Τα ερωτηματικά που μας δημιούργησε το Apple Watch
- 13/09/2014, 18:00
- SHARE
Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του «έξυπνου» ρολογιού της Apple, μερικές βασικές απορίες μένουν αναπάντητες.
Έχουν περάσει πολλοί μήνες από που έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φήμες για το νέο smartwatch της Apple. Όλο αυτό το διάστημα τα άρθρα, οι προβλέψεις και τα σχόλια γέμισαν χιλιάδες σελίδες, δημιούργησαν το κατάλληλο σούσουρο, και γέννησαν πολλές διαφορετικές προσδοκίες.
Κι όλα αυτά για τρεις βασικούς λόγους:
- Οτιδήποτε καινούριο ανακοινώνει η Apple γίνεται talk of the town ακόμη και για όσους δεν θα το αγοράσουν ποτέ.
- Ο Τιμ Κουκ έπρεπε καλώς ή κακώς να παρουσιάσει κάποια στιγμή κάτι που να μην είναι συνέχεια της κληρονομιάς του Στιβ Τζομπς.
- Εδώ και πολλούς μήνες η Apple μάζευε κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας της μόδας οι οποίοι προορίζονταν για το ρολόι της.
Το Apple Watch ανακοινώθηκε, όμως δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα μέχρις ότου γεννηθούν οι πρώτες σημαντικές απορίες.
Απορία πρώτη: Πότε θα κυκλοφορήσει;
Μετά τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού που παρακολουθούσε το Keynote της Apple, ο Τιμ Κουκ πέταξε την πρώτη «βόμβα». «Το Apple Watch θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στις αρχές του 2015», είπε. «Αξίζει η αναμονή», συμπλήρωσε.
Πολλά ερωτηματικά πλανώνται στην ατμόσφαιρα από εκείνη την ώρα. Γιατί δεν βγάζει η Apple το νέο της ρολόι πριν τις γιορτές, αφού μας το παρουσίασε Σεπτέμβρη μήνα; Δεν είναι «κουτό» εμπορικά να κυκλοφορήσεις ένα προϊόν, το οποίο η αγορά περίμενε πώς και πώς, μετά τα Χριστούγεννα όπου όλος ο κόσμος θα έχει ήδη κάνει τα ψώνια του;
Απορία δεύτερη: Γιατί να ονομάσεις Apple Watch ένα προϊόν που όλοι «μάθανε» να το λένε iWatch;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ρολόι της Apple ήταν το πλέον αναμενόμενο νέο προϊόν της. Μεταξύ άλλων, η αναμονή αυτή λειτούργησε σαν μια άτυπη και –κυρίως- δωρεάν καμπάνια μάρκετινγκ για την οποία πολλές εταιρείες θα πλήρωναν χοντρά λεφτά. Ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά αναφέρονταν στο smartwatch της Apple με το όνομα iWatch σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όμως τελικά το ρολόι βαφτίστηκε Apple Watch.
Η αιτιολογία γι’ αυτό υπάρχει, αν και δεν είναι 100% πειστική, καθώς περιλαμβάνει το iSwatch του γνωστού ελβετικού κατασκευαστή ρολογιών, και τον κίνδυνο της Apple να μπλεχτεί σε έναν πιθανό δικαστικό αγώνα για το trademark. Όταν όμως δίνεις 3 δισεκατομμύρια δολάρια (!) για να αγοράσεις την Beats Electronics, μια εταιρεία που φτιάχνει ακουστικά, τότε πόσο μπορεί να φοβάσαι μια υποθετική διαμάχη με την Swatch; Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος άλλος που έχει ήδη καπαρώσει το όνομα κι αρνήθηκε κάθε κουβέντα με την Apple, οπότε πάμε πάσο.
Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το περίφημο «i» μπροστά από κάθε προϊόν της Apple από τη δεκαετία του 1990, φέρει τη μεταθανάτια υπογραφή του Στιβ Τζομπς. Κι αυτό ίσως να μην άρεσε αρκετά στον Τιμ Κουκ, ούτε να ταίριαζε στο προσωπικό του όραμα για την εταιρεία. Πάντως αν γράψεις στο Google “iWatch”, τότε το ρολόι της Apple είναι αυτό που θα εμφανιστεί στα search results.
Απορία τρίτη: Θα επικοινωνήσουν τελικά μεταξύ τους το Apple Watch με τα iPad και iPod;
Η απάντηση έως τώρα σε αυτό το ερώτημα είναι «όχι για την ώρα». Οι άνθρωποι της Apple ξεκαθάρισαν ότι το Apple Watch θα λειτουργεί μόνο με iPhone 5, 5s, 6 και 6 Plus. «Και το iPad Air ή το iPod Touch κύριε;», θα έλεγε μια παραλλαγή παλιάς πολιτικής διαφήμισης. Όχι. Το iPad Air και το iPad Mini Retina που παρουσίασε η Apple πριν λίγους μήνες, καθώς και το iPod Touch, δεν θα λειτουργούν με το Apple Watch.
Ίσως αυτό αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς η Apple θα συνεχίζει να αναπτύσσει το οικοσύστημα εφαρμογών και λειτουργιών του Apple Watch πριν την κυκλοφορία του. Μέχρι τότε, όσοι έχουν τα iPad και iPod τελευταίας γενιάς θα περιμένουν στο ακουστικό τους.
Και μια γενική απορία-παρατήρηση
Η Κίνα είναι το μεγάλο στοίχημα της Apple. Ο Τιμ Κουκ –ως CEO- την επισκέπτεται συχνά, παρότι ο Στιβ Τζομπς δεν μπήκε ποτέ στο αεροπλάνο με προορισμό τη μεγαλύτερη αγορά smartphone του κόσμου. Παρόλα αυτά η Apple δεν συμπεριέλαβε τη χώρα ανάμεσα στη λίστα με τις πρώτες που θα κυκλοφορήσουν τα νέα προϊόντα της, αν και τα iPhone 5s και 5c κυκλοφόρησαν σε Κίνα και ΗΠΑ σχεδόν ταυτόχρονα. Πάντως, υπάρχουν ήδη αναφορές ότι τα χρήματα που προσφέρονται σε όσους έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το iPhone 6 Plus μέσω της κινεζικής μαύρης αγοράς υπερβαίνουν ακόμη και δέκα φορές την κανονική του τιμή.