Τουρκολιάς: «Εθνικό μνημόνιο» για τη θωράκιση της οικονομίας
- 06/09/2014, 11:56
- SHARE
Αύξηση των πιστώσεων προανήγγειλε ο Διευθ. Σύμβουλος της ΕΤΕ - Βελτίωση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις προβλέπει ο Γ. Ζανιάς.
Τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου για τη σταθερότητα και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, από νέους κινδύνους, στη βάση εθνικής συμφωνίας, πρότεινε την Παρασκευή, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατά την ομιλία του σε δείπνο πελατών της ΕΤΕ, στο οποίο παρακάθισαν περίπου 350 επιχειρηματίες.
Ο κ. Τουρκολιάς -που μεταξύ άλλων προανήγγειλε αύξηση των πιστώσεων που η ΕΤΕ διαθέτει στην ελληνική οικονομία- διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα και ότι σε τεχνικό επίπεδο η ύφεση έχει τελειώσει. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «το επώδυνο ιστορικό κεφάλαιο της κρίσης θα κλείσει ουσιαστικά, όταν αναστραφεί και η τελευταία πτυχή των κοινωνικών επιπτώσεών της, όταν δηλαδή η ανεργία θα έχει τιθασευτεί και ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, συμβατό με ουσιαστική κοινωνική ανάκαμψη με ίδιους πόρους».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία έξι χρόνια, «που μπορούμε σε ρεαλιστική βάση να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», αφού η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, εκτός των άλλων, θα συνεισφέρει στην εμπέδωση της αξιοπιστίας στις προοπτικές της οικονομίας.
«Έμπρακτη απόδειξη αυτής της επιτυχημένης επένδυσης σε αξιοπιστία είναι η σχετικά μικρή ευαισθησία των αγορών σε περιστασιακή ροή αρνητικών νέων για την Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τείνει να εμπεδωθεί τελικά, μια θετική και συνεχώς βελτιούμενη εικόνα για τις προοπτικές της χώρας.
Κατά τον ίδιο, τα επιτεύγματα της Ελλάδας σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών κεφαλαιοποιούνται ως απόθεμα αξιοπιστίας και τελικά μεταφράζονται σε ενισχυμένη δύναμη της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της και σε περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ζανιάς: «Απαραίτητο να κρατήσουμε σταθερή πορεία»
Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται, αλλά και περνάει πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Γεώργιος Ζανιάς.
«Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης, και συνεπώς για τη μείωση της ανεργίας, είναι θετικές. Υπενθύμισε δε, ότι ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της χώρας δεν στηρίζονται μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και στους παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης (πχ, τουρισμό, ναυτιλία, βιομηχανία τροφίμων, γεωργία, εμπόριο,διύλιση πετρελαίου. Θα στηριχτεί επίσης και σε νέους δυναμικούς τομείς όπως η χημική βιομηχανία και τα φαρμακευτικά προϊόντα, νέες τουριστικες υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, μεταφορές και logistics, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, υπηρεσίες υγείας, πληροφορική και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, νέες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας.
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι επλήγη σημαντικά από την κρίση αλλά ανακτά πάλι τη δύναμή του μέσω συγχωνεύσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων, μείωσης του κόστους λειτουργίας του και σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων. «Το τέλος αυτής της δοκιμασίας συμπίπτει με τις εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως εφεξής θα βελτιώνονται συνέχεια οι δυνατότητες χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
Τουρκολιάς: Δεν υπάρχει ενιαία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια