ΔΝΤ: Ανεβάζει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ – Πηγή κινδύνων οι πόλεμοι και ο πληθωρισμός
- 30/01/2024, 15:18
- SHARE
Το ΔΝΤ προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2024, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για κινδύνους που μπορούν να επιφέρουν στην οικονομία οι πολεμικοί συγκρούσεις και ο ενισχυσμένος πληθωρισμός.
Στην έκθεση World Economic Outlook Update που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το Ταμείο προβλέπει πως η ανάπτυξη του 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% για το 2024 έναντι εκτίμησης 2,9% που είχε κάνει το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2023. Για το σύνολο του 2025, το παγκόσμιο ΑΠΕ αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 2,5%.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η αναθεώρηση για το 2024 έρχεται «λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ανθεκτικότητας των ΗΠΑ και πολλών μεγάλων αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς και της δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.
Η πρόβλεψη για το 2024-25 είναι, ωστόσο, χαμηλότερη από τον ιστορικό (2000-19) μέσο όρο του 3,8%, με τα αυξημένα επιτόκια πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, την απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης εν μέσω υψηλού χρέους που επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τη χαμηλή υποκείμενη αύξηση της παραγωγικότητας».
Για τον πληθωρισμό
Σχετικά με τον πληθωρισμό το Ταμείο αναφέρει πως αυτός «μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στις περισσότερες περιοχές, εν μέσω της άρσης των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Ο παγκόσμιος συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% το 2024 και στο 4,4% το 2025, με την πρόβλεψη για το 2025 να αναθεωρείται προς τα κάτω».
Εφικτή μια ομαλή προσγείωση
Στη συνέχεια το Ταμείο αναφέρεται στην «ομαλή προσγείωση» για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, δηλαδή τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί μια ύφεση.
«Με τον αποπληθωρισμό και τη σταθερή ανάπτυξη, η πιθανότητα μιας σκληρής προσγείωσης έχει υποχωρήσει και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Από την άλλη πλευρά, ο ταχύτερος αποπληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική από ό,τι είναι απαραίτητο θα μπορούσε να συνεπάγεται προσωρινά υψηλότερη ανάπτυξη, αλλά με τον κίνδυνο μιας πιο δαπανηρής προσαρμογής αργότερα.
Η ισχυρότερη δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγικότητα με θετικές διασυνοριακές επιδράσεις.
Στην αρνητική πλευρά, νέες αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων από γεωπολιτικά σοκ -συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα– και διαταραχές στην προσφορά ή πιο επίμονος υποκείμενος πληθωρισμός θα μπορούσαν να παρατείνουν τις σφιχτές νομισματικές συνθήκες.
Η εμβάθυνση των προβλημάτων του τομέα των ακινήτων στην Κίνα ή, αλλού, μια διασπαστική στροφή σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν απογοητεύσεις στην ανάπτυξη».