Ο Έλληνας που έδωσε «μνήμη» στους υπολογιστές
- 11/09/2014, 16:35
- SHARE
Ο Γιώργος Περλέγκος είναι δημιουργός του Flash Memory και ιδρυτής της ΑΤΜΕL.
Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι πίσω από μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις κρύβονται ελληνικά κοφτερά μυαλά, αλλά τα δεδομένα ενισχύουν αυτή την άποψη όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την παραδοχή της.
Φαινόμενο των καιρών η εξάρτησή μας από τις νέες τεχνολογίες και η μανιώδης κατανάλωση των gadgets που κάνουν κάθε φορά την εμφάνισή τους στην αγορά. Οι περισσότεροι από εμάς δεν αποχωρίζονται ποτέ το laptop και τα πολύτιμα δεδομένα που βρίσκονται κρυμμένα στην μητρική του πλακέτα και αν το κάνουν αυτό είναι χάρη στην ασφάλεια που τους παρέχει η κάρτα μνήμης.
Γνωρίζατε όμως πως το Flash memory, η κάρτα μνήμης που χρησιμοποιούμε ως αποθηκευτικό μέσο, είναι εφεύρεση ελληνική;
Πράγματι, στην Ελλάδα οι υπολογιστές μπορεί να ήρθαν με χρονοκαθυστέρηση σε σχέση με το εξωτερικό, ωστόσο, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε το flash memory είναι Έλληνας. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Περλέγκο, ιδρυτή της ATMEL Corporation, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο στο δείκτη NASDAQ.
Σε ηλικία μόλις 12 ετών μεταναστεύει με τους γονείς τους από την Τρίπολη στην μακρινή Καλιφόρνια. Αν και το όνειρό του ήταν να γίνει γιατρός τάχθηκε τελικά στις υπηρεσίες της Πληροφορικής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του San Jose, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις σπουδές του εργάζεται για κάποιο διάστημα στην εταιρεία American Microsystems. Η πιο σημαντική περίοδος στην οποία οφείλεται και η μετέπειτα επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία είναι όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Stanford και δούλευε παράλληλα στην Intel. Είναι στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όπου γίνεται η τεχνολογική επανάσταση. Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όμως τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία για τη διαχείρισή τους είναι αρκετά δύσχρηστα σε σχέση με τα σημερινά.
Στην Intel, η οποία τότε ήταν νεοσύστατη εταιρεία, το αντικείμενο της έρευνάς του κ. Περλέγκου ήταν η δημιουργία μιας πιο ευέλικτης, εύχρηστης και πιο «μόνιμης» συσκευής αποθήκευσης των ηλεκτρονικών δεδομένων. Έπειτα από δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς και εντατικής έρευνας καταφέρνει να δημιουργήσει το flash memory, την κάρτα μνήμης που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Έχοντας σημειώσει ήδη την πρώτη επιτυχία στο ενεργητικό του αποχωρεί από την Intel το 1981και ιδρύει την Seek Technologies μαζί με 4 νέους επιστήμονες. Η εταιρεία αποκτά δυναμική παρουσία στην αγορά των αποθηκευτικών μέσων, καταγράφει σταδιακά σημαντικά κέρδη, μπαίνει στο χρηματιστήριο και συνδέει το όνομά της με εφευρέσεις όπως τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων.
Ο κ. Περλέγκος ρευστοποιεί το μερίδιο του και δημιουργεί το 1984 την ATMEL Corporation, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή microchips για υπολογιστές. Τα λόγια για την πορεία της εταιρείας είναι περιττά. Σήμερα η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, διαθέτει θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζομένους. Συγκαταλέγεται δε μεταξύ των πρώτων εταιρειών που κατασκεύασαν συσκευές ασύρματου Ιnternet.
Στη χώρα μας έχει επενδύσει σε μια εταιρεία με την επωνυμία «Micrelec» που κατασκευάζει πολύ εξειδικευμένες και ιδιαίτερα προηγμένες τεχνολογικά ταμειακές μηχανές, ενώ ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, η οποία διεξήγαγε έρευνες στον κομβικό τομέα της ασύρματης τεχνολογίας δικτύων.
Διαβάστε ακόμη: