Σε τροχιά η διαδικασία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
- 06/02/2024, 09:50
- SHARE
Ο κύβος ερρίφθη για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Απρίλιο αλλά είναι ζητούμενο σε τι βαθμό θα αμβλύνει το χάσμα εισοδημάτων και κόστους διαβίωσης.
Οι υποχρεώσεις αυξάνουν δυσανάλογα με τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων -κυρίως μικρομεσαίων- και τα στοιχεία μελετών για την εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι απογοητευτικά.
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός που σήμερα ανέρχεται σε 780 ευρώ, με κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% έως 6,5% ή στα 817,5 ευρώ έως 830,7 ευρώ, σύμφωνα με τα σενάρια. Έτσι θα πλησιάσει το στόχο της κυβέρνησης για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το τέλος του 2027, από 780 ευρώ και 1.184,35 που είναι σήμερα αντίστοιχα.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι μισθοί κατατάσσουν χαμηλά την Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την 13η θέση ως προς τον κατώτατο μισθό. Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024. Πέρα από τις χαμηλές προσδοκίες που δημιουργεί η πληθωριστική κρίση, στις βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά περιλαμβάνεται και η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα.
Σημειώνεται ότι συνολικά, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ είδαν το χάσμα μεταξύ των μισθών τους και των μέσων μισθών να μειώνεται. Ωστόσο η αγοραστική δύναμη περιορίζεται λόγω του πληθωρισμού.
Για να αξιολογείται κατά πόσον οι ισχύοντες κατώτατοι μισθοί είναι επαρκείς, η ΕΕ έχει προτείνει τα κράτη μέλη να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό στο 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και στο 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχουν αναλύσει τεχνικά τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού διαπιστώνεται ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης στον κατώτατο μισθό περνά αύξηση 0,44 – 0,50 στις άλλες αμοιβές. Ευεργετείται έτσι το σύνολο της αγοράς, αρκεί να τηρείται μια σχετική ισορροπία με τον μέσο και διάμεσο μισθό και να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως ο πληθωρισμός, το ύψος των εισφορών, τα φορολογικά βάρη κ.ο.κ.. Διαφορετικά, δεδομένου ότι η αύξηση μισθών συνεπάγεται αύξηση εισφορών εργαζόμενου – εργοδότη υπάρχει ρίσκο ενώ επηρεάζεται ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης των πιο ευάλωτων όπως οι χαμηλόμισθοι, οι νέοι και οι γυναίκες.
Σημειώνεται ότι σε κανονικές συνθήκες η αγορά εργασίας ρυθμίζει αυτά τα θέματα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, την παραγωγικότητα, τις ελλείψεις θέσεων και τις επενδύσεις. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει στη μετά μνημονίων εποχή, με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού από το 2019 και τη σταδιακή αύξηση του μέσου μισθού την τελευταία πενταετία.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού σημειώνεται ότι κοινωνικοί εταίροι και επιστημονικοί φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση έχουν λάβει τη σχετική πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη και υποβολή της σχετικής έκθεσης. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, τέλη Φεβρουαρίου οι κοινωνικοί εταίροι θα λάβουν πρόσκληση για προφορική διαβούλευση ώστε μέχρι 1η Μαρτίου να διαβιβαστούν τα υπομνήματα συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης και των εκθέσεων των επιστημονικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος. Στο υπουργικό συμβούλιο της 22ας Μαρτίου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό.