Η Κομισιόν ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
- 12/03/2024, 20:00
- SHARE
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «άνοιξε» την Τρίτη επισήμως το ζήτημα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οκτώ χρόνια αφότου η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων ζήτησε να γίνει μέλος της ΕΕ.
Μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γερμανίδα αξιωματούχος είπε πως «από τότε που χορηγήσαμε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα προς τα εμπρός. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι σε πάνω από μια δεκαετία»«Φυσικά, χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να ενταχθεί στην Ένωση μας. Αλλά η χώρα δείχνει ότι μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης και την επιθυμία των πολιτών της να γίνουν μέλη της οικογένειάς μας. Το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βρίσκεται στην Ένωσή μας» συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η σύσταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί και από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται να αποφασίσουν σε σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Το euronews.com σημειώνει πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μία από τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν αναγνωριστεί ως επίσημα υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ. Μέχρι σήμερα, ήταν η μόνη από αυτές τις χώρες που δεν είχε ακόμη ξεκινήσει επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Οι βαθιά ριζωμένες εθνοτικές διαιρέσεις και οι καθυστερήσεις στις συνταγματικές, δικαστικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις εμπόδισαν τη χώρα να προλάβει τους γείτονές της στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.
Στην ετήσια αξιολόγησή της για την πρόοδο των υποψήφιων προς ένταξη χωρών της ΕΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει καλύτερη ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ προτού προχωρήσει η υποψηφιότητα της Βοσνίας.
Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πλέον πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας μας, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας σε αυτούς τους καιρούς γεωπολιτικής αναταραχής».
Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να προχωρήσει η πορεία της Βοσνίας προς την ένταξη στην ΕΕ με τον ίδιο ρυθμό που προχωρά και η Ουκρανία. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσδώσει μια αίσθηση ανανεωμένης ενέργειας στη μελλοντική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ενσωμάτωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων να θεωρείται από πολλούς κρίσιμη για την ενίσχυση της γεωπολιτικής σημασίας του μπλοκ.
Εάν οι ηγέτες της ΕΕ δώσουν το πράσινο φως για τη σύσταση της Επιτροπής, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη φάση των συνομιλιών.
Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές θα σηματοδοτήσουν μόνο την έναρξη μιας μακράς και συχνά περίπλοκης διαδικασίας διαπραγματεύσεων, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια προτού μια χώρα γίνει πλήρες μέλος.