιμο θα αγγίξει τα 17,6 δισ. δολάρια, ποσό πενταπλάσιο από αυτά που η ίδια είχε βάλει για τον λόγο αυτόν στην άκρη! Κοντολογίς, θα πρέπει να βάλει μοιραία «χέρι» στα κέρδη της.
Για να το αποφύγει, η BP ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση, προκειμένου να μειώσει το ποσό. Όμως, δεν δείχνει να πείθει τις αγορές. Χθες, οι μετοχές της έκαναν βουτιά 5,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν σημειώσει μέσα σε μία ημέρα, μετά την καταστροφή στο Deepwater Horizon.
Όμως, ο λόγος της ρευστοποίησης δεν ήταν αποκλειστικά και μόνον αυτός. Έχει να κάνει και με το μετοχικό μερίδιο της BP στη ρωσική Rosneft, που βλέπει τον κλοιό των δυτικών κυρώσεων να κλείνει ολοένα και πιο ασφυκτικά γύρω της.
Αν και σχεδόν το 30% της παραγωγής του βρετανικού κολοσσού προέρχεται από τα ρωσικά εδάφη, οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι άμεσες για την BP. Σε συνδυασμό όμως με τις δικαστικές της περιπέτειες στις ΗΠΑ ρίχνουν βαριά «σκιά» στις εταιρικές της προοπτικές.
Βραχυπρόθεσμα, αναλυτές προβλέπουν για την εταιρεία μέτριες προοπτικές ανάπτυξης και λειτουργικές ταμειακές ροές περίπου στα 31 δισ. δολ. τον επόμενο χρόνο -αρκετές για να καλύψουν κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξης των 25 δισ. δολ., όχι όμως και τα μερίσματα (σε αντίθεση π.χ. με την ανταγωνίστρια Royal Dutch Shell).
Στο μεσοδιάστημα, ο δικαστικός «Γολγοθάς» στις ΗΠΑ -που της έχει ήδη κοστίσει περί τα 43 δισ. δολ.– θα συνεχίζεται. Η «καμπάνα« που έφαγε στη Νέα Ορλεάνη δεν αφορά παρά μόνον την πρώτη φάση της δίκης, η οποία άρχισε τον Φεβρουάριο του 2013 και αφορά στον τομέα των ευθυνών για την τραγωδία.
Εκκρεμούν ακόμη υποθέσεις με όσους πληγέντες ενάγοντες δεν κατέληξαν σε συμβιβασμό με την BP (το 2012 κατέβαλε σε ανάλογες συμφωνίες 9,2 δισ. δολ. μόνον σε ιδιώτες), ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση της απόφασης για τη δεύτερη φάση της δίκης, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και αφορά στο ακριβές μέγεθος της διαρροής και στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή τον Κόλπο.
Διαβάστε ακόμη:
Ένοχη για «σοβαρή αμέλεια» η BP