Ν. Χριστοδούλου (Deloitte): «Μέσα στο 2024 θα εγκαινιάσουμε το Deloitte Academy»
- 07/02/2024, 17:24
- SHARE
Τις εξελίξεις στο χώρο της Τεχνολογίας,της Καινοτομίας και του Gen AI στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασε η Deloitte, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1975 παρέχοντας συμβουλευτικές, χρηματοοικονομικές, φορολογικές και νομικές, ελεγκτικές και διασφαλιστικές υπηρεσίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς πελάτες σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν είμαστε ελεγκτική εταιρεία, αυτό ανήκει στο παρελθόν. Πλέον κάνουμε πιο πολύ consulting και αναπτύσσουμε τεχνολογία, τόσο για εμάς, όσο και για τους πελάτες μας. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που έχει έρθει τα τελευταια χρόνια και θα έλεγα ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που διαφοροποιούμαστε και θεωρούμαστε πιο τεχνολογικοί συγκριτικά με τους υπόλοιπους Big4» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner – consulting leader της Deloitte, διευκρινίζοντας πως ο όμιλος στην Ελλάδα βρίσκεται στο top 2, ενώ παγκοσμίως είναι 20% πιο πάνω από τον ανταγωνισμό, ποσοστό που του επιτρέπει να έχει ένα ισχυρό προβάδισμα.
Πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης στον χώρο της τεχνολογίας ανέρχεται σε 15% – 20%, ενώ στο consulting αγγίζει το 30%.
Οι πόλεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον
Αναφερόμενος στις επενδύσεις που τρέχουν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τόνισε πως είχαν τη σκέψη πριν από 5 χρόνια να φτιάξουν κέντρο και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την Ευρώπη. Αντίστοιχα ειδικό βάρος δίνεται σε Πάτρα και Γιάννενα, πόλεις οι οποίες θεωρούνται εναλλακτικές πηγές εργατικού δυναμικού.
«Η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να “στεγνώνει” από ταλέντο. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε 105 άτομα στην Πάτρα και πριν λίγους μήνες τοποθετηθήκαμε στα Γιάννενα με 40 άτομα. Γενικότερα πηγαίνουμε σε περιοχές που έχουν πανεπιστήμια, κυρίως stem σχολές, για να μπορούμε να βρίσκουμε προσωπικό. Παίρνουμε νέους πτυχιούχους, τους περνάμε από boot camps, τους εκπαιδεύουμε και τους αξιοποιούμε σε μεγάλα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό».
Αυτή τη στιγμή η Deloitte στη χώρα μας απασχολεί 2.865 άτομα σε πέντε πόλεις– εκ των οποίων το 50% ασχολείται με το κομμάτι της τεχνολογίας – και μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους που κλείνει 31 Μαΐου ο αριθμός υπολογίζεται ότι θα έχει ξεπεράσει τις 3.000.
«Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι μιλούν καλά αγγλικά και στο κόστος είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά δεν επαρκούν» τόνισε ο κ. Χριστοδούλου. Παράλληλα, αποκάλυψε πως δεδομένου ότι βρίσκουν νέους επιστήμονες και τους εκπαιδεύουν, σκέφτονται να παρέχουν κάτι αντίστοιχο σαν service και στους πελάτες τους. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται στη φάση δημιουργίας του Deloitte Academy το οποίο μετά το πέρας της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα δίνει στους συμμετέχοντες πιστοποιήσεις. Η υλοποίηση της Ακαδημίας τοποθετείται μέσα στο 2024.
«Η αίσθηση μας είναι ότι το 2024 θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά. Το ανεκτέλεστο μας είναι μεγαλύτερο από τον τζίρο της χρονιάς, με έργα διετίας – τριετίας. Εστιάζουμε σε περεταίρω αύξηση ανθρώπινου δυναμικού και σε νέες συνεργασίες. Είχαμε πει με την Google να κάνουμε ΑΙ center στην Πάτρα. Ακόμη το επεξεργαζόμαστε. Τώρα έχουμε αρχίσει να χτίζουμε κρίσιμη μάζα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι στην Πάτρα η Deloitte έτρεξε διαγωνισμό και πήρε πάνω από 40 προτάσεις από νεοφυείς επιχειρήσεις και στις 15/2 θα ξεκινήσει hub στην πόλη.
Το 2025 θα δούμε αποτελέσματα από τις επενδύσεις στο ΑΙ
Μιλώντας για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο επιχειρείν, ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε πως ΑΙ και GenAI σε 5 χρόνια από σήμερα θα προσθέσουν στο ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον πέντε μονάδες.
«Το πιστεύουμε, το ενστερνιζόμαστε και θέλουμε να το βάλουμε στις υπηρεσίες που παρέχουμε. Ξεκινήσαμε και δώσαμε πριν από λίγες ημέρες στο προσωπικό μας ένα δικό μας εργαλείο GenAI και ξεκινήσαμε ταυτόχρονα και έργο με πελάτη που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας».
Παραδέχτηκε πως στην παρούσα φάση που η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να τεστάρουν το ΑΙ πιλοτικά και πρόσθεσε πως από έρευνα που διεξήχθη μόλις το 30% των εταιρειών άρχισε απλά να συζητάει γύρω από αυτό.
Όσο για το εργαλείο ΑΙ της Deloitte, ουσιαστικά πρόκειται για έναν ψηφιακό βοηθό, bot που δέχεται ερωτήματα και αξιοποιώντας έγγραφα δίνει στους εργαζόμενους απαντήσεις. Προς το παρόν δοκιμάζεται ως λύση και το επόμενο βήμα είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα μιας εταιρείας.
«Φέτος δεν περιμένουμε να δούμε τρομερά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Γίνονται όμως σιγά σιγά επενδύσεις και θα δούμε από την επόμενη χρονιά αλλαγές από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης».
Τα έργα που τρέχουν και οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς
Δίνοντας μια εικόνα του πώς κινείται η εταιρεία και τι είδους έργα αναλαμβάνει, αυτά αφορούν από την υλοποίηση ενός sap συστήματος, μέχρι tailor made λύσεις για τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Να διευκρινιστεί ότι από τα 160 εκατ. ευρώ τζίρο το 2023, το 85% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως επισημάνθηκε, εκτελούνται έργα ψηφιακού μετασχηματισμού με στόχο την κεντροποιηση, τη μείωση του κόστους του ανθρώπινου δυναμικού και την αυτοματοποίηση διαδικασιών που μεταφράζονται σε ταχύτητα και περιορισμό των ανθρωπίνων λαθών.
Έλεγχος πιστοληπτικής ικανότητας και δανειοδότησης για corporate πελάτες, υλοποίηση mobile εφαρμογών για τους εταιρικούς πελάτες των τραπεζών, robotic process automation για τα κόκκινα δάνεια, συνεργασία με servicers, καθώς επίσης και δημιουργία συστημάτων σε περιοχές data και cloud για τη συγκέντρωση της πληροφορίας, φέρουν την υπογραφή της Deloitte.
«Εκτός από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας, τρέχουμε σημαντικά στρατηγικά έργα για το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα έργο για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών με εφαρμογή ΑΙ για την καλύτερη οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, δημιουργήσαμε τις προδιαγραφές για το νέο taxis και γενικότερα είμαστε σύμβουλοι της ΑΑΔΕ».
Ο κ. Χριστοδούλου κατέληξε λέγοντας πως υπάρχει αρκετός χώρος και πρωτίστως διάθεση από την πλευρά των επιχειρήσεων να επιταχύνουν τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού.