Χατζηδάκης στο CEO Initiative Dinner: «Whatever it takes» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Τα επόμενα βήματα στην οικονομία
- 12/03/2024, 12:49
- SHARE
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από το Fortune Greece και την Tsomokos την Τετάρτη 6 Μαρτίου το CEO Initiative Dinner στο Art Lounge restaurant του ξενοδοχείου New Hotel.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι επικεφαλής των εταιρειών – partners του μεγάλου θεσμού επιχειρηματικότητας, που φέτος πραγματοποιείται για έκτη χρονιά, αλλά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τον οποίο υποδέχθηκε η Executive Chair του Fortune Greece Αναστασία Παρετζόγλου.
Ο υπουργός αρχικά και αφού ευχαρίστηκε το Fortune Greece και την Tsomokos Communications για την πρόσκληση, τόνισε ότι οι εξελίξεις στην χώρα μας είναι πιο θετικές από ό,τι θεωρούμε, κάτι που αποτυπώνεται σε μια σειρά μεγεθών. Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι υφίσταται το επενδυτικό κενό, αλλά όπως είπε, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το «πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε σήμερα». «Έχουμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, ρεκόρ στις εξαγωγές, οι οποίες από το 20% του ΑΕΠ, κατόρθωσαν να “σκαρφαλώσουν” στο 50%, είχαμε 150 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις το 2019, έχουμε σχεδόν 200 δισ. τώρα, ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ, θα ειναι σίγουρα άνω των 800 στις 22 Μαρτίου… Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι έχουμε μια οικονομία σε θετική πορεία», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν τελειώνει η προσπάθεια εδώ και αλίμονο εάν με αυταρέσκεια πούμε πως δεν οφείλουμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Προφανώς χρειάζεται να δράσουμε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα».
Δείτε τα highlights από την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη:
Προ των πυλών δύο νόμοι
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη σύνδεση, μεταξύ άλλων, των POS – ταμειακών μηχανών, η οποία, όπως υπερτόνισε, «αποκλείεται να μη γίνει». «Ακολουθούμε το δόγμα Ντράγκι “whatever it takes», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μία διαφορετική πολιτική, διότι η φοροδιαφυγή είναι αυτή που κρατά σε υψηλά επίπεδα του φόρους», σημείωσε. Ο υπουργός προανήγγειλε δύο ακόμη πρωτοβουλίες εντός των επόμενων μηνών: Η πρώτη αφορά σε ένα νόμο για το Υπερταμείο, ώστε οι θυγατρικές του να γίνουν «μικρές ΔΕΗ» τηρουμένων, πάντα των αναλογιών. Επίσης, προ των πυλών βρίσκεται και ένας νόμος για τις συγχωνεύσεις με έξτρα κίνητρα και για την ενθάρρυνση της καινοτομίας.
Χρόνιες «πληγές» και δημόσια περιουσία
«Έχουμε κάνει αρκετά βήματα, η Ελλάδα έχει ανεβεί αρκετά “σκαλιά” ψηλότερα σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο υπάρχουν πολλά, που πρέπει να γίνουν για τη στήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να γίνει η χώρα μας ακόμα πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής, για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες “πληγές”, όπως η φοροδιαφυγή, να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τη δημόσια περιουσία και ιδιαίτερα το real estate, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο, όλα αυτά εντός ενός πλαισίου σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι 3 παράγοντες που συντελούν στις θετικές εξελίξεις
Σε ερώτηση του Τάσου Ζάχου, CEO/ Editor in Chief του Fortune Greece, για το πού αποδίδει την «επιστροφή» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για το «συμπιεσμένο ελατήριο (σ.σ. η οικονομία) που εκτινάσσεται προς τα επάνω». Έπειτα, όπως είπε, έχουμε ένα καινοτόμο -για τα ελληνικά δεδομένα- μείγμα οικονομικής πολιτικής, ενώ στάθηκε και στην πολιτική σταθερότητα. «Αυτοί οι τρεις παράγοντες συντελούν στο να έχουμε τις προαναφερθείσες θετικές εξελίξεις και εκεί πρέπει να βασιστούμε γιατί έχουμε μια μοναδική ευκαιρία».
Τέλος, όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι φέτος δανειστήκαμε με μία μονάδα παρακάτω, σε σχέση με πέρυσι. «Αυτή η μία μονάδα -λόγω της επενδυτικής βαθμίδας- σημαίνει όφελος για τον φορολογούμενο 850 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, μιας και μιλάμε για 10ετή ομόλογα».
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση: