Π. Σεπετάς: «Η συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και την Eurobank, συνιστά την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας»
- 01/02/2024, 16:45
- SHARE
Σε συνέχεια της υπογραφής σύμβασης χρηματοδότησης €50,3 εκατ. της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Α.Ε. στην οποία προχώρησε η Eurobank, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση επένδυσης συνολικού ύψους €62,8 εκατ. που υλοποιεί η εταιρεία στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, η διοίκηση της Ηπειρωτικής οικογενειακής επιχείρησης παρουσίασε το επενδυτικό πλάνο της επόμενης πενταετίας!
«Έχουν περάσει 33 χρόνια από τη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια επενδύοντας ανελλιπώς στην καινοτομία και παραμένοντας πιστοί στον στόχο μας να φτιάξουμε μια μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα. Πλέον έχουμε φτάσει στην πρώτη θέση στον τομέα των νερών και αναψυκτικών. Η συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και την Eurobank, συνιστά την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας και επιβεβαιώνει την ηγετική θέση μας στην αγορά» ανέφερε ο Πέτρος Σεπετάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεως, διευκρινίζοντας πως, μαζί με τα 62 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, οι συνολικές επενδύσεις στην πενταετία θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
«Ξεκινήσαμε απλά και δύσκολα σε μια δύσκολη περιοχή με καθόλου φιλικό περιβάλλον για νέους επιχειρηματίες και όλα αυτά τα χρόνια, προχωρήσαμε πάντα σταθεροί στις αξίες μας με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Πετύχαμε γιατί δώσαμε το καλύτερο προϊόν, στην καλύτερη τιμή και συσκευασία» πρόσθεσε η Ελένη Θεοχαρη, Γενική Διευθύντρια και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεως.
Τι περιλαμβάνει το πλάνο πενταετίας
Παρουσιάζοντας το πλάνο πενταετίας ο Κωνσταντίνος Σεπετάς, Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, τόνισε ότι μπορεί η πρόσφατη επένδυση να αφορά την τριετία, ωστόσο, το management της εταιρείας έχει καταρτίσει στρατηγική μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.
«Επενδύουμε σε μηχανές, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε όλα μας τα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Είμαστε μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση και θέλουμε να παράγουμε προϊόντα που, όταν έρχεται ο τουρίστας, να διαφημίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Η καινοτομία και η τεχνολογία που εφαρμόζουμε βασίζεται στα πρότυπα του industry 4.0. Ρομποτικές τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη καθώς και η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε προβλέψεις για να διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο τη βιομηχανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προγραμματιστεί προς υλοποίηση περί τα 79 υπο-έργα στα 3 εργοστάσια, στα οποία περιλαμβάνεται και η προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής για προϊόντα προπλάσματα και καπάκια, αλλά και η αξιοποίηση 20.000τμ αποθηκευτικών χωρών στο Καλπάκι.
«Έχουμε ογκώδη προϊόντα και οι διακυμάνσεις που γίνονται το καλοκαίρι θα μας επιτρέψουν να καλύπτουμε οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί στην αγορά. Παράλληλα, θα αντικατασταθούν όλοι οι λαμπτήρες led στα εργοστάσια ώστε να εκμηδενίσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, ενώ με το νέο ERP ανεβήκαμε ήδη στο cloud και τρέχουμε νέο σύστημα CRM για να ενημερώνονται καλύτερα και γρηγορότερα οι πελάτες μας».
Έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων. Δίνοντας πάντως μια πιο σαφή εικόνα, ως προς το είδος και το κόστος των επενδύσεων, 4 εκατ. ευρώ θα πάνε στην απόκτηση νέου στόλου, 5 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό για αυτοματοποίηση διαδικασιών και 28 εκατ. ευρώ για στήριξη του δικτύου των πελατών – εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ για ψυγεία, ομπρέλες, οτιδήποτε δηλαδή υποστηρίξει τη σχέση με το τελικό σημείο πώλησης, και 20 εκατ. ευρώ στη διαφήμιση και τη συμμετοχή σε events.
Ερωτηθείς αναφορικά με την εξαγωγική πολιτική που αναμένεται να εφαρμόσει η διοίκηση τα επόμενα χρόνια, ο κ. Σεπετάς τόνισε πως προτεραιότητα παραμένει η εδραίωση στην εγχώρια αγορά. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας με τα αναψυκτικά που λανσαριστήκαν το 2014. Πρωτίστως, θα επενδύσουμε στη χώρα και μετά θα δώσουμε έμφαση στο εξωτερικό. Το 2023 πετύχαμε 14% ανάπτυξη τζίρου, στα 120 εκατ. ευρώ και θέλουμε να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης και το 2024. Η διακίνηση σε ένα ογκώδες, φθηνό προϊόν, όπως είναι το νερό και τα αναψυκτικά, είναι το εμπόδιο για τις εξαγωγές. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε αποσπασματικές κινήσεις. Προς το παρόν καλύπτουμε τις ανάγκες της ομογένειας. Προτιμούμε αργά, σταθερά, αλλά επιτυχημένα βήματα».
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ούτε υπάρχει κάποια άμεση εξαγορά από την πλευρά της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεως, ούτε εξετάζεται το σενάριο εισόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο.
«Είμαστε προσηλωμένοι στο να επενδύουμε στον τόπο μας. Σίγουρα μετά το νερό και τα αναψυκτικά, αν δούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες θα μπούμε και σε νέες κατηγορίες προϊόντων».
Σχολιάζοντας τα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας, ο κ. Σεπετάς τα χαρακτήρισε τιμωρητικά για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι τιμωρητικά για επιχειρήσεις, όπως η δική μας που δεν είναι παραγωγός πορτοκαλιού και στην κατηγορία μας λειτουργούμε με προωθητικές προσφορές. Το πορτοκάλι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Εμείς δεν είχαμε προλάβει να κάνουμε διόρθωση τιμής στο ράφι και θα πρέπει να απορροφήσουμε, σε πρώτη φάση, σε μεγάλο βαθμό, το κόστος. Σίγουρα θα προχωρήσουμε σε ανατιμήσεις λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά 150%».
Στον αντίποδα βρίσκεται πάντως το pink grapefruit, το οποίο αν και νεοσσός, έχει ήδη μερίδιο της τάξης του 22%.
Η τεχνητή νοημοσύνη ενδυναμώνει τους εργαζόμενους
Τον λόγο πήρε ο Παύλος Σεπετάς, Υπεύθυνος Λειτουργιών και Τεχνολογίας, ο οποίος έκανε αναφορά στον πολυεπίπεδο μετασχηματισμό που υφίσταται η οικογενειακή επιχείρηση και στις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί στο εγγύς μέλλον.
«Εξελισσόμαστε σε μια εταιρεία με εκσυγχρονισμένες οργανωτικές και τεχνολογικές υποδομές. Χτίζουμε δίκτυο υποδομών νέας γενιάς στην παραμεθόριο, δίνοντας έμφαση στο cybersecurity, καθώς και στην απόκτηση του πιο σύγχρονου hardware. Έχουμε μάλιστα υλοποιήσει επιτυχώς το 85% του ψηφιακού μετασχηματισμού, σε όλα τα τμήματα της εταιρείας και έχουμε εντάξει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να ενδυναμώσουμε τους εργαζόμενους».
Ήδη υλοποιούνται επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές με το ΙοΤ στον τομέα της παραγωγής και της αποθήκευσης και, αν όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, θα έχει επιτευχθεί 100% μετάβαση σε υποδομές cloud μέχρι το τέλος του 2024.
«Από κοινού με τεχνικές σχολές στη χώρα σχεδιάζουμε προγράμματα με θεωρητική και πρακτική γνώση πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο. Εκπαιδεύουμε ανθρώπους των γύρω χωριών για να εργαστούν και να ζήσουν στον τόπο τους. Μας στέλνουν αιτήσεις, ακόμη και από την Αθήνα, για έρθουν να δουλέψουν σε εμάς και να μετοικήσουν στα Γιάννενα».
Ο κ. Παύλος Σεπετάς κατέληξε λέγοντας πως ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό και αποκάλυψε πως στα επόμενα 5 χρόνια προσδοκούν να είναι top εταιρικό case study στον κλάδο τους.