Οικονομία: Στενά περιθώρια για έκτακτες παροχές, το μήνυμα Βρυξελλών
- 13/03/2024, 09:48
- SHARE
Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για έκτακτες παροχές, γεγονός που έκανε σαφές η κυβέρνηση κλείνοντας τη συζήτηση για το επίδομα Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι προσαρμογή στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Παρά την υπεραπόδοση της οικονομίας με όρους ΑΕΠ, το νέο σύμφωνο προσθέτει δυσκολίες στην δημοσιονομική άσκηση στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες με υψηλό χρέος. Αυτό έγινε σαφές τις τελευταίες ημέρες κατά τις συναντήσεις των υπουργών οικονομικών στο πλαίσιο του Ecofin και του Eurogroup σηματοδοτώντας περιοριστική δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια. Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση σε συνέχεια και των στοιχείων για την ανάπτυξη που κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα των στόχων το 2023 -έκλεισε στο 2% έναντι πρόβλεψης για 2,4%- ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για επίδομα Πάσχα φέτος. Αναφερόμενος στο θέμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Σκάϊ υπενθύμισε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ορισμένους τομείς, όπως στους γιατρούς ενώ για τους πιο ευάλωτους η στήριξη θα έρθει, όπως είπε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου και απολογιστικά, στο τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί οι αναφορές στο θέμα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, περί εξάντλησης των δημοσιονομικών περιθωρίων για παροχές.
Οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας που για τις ευρωπαϊκές χώρες σηματοδοτούν την απόσυρση των όποιων μέτρων στήριξης είχαν παραμείνει μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, εκφράστηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2025. O Επίτροπος Οικονομίας Paolo Gentiloni ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι απαιτήσεις του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα μεταφραστούν σε μια συνολική ελαφρώς περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Pierre Gramegna, σημείωσε ότι αυτή η ελαφρώς περιοριστική δημοσιονομική στάση θα απαιτήσει από πολλά κράτη, πολλές χώρες που έχουν υψηλά επίπεδα χρέους, να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων και τη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθούν σε απροσδόκητους κραδασμούς. Η εστίαση, σύμφωνα με τον κ. Gramegna θα πρέπει να είναι στη μείωση των λιγότερο παραγωγικών δαπανών και εστίασε ειδικότερα σε μέτρα ενεργειακής στήριξης και αποφυγή της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων. Μόνο εάν καταφέρουμε να μην μειώσουμε τις δημόσιες επενδύσεις θα μπορέσουμε να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών μας, πρόσθεσε.
Τα επόμενα ορόσημα
Επομένως, οι επόμενοι μήνες και ειδικά το καλοκαίρι το ενδιαφέρον θα κλιμακωθεί ενόψει της κατάθεσης τον Απρίλιο προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο των κανόνων για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο ενώ το επόμενο ορόσημο θα είναι ο Σεπτέμβριος λόγω της προθεσμίας για κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, o υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέχεια της συμμετοχής του στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin, είχε μιλήσει για πολύ θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, ωστόσο μένει να εξειδικευτούν ορισμένες εξ’ αυτών όπως π.χ. υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξαιρούνται αμυντικές δαπάνες. Στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας θα αποτυπωθεί το πλαίσιο της νέας δημοσιονομικής πειθαρχίας και της οικονομικής ανάπτυξης, παράλληλα με ειδική μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Δεν παραβλέπεται πάντως ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς το Σχέδιο Προϋπολογισμού που υπέβαλε εγκρίθηκε από το Eurogroup χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις ενώ επισημοποιήθηκε η αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 5,7 δισ. ευρώ ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες ευεργετικών παρεμβάσεων με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία, όπως είχε δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Χατζηδάκης στο CEO Initiative Dinner: «Whatever it takes» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Τα επόμενα βήματα στην οικονομία
- Boeing: Διαπιστώθηκαν «δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του επιβατικού 737 Max, λένε οι NYT
- Ακίνητα: Έως και το 30% των γραφειακών χώρων στην Ευρώπη μπορεί να είναι ήδη «απαρχαιωμένο»