Εκρηκτική εκκίνηση για το «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο – Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή

Εκρηκτική εκκίνηση για το «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο – Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή
Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθούς Αερολιμένα ΑΘηνών Γιάννης Παράσχης (Κ), ο υπουργός Εθνικής Οικονομία Κωστής Χατζηδάκης (3-Δ), ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταίκούρας (5-Α), ο πρόεδρος του ΧΑΑ Αλέξανδρος Κοντόπουλος (1-Δ), η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου (4-Δ), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης (6-Α), η Ερμίναα Κοπελούζου (2-Δ) παρίστανται στην τελετή έναρξης της διαπραγμάτευσης των μετοχών του «Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε.» στο ΧΑΑ, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024. H Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενέκρινε χθες την εισαγωγή του συνόλου των 300.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σταϊκούρας: Η αναπτυξιακή δυναμική του ΔΑΑ επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα.

Άλμα άνω του 15% σημειώνουν οι μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στο ελληνικό Χρηματιστήριο… 

Πιο αναλυτικά, τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στα 9,4 ευρώ, γράφοντας κέρδη άνω του 15% και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,85 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η τιμή εκκίνησης ήταν τα 8,20 ευρώ και ότι σήμερα το όριο διαπραγμάτευσης είναι ελεύθερο. 

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί πως ο οίκος FTSE Russell προετοιμάζεται για την είσοδο του Αεροδρομίου στους δείκτες του, υπό την αίρεση της αποτίμησής του αλλά και του free float.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοφανής ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στο ΔΑΑ αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία, καθώς η εισαγωγή του αεροδρομίου στο ΧΑ συνέπεσε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.

Όπως δήλωσε ο CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών» και σηματοδοτεί το «πέρασμα της εταιρείας σε νέα φάση ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερκάλυψη

Υπενθυμίζεται ότι το κράτος συγκέντρωσε 784,7 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη εβδομάδα μέσω της πώλησης του 30% του αεροδρομίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Η ζήτηση των επενδυτών υπερέβη το προσφερόμενο ποσό εντός ωρών από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ειδικότερα, βάσει και σχετικής ανακοίνωσης, «η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 206.074.818 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 12.200.000 Προσφερόμενες Μετοχές που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά κατά περίπου 16,9 φορές, και η οποία επιμερίζεται ως εξής:

(α) στην ζήτηση από τις 21.472 αιτήσεις εγγραφής των Ιδιωτών Επενδυτών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς αντιστοιχούν 116.074.489 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 5.005.000 Προσφερόμενες Μετοχές που διατέθηκαν στην κατηγορία αυτή, κατά περίπου 23,2 φορές, και (β) στην ζήτηση από τις 106 αιτήσεις εγγραφής Ειδικών Επενδυτών (όπως ορίζονται στο Ενημερωτικό Δελτίο) που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά αντιστοιχούν 90.000.329 Προσφερόμενες Μετοχές, (συμπεριλαμβανομένων αυτών των Κοπελούζου και ΕΕΣΥΠ) υπερβαίνοντας τις 7.195.000 Προσφερόμενες Μετοχές που διατέθηκαν στην κατηγορία αυτή, κατά περίπου 12,5 φορές.

Στη Θεσμική Προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε ανήλθε σε 841.599.206 Προσφερόμενες Μετοχές, υπερβαίνοντας τις 77.800.000 Προσφερόμενες Μετοχές που διατέθηκαν στη Θεσμική Προσφορά κατά περίπου 10,8 φορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Ιωάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ορόσημο, στην πορεία του από το 1996 που ξεκίνησε από μηδενική βάση με την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόσθεσε ότι το ΔΑΑ θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, δημιουργώντας αξία στους μετόχους του και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

«Επιτυχία για το Αεροδρόμιο, το Χρηματιστήριο και την οικονομία αποτελεί η εισαγωγή του “Ελ. Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο Αθηνών», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο. Η διαπραγμάτευση των 300 εκατ. μετοχών ξεκίνησε στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας και η αρχική τιμή διάθεσης ήταν 8,20 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, πρόκειται για «επιτυχία για τον ίδιο τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, διότι ανεβάζει ταχύτητες, ενισχύεται κεφαλαιακά και μπαίνει σε μία νέα εποχή! Θυμηθείτε πώς ήταν το Αεροδρόμιο του Ελληνικού 23 χρόνια πριν». Πρόσθεσε δε, πως είναι επιτυχία και για το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς «εντάσσεται μία εταιρεία με υψηλή κεφαλαιοποίηση– με υπερκάλυψη μάλιστα κατά 12 φορές των μετοχών που προσφέρθηκαν. Ενώ με μία σειρά κινήσεων που κάνει το ίδιο το Χρηματιστήριο, αλλά και η Πολιτεία- π.χ. μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών- ενισχύεται και γίνεται πιο ελκυστική η ελληνική κεφαλαιαγορά!».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε και τα οφέλη του ελληνικού δημοσίου από την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο. «Το ελληνικό δημόσια εισέπραξε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ 785 εκατ. ευρώ. Ενώ παράλληλα, αυτή καθαυτή η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Ελευθέριος Βενιζέλος, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης που έγιναν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες έδειξαν εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία!».

Όπως είπε ο υπουργός, μόνο τους τελευταίους 7 μήνες, προχώρησαν:

-Η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

-Η διάθεση των μετοχών της Helleniq Energy.

-Οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα).

-Η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

«Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η κυβέρνηση τις προχώρησε διότι θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα: Ότι πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία που προσελκύει επενδύσεις και κεφάλαια. Και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Σταϊκούρας: Η αναπτυξιακή δυναμική του ΔΑΑ επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα

Η αναπτυξιακή δυναμική του Αεροδρομίου καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του για την Ελλάδα και επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα. Γίνεται πιο εξωστρεφής, στηριζόμενη, όλο και περισσότερο, στις επενδύσεις, που με τη σειρά τους, ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης και τονώνουν την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αερολιμένα συνεχίζονται, ώστε να αυξηθεί η ικανότητα του αεροδρομίου να φιλοξενεί περισσότερα αεροσκάφη και επιβάτες, με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας των τερματικών σταθμών σε 50 εκατομμύρια επιβάτες – ετησίως – έως το 2046.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Δ. Πολίτης επεσήμανε την υψηλή αξία που υπάρχει στο ΔΑΑ, τονίζοντας ότι η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς οφείλεται στην ποιότητα της εταιρείας και στο άξιο management.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, επισήμανε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ αναβαθμίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά, και θα αποτελέσει αρχή για είσοδο στο Χ.Α. και άλλων εταιρειών αναλόγου μεγέθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: