Παιδιά – «καμικάζι» χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος

Παιδιά – «καμικάζι» χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος

Υπέρ της αύξησης των στρατιωτικών πληγμάτων κατά των τζιχαντιστών τάσσεται η πλειοψηφία των Αμερικανών - Νέα μέτρα προωθούν οι ΗΠΑ μέσω του ΟΗΕ.

Σε μία ακόμη συγκλονιστική αποκάλυψη για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους προέβη χθες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καθώς έκανε γνωστό πως οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν παιδιά ως βομβιστές αυτοκτονίας.

«Αγόρια ακόμη και 12 ετών υποχρεούνται να χρησιμοποιούν όπλα, να φυλάσσουν χώρους στρατηγικής σημασίας και να συλλαμβάνουν αμάχους. Άλλα παιδιά χρησιμοποιούνται και ως καμικάζι», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη η Λεϊλά Ζερουγκούι, ειδική αντιπρόσωπος για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις του γγ του ΟΗΕ.

Έως και 700 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί στο Ιράκ από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η Ζερουγκούι εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την πλήρη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής που επιδεικνύουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

Υπέρ της ενίσχυσης της στρατιωτικής δράσης κατά του ΙΚ οι Αμερικανοί
Οι περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της εντατικοποίησης των αεροπορικών πληγμάτων κατά των θέσεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά και της μεγαλύτερης παροχής στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του CNN που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις υποστηρίζουν τα τρία τέταρτα και πλέον των ερωτηθέντων, ενώ το 62% τάχθηκε υπέρ της αποστολής περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας.

Το 83% τάχθηκε υπέρ της αποστολής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ωστόσο, το 61% αντιτίθεται στην αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, ενώ το 38% είναι υπέρ.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη ότι 70% των Αμερικανών φοβούνται ότι το Ισλαμικό Κράτος αντιπροσωπεύει μία ευθεία απειλή, με δυνατότητα να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε σε συνέντευξή του που προβλήθηκε την Κυριακή ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στο πλαίσιο του σχεδίου του για την αντιμετώπιση της οργάνωσης, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινώσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την επιχορήγηση ενός αντιτρομοκρατικού ταμείου, το οποίο θα εκπαιδεύει και θα εξοπλίζει εταίρους της Ουάσινγκτον σε άλλες χώρες για να αντιμετωπίζουν τους εξτρεμιστές. Η πρωτοβουλία αυτή είναι η βασική συνιστώσα του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα προεδρεύσει επίσης στις 24 Σεπτεμβρίου συνεδρίασης κορυφής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην απειλή που συνιστούν οι αλλοδαποί τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, παράλληλα με την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκφωνήσει ομιλία την ίδια ημέρα.

Οι ΗΠΑ, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, προτίθενται να προωθήσουν με την ευκαιρία αυτή «απόφαση αναγκαστικού χαρακτήρα η οποία θα θέσει το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των αλλοδαπών τζιχαντιστών», διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος. Η απόφαση θα βασίζεται στο άρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης του κειμένου της απόφασης.

«Πρόκειται για την επιβολή νέων υποχρεώσεων για τα κράτη ώστε να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους πολίτες τους να ταξιδεύουν για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό κράτος ή το Μέτωπο Αλ Νόσρα», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη λάβει ή ανακοινώσει μέτρα στον τομέα αυτόν. Ο κύριος φόβος είναι η προοπτική επαναπατρισμού αυτών των εκπαιδευμένων και πεπειραμένων πλέον στον πόλεμο τζιχαντιστών και η οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες τους.

Η απόφαση έχει επίσης ως στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της Ιντερπόλ, καθώς και η ενθάρρυνση καθιέρωσης πρακτικών ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αρχική ανταπόκριση των εταίρων των ΗΠΑ στην πρόταση αυτή ήταν θετική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 12.000 ξένοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ-Νόσρα, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία) και το Μάγρεμπ (Τυνησία, Μαρόκο). Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 700 Γάλλοι, περισσότεροι από 500 Βρετανοί, 400 Γερμανοί και 300 Βέλγοι.

Διαβάστε ακόμη:

Δύσκολο έργο για τη νέα κυβέρνηση «ορόσημο» του Ιράκ

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και 1.420 νεκροί σε έναν μήνα στο Ιράκ

Τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών παρουσιάζει ο Ομπάμα

Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»

ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»