Εθισμένο στις οθόνες 1 στα 5 παιδιά της Ελλάδας – Αύξηση 40% από την πανδημία
- 06/02/2024, 21:00
- SHARE
Το σημαντικό ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα που είναι εξαρτημένο από την οθόνη τέθηκε στο επίκεντρο ειδικών επιστημόνων που μετείχαν σε συζήτηση με θέμα «Ψηφιακοί Εθισμοί: Η δύναμη της οθόνης», που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο με τίτλο «ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΣ» που διοργανώνει ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ και η Tsomokos Communications και την οποία συντόνισε η Φωτεινή Γεωργίου, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ANT1 TV.
Ο Εμμανουήλ Παπασάββας, Κοινός Διοικητής στα Νοσοκομεία Παίδων “Η Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού” ανέφερε ότι από το 2006 λειτουργεί στο νοσοκομείο “Π. & Α. Κυριακού” μία μονάδα εφηβικής υγείας, που μέχρι τώρα έχει εξετάσει 10.000 παιδιά, εκ των οποίων το 20% διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν εθισμό σε οθόνες. «Μετά την πανδημία υπάρχει μία αύξηση κατά 40% της εξάρτησης από τις οθόνες» σημείωσε ο Ε. Παπασάββας που επίσης τόνισε ότι «οι γονείς με τα πρώτα συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό».
Η μονάδα καταγράφει θετικά αποτελέσματα αφού το 70%-80% των περιστατικών καταγράφουν βελτίωση, ενώ παράλληλα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 8001180015 για στήριξη και καθοδήγηση προς γονείς και εκπαιδευτικούς.
«Το ελληνικό μοντέλο ανατροφής είναι υπερπροστατευτικό και αυτό ακρωτηριάζει όποια δεξιότητα μπορεί να αναπτύξει ένα παιδί, κάνει τα παιδιά ανασφαλή, πανικοβάλλονται στην πρώτη δυσκολία και αναπτύσσουν ροπή προς τις εξαρτήσεις» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Σιώμος, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, δρ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος ΕΕΜΔΕΔ.
«Αν θέλουμε να έχουμε ισχυρές προσωπικότητες πρέπει να στοχεύουμε στην όψιμη ανταμοιβή» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι «η ηλεκτρονική ψυχαγωγία πρέπει να είναι ένα μικρό μέρος της συνολικής ψυχαγωγίας του σπιτιού» και ότι «η έλλειψη σε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια είναι η αρχή του κακού».
Ο Κ. Σιώμος αναφέρθηκε εκτενώς στη διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού (gaming disorder), μία νέα διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας. Τόνισε ωστόσο ότι ακόμα δεν αναγνωρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι «οι δομές στην Ελλάδα δεν είναι αρκετές και πρέπει η πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα» προαναγγέλλοντας την ίδρυση εθνικού παρατηρητηρίου στο πανεπιστήμιο της Λάρισας για τη μελέτη και έρευνα γύρω από τη διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού.
Στην «αλλαγή πολιτισμικού παραδείγματος στην επικοινωνία λόγω των οθονών» αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών που προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα αύξηση των αρνητικών φαινομένων στην χρήση του διαδικτύου. Όπως σημείωσε «τα ψηφιακά μέσα επιδιώκουν το κέρδος μέσα από τη συνεχή ενασχόληση των χρηστών και έτσι οδηγούν σε κατάχρηση, ακόμα και σε εθισμό.»
«Χρειάζονται πολλές στοχευμένες δράσεις στην οικογένεια, στα σχολεία κλπ και να αυξηθεί η γραμματοσύνη για την χρήση του διαδικτύου. Όμως εκτός από γραμματοσύνη και δεξιότητες, χρειάζεται και παιδεία, κάτι που έχει χαθεί στις μέρες, για να έχει το παιδί ολιστική κατανόηση της πραγματικότητας.»