Οι super πλούσιοι δεν μπορούν να περιμένουν…
- 14/09/2014, 12:16
- SHARE
Η Ferrari πατά «γκάζι» στην παραγωγή της, λόγω αυξημένης ζήτησης και... αποχώρησης του εμβληματικού προέδρου της, Λούκα Μοντετζέμολο.
Το καλό πράγμα, λένε, αργεί να γίνει. Στην περίπτωση όμως της Ferrari, ένα brand name-σύμβολο του κοινωνικού status και του πλούτου, η λίστα αναμονής στις νέες παραγγελίες ολοένα και μακραίνει, καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αναδυόμενων κροίσων στον πλανήτη.
Κι έτσι, έπειτα από πολλά χρόνια μίας συντηρητικής σε όγκο παραγωγής, που συν τοις άλλοις ενίσχυε τον εταιρικό της μύθο, η ιταλική κατασκευάστρια των διάσημων σπορ αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων (ιδιοκτησίας κατά 90% του ομίλου Fiat) αποφάσισε να πατήσει ελαφρά το «γκάζι» και να αυξήσει κατά 5% τον αριθμό πολυτελών οχημάτων που κατασκευάζει ετησίως.
Αυτό πρακτικά σημαίνει κατ’ αρχήν 350 περισσότερα αυτοκίνητα Ferrari τον χρόνο -σήμερα η ετήσια παραγωγή είναι 7.000– αλλά και μία απότομη «τιμονιά» στην πορεία που ακολουθούσε μέχρι σήμερα η εμβληματική εταιρία.
Αυτή η αναθεώρηση στρατηγικής συμπίπτει -όχι τυχαία- με μία άλλη αλλαγή: αυτή στο «τιμόνι» της ίδιας της Ferrari. Έπειτα από 23 χρόνια παραμονής του στην κεφαλή της, ο Λούκα ντι Μοντεζέμολο ανακοίνωσε προ ημερών την αποχώρησή του, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.
Ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Fiat, Σέρτζιο Μαρκιόνε, με τον οποίο ήταν εδώ και αρκετό καιρό στα «μαχαίρια». Οι δύο άνδρες ήλθαν πρόσφατα σε μετωπική σύγκρουση, με αφορμή την κακή επίδοση στην Formula 1, τον χώρο απ’ όπου η Ferrari πρωτοξεκίνησε και τελικά καθιερώθηκε σε διεθνές επίπεδο.
Λέγεται, ωστόσο, ότι η πραγματική αιτία ήταν η διαφορετική αντίληψη για το μοντέλο ανάπτυξης της ούτως ή άλλως κερδοφόρας εταιρίας.
Κατά τον Μαρκιόνε, που θα αντικαταστήσει τον Μοντεζέμολο στις 13 Οκτωβρίου -ανήμερα δηλαδή της έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Fiat Chrysler Automobiles NV στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- η Ferrari θα πρέπει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της σε 10.000 αυτοκίνητα το χρόνο για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, κυρίως σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Ο Μοντετζέμολο αντίθετα «ήταν υπερπροστατευτικός στη μοναδικότητα του σήματος της Ferrari, βάζοντας όρια στην παραγωγή και αντιστεκόμενος στη συνεργασία με τη Fiat, προκειμένου να αποφύγει τη «μόλυνση», όπως τη θεωρούσε», εξηγεί ο ειδικός αναλυτής Ρόμπερτ Χέιγκ της λονδρέζικης Brand Finance.
«Η επέκταση του εμπορικού σήματος έχει τεράστιο εύρος, όμως η εμπορική εκμετάλλευση θα πρέπει να μετριαστεί με πολύ προσεκτικό management», επισημαίνει. Προς το παρόν, η Ferrari συνεχίζει να «γκαζώνει», καταγράφοντας στο πρώτο εξάμηνο του έτους ρεκόρ εσόδων.
Αυξήθηκαν κατά 15% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, παρά το γεγονός ότι πούλησε τελικά λιγότερα αυτοκίνητα. Όσο για τα καθαρά κέρδη της; Αυξήθηκαν κατά 10%.
Διαβάστε ακόμη:
Αστρονομική αποζημίωση στον πρόεδρο της Ferrari