Κλίκες και συμμαχίες στο γραφείο: Οδηγός επιβίωσης
- 12/09/2014, 20:00
- SHARE
Πώς να βγεις νικητής στο μακιαβελικό και αμείλικτο περιβάλλον χρησιμοποιώντας τα office politics προς όφελός σου.
Της Δήμητρας Καρατώλου*
– Εργάζεσαι πολύ και αποτελεσματικά, αλλά νιώθεις ότι η απόδοσή σου δεν τυγχάνει επαρκούς αναγνώρισης;
– Είσαι συνήθως αυτός/αυτή που μένει πίσω, χωρίς προαγωγή, αύξηση, εξέλιξη; Αντίθετα με τους κολλητούς του προϊσταμένου σου;
– Παρατηρείς ότι υπάρχουν διάφορες κλίκες και αναρωτιέσαι αν πρέπει να ενταχθείς κάπου;
– Συχνά τυχαίνει να διακόψεις «πηγαδάκια» και νιώθεις αμήχανα, γιατί μπροστά σου τηρείται σιγή ιχθύος;
Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και ομάδες συμφερόντων. Τασσόμαστε συνήθως με αυτούς με τους οποίους ενδόμυχα κάτι μας ενώνει. Οι αξίες, οι στόχοι, τα χαρακτηριστικά… Δύσκολα μπορούμε να ενταχθούμε, να γίνουμε αποδεκτοί και να μακροημερεύσουμε σε μια ομάδα, αν δεν είμαστε από το ίδιο «υλικό».
Αν λοιπόν η δολοπλοκία δεν είναι στο DNA μας, αλλά έχουμε πλέον κουραστεί να είμαστε στον πάγκο, ας δούμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε (δηλαδή τι θέλουμε και τι αντέχουμε).
Η σιωπή είναι χρυσός!
Άφησε το σταυρό από το χέρι και συνειδητοποίησε ότι ούτε η αριστερά σου δεν θα πρέπει να ξέρει τι ποιεί η δεξιά σου. Σίγουρα έχεις πλέον μάθει ότι το «εμπιστευτικό» είναι μια πολύ σχετική έννοια. Ο καθένας έχει κάποιον που εμπιστεύεται πολύ και θα του το πει, εκείνος με τη σειρά του έναν άλλον, κι εκείνος έναν άλλον και πάει τόσο λέγοντας που ξαφνικά το αφεντικό σου σε καλεί και ξέρει όλα τα εσώψυχα σου. Πρώτα από όλα το ότι ψάχνεσαι να αλλάξεις δουλειά. Ναι, είναι μοναχικά όχι μόνο στην κορυφή, αλλά γενικά στον εταιρικό κόσμο. Πρόσεξε ποιες πληροφορίες μοιράζεσαι, γιατί το τωρινό φιλαράκι μπορεί να είναι ο αυριανός ανταγωνιστής.
Εντόπισε τις νάρκες και μάρκαρε την περιοχή σου!
Ξέρεις ποια είναι η πραγματική δομή της εταιρείας σου; Ποια είναι τα ανεπίσημα, αλλά ισχυρά πρόσωπα και κέντρα εξουσίας; Χρειάζεται λεπτομερής παρατήρηση και σκέψη. Η κατάσταση θέλει γκάζι-φρένο, ούτε να δαγκώνεις ούτε όμως να γυρνάς και το άλλο μάγουλο. Πώς μπορείς να προστατεύσεις τη δική σου δουλειά; Βάλε όρια νωρίς, δείξε με ευγενή, αλλά πολύ σαφή τρόπο σε αυτούς που πρέπει ότι αν χρειαστεί κι εσύ μπορείς να περάσεις στην αντεπίθεση!
Ελευθέρας βοσκής ή σε… μαντρί;
Για να ανέλθει κάποιος σε υψηλές εταιρικές θέσεις, πρέπει να έχει δηλώσει αφοσίωση στη δυνατή ομάδα του παιχνιδιού. Αν ταχθείς με τους αντιφρονούντες, έχεις επιλέξει είτε το ρόλο του συμβουλάτορα-δικηγόρου του διαβόλου που κανείς τελικά δεν θέλει να ακούει και έχεις χαρτογραφηθεί ως δυνητικά επικίνδυνος.
Αν δεν πάρεις το μέρος κανενός; Ζύγισε τα υπέρ και τα κατά. Αν στέκεσαι για πολύ ώρα στο σταυροδρόμι και περνάνε από παντού αυτοκίνητα, κάποιο θα σε πατήσει. Αν καταφέρνεις με προσεκτικά βήματα και ικανοποιητική δουλειά να κρατάς χαμηλό προφίλ, έχεις ίσως την ευκαιρία να παραμείνεις αλώβητος, ακόμα και να συνταξιοδοτηθείς. Μην περιμένεις πολλά μεγαλεία όμως, το πιο πιθανό είναι να περνάς απαρατήρητος και ασφαλής σε μια εκτελεστική θέση.
Up or…out!
Υπάρχουν εταιρείες που μόλις αποφασίσουν ποιος από τους δυο εσωτερικούς μνηστήρες θα πάρει την προαγωγή, απολύουν τον χαμένο. Γιατί θεωρούν ότι δεν τα κατάφερε αρκετά καλά, γιατί θεωρούν ότι θα «σαμποτάρει» συνειδητά ή ασυνείδητα τον νικητή. Το φλερτ με την εξουσία είναι για δυνατούς λύτες, με γερό στομάχι. Και ξαφνικά το φιδάκι μπορεί να φάει κι εσένα και τις δάφνες σου μέχρι την αφετηρία. Από τη ζωή βγαλμένα…
Keep lobbying!
«Κάθε μέρα θα περνάς από το HR να λες μια καλημέρα! Θα φροντίζεις να φαίνεσαι στο γραφείο!» Για να ανέβεις ψηλά, δεν αρκεί βέβαια το απλό networking. Θέλει στρατηγική, συναναστροφή με όσους έχουν επιρροή, επαφές με τη Διοίκηση παντός τύπου. Φυσικά αν φέρεις μαζί συντροφιά, θα πρέπει να ταιριάζει με το βιογραφικό που θέλεις να χτίσεις.
Άλλο τι μπορώ να κάνω, άλλο τι θέλω…
Συχνά ως coach συναντώ ανθρώπους που ενώ έχουν σχεδόν όλες τις δεξιότητες για να διαπρέψουν σε top management θέσεις τελικά δεν τις επιλέγουν. Γιατί τους λείπει μια βασική ιδιότητα: η δίψα για την εξουσία, για την αναγνώριση. Μια δίψα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και δεν ξέρει ούτε κόπωση ούτε φιλία ούτε ακεραιότητα. Γιατί ανεβαίνοντας έχεις μαζέψει τόσα βαρίδια στα πόδια σου από συνέργειες που πρέπει να αρχίσεις να ανταποδίδεις. «Θα σε στηρίξω σε αυτή την απόφαση, αλλά κι εσύ…». Για να μείνεις εκεί πάνω, χρειάζεται ανταποδοτικότητα κι ευελιξία. Εύκολη η κατρακύλα γαρ…
Αν μπορεί να γίνει κι αλλιώς η άνοδος στην κορυφή; Απόλυτες αλήθειες δεν υπάρχουν, όλες οι απόψεις περνούν από το φίλτρο της υποκειμενικής αντίληψης. Η πίστη στις φωτεινές εξαιρέσεις παραμένει επιλογή.
* Η Δήμητρα Καρατώλου είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc). Το 2007 δημιούργησε την HR Passport, μέσω της οποίας δρα ως coach στις επαγγελματικές και προσωπικές αναζητήσεις όλων των ηλικιών.
Διαβάστε ακόμη:
Τα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν την καριέρα σας
Δυσκολίες καθ’ οδόν προς την επιτυχία
Σύγκρουση στη δουλειά: Γιατί η αντιπαράθεση είναι απαραίτητη