«Να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα» το μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη

«Να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα» το μήνυμα του Στ. Θεοδωράκη

Ανοιχτό το Ποτάμι σε μετεκλογικές συνεργασίες - Υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος από αυτή τη Βουλή τάχθηκε ο αρχηγός του κόμματος.

«Να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα, αλλά χωρίς να διακινδυνεύουμε το γκρέμισμα της χώρας». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του στη ΔΕΘ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Σ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ προσβάλουν την κοινοβουλευτική λειτουργία» καθώς δεν κάνουν ουσιαστικά διάλογο για τα προβλήματα, αλλά με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες. Σημείωσε ότι το Ποτάμι είναι ανοιχτό στο διάλογο και στη συνεργασία μετεκλογικά για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με ανθρώπους «που θα πάνε μπροστά τη χώρα», υπό δύο προϋποθέσεις: τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν πολιτικές και τις αρχές.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε, τη στιγμή που πρέπει, με αυτούς που ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα» τόνισε. Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου ακόμη και προεκλογικά αλλά «όχι γενικώς και αορίστως» αλλά για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

«Να συμφωνήσουν τα κόμματα που θέλουν τη σιγουριά μιας δυνατής κυβέρνησης, να δώσει ο καθένας τη λίστα με τις 20 προτεραιότητές του» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Να βάλουμε ο καθένας τις 20 δικές του προτεραιότητες, να βάλουμε κι εμείς τις 20 δικές μας, να δούμε πού συναντιόμαστε. Τα παζάρια και τις λευκές επιταγές δεν τις θέλουμε». «Άλλος ο διάλογος για να σώσουμε τη χώρα και άλλος για να σώσουμε τους μαθουσάλες της πολιτικής» πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «αυτή η βουλή και όχι η επόμενη» πρέπει να αποφασίσει ότι οι μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με αναλογικότερο σύστημα και να αποφασίσει για την αναθεώρηση του συντάγματος, στα σημεία της ευθύνης των υπουργών, της ασυλίας των υπουργών και της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν λάθος οπτική και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το θεσμό για την προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε από θέση αρχής υπέρ του να εξαντλεί η εκάστοτε κυβέρνηση την τετραετία, αλλά σημείωσε ότι πρέπει «να δούμε και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία» και «αν, αντί να διορθώνουν τα λάθη κάνουν περισσότερα, ας κάνουν μια πολιτική συμφωνία για την ημερομηνία των εκλογών να σταματήσει η αναστάτωση».

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχουν λύσεις» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και κατέθεσε και μια πρόταση για την πάταξη της γραφειοκρατίας. «Πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα το τελικό κείμενο» είπε αναφερόμενος στην πολυνομία και πρόσθεσε: «Θα ενσωματώνει όλες τις διατάξεις που ισχύουν και θα απορρίπτει όλες τις διατάξεις που καταργούνται».

Για τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι «δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει διαβούλευση» «Δεν μπορεί να φορολογείται το ένα κεραμίδι. Το ένα σπίτι μιας οικογένειας μέχρι 100 τ.μ. δε μπορεί να φορολογείται» είπε και συνέχισε «Να πάμε σε αντικειμενικές αξίες πραγματικές, να ξέρουμε γιατί μιλάμε και να ξέρουμε την αναλογική συνεισφορά του καθενός, αυτό θέλει ο κόσμος». Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για αυτούς που έχουν μόνο ένα σπίτι χωρίς περιουσία και για άλλους που έχουν περιουσία και προσπαθούν να αποφύγουν την αποπληρωμή τους.

Για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και της Ε.Ε. τόνισε: «Δε θα φύγουμε εμείς από την Ευρώπη, επειδή στην οικογένειά μας, την ευρωπαϊκή οικογένεια υπάρχουν κάποιοι «στριμμένοι» φίλοι. Θα τους αλλάξουμε μυαλά». Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι υποτιμήθηκε το πρόβλημα στην Ουκρανία και σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας μας πρόσθεσε: «Τι κάνεις; Διαλύεις το ΝΑΤΟ που λέει ο Τσίπρας; Φεύγεις από την Ε.Ε. που λένε κάποιοι; Όχι στην αστάθεια. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή να είμαστε με τους ισχυρούς. Και οι ισχυροί αυτή τη στιγμή είναι το ΝΑΤΟ, είναι η Ε.Ε.».

Για το θέμα της ονομασίας της FYROM τόνισε ότι «διακυβεύονται πολλά» και υπογράμμισε ότι «η εκκρεμότητα με τα Σκόπια πρέπει να τελειώσει», να μη διαιωνίζεται όπως άλλα θέματα και να βρεθεί λύση με εθνική συνεννόηση και «με εθνική πρόταση» που θα καταθέσουμε «επιτακτικώς» στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη. «Πρέπει να λύσουμε το θέμα με τα Σκόπια, με μια «ονομασία κοινά αποδεκτή κι από τους δύο, για όλες τις χρήσεις, που να περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία. Είναι ‘Ανω Μακεδονία, είναι Νέα Μακεδονία, θα το δούμε» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Για «πρακτικές λογοκρισίας» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ