Πώς η Microsoft κάνει πράξη τη μεγάλη υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης
- 21/03/2024, 13:44
- SHARE
Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, εδώ και λίγους μήνες, ηγείται της Microsoft ως CEO σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Με πορεία δέκα χρόνων στον τεχνολογικό κολοσσό, σήμερα δηλώνει στο Fortune Greece «ευλογημένη» που από τη θέση της, μαζί με την ομάδα της, έχει την ευκαιρία να συμβάλλει στην προσπάθεια της Ελλάδας να μετασχηματιστεί ψηφιακά και να παίξει κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Οι συνθήκες, άλλωστε, μοιάζουν πιο ώριμες από ποτέ, καθώς η μεγάλη επένδυση που ανακοίνωσε πίσω στο 2020 η Microsoft στην Ελλάδα, ύψους σχεδόν 1 δις ευρώ, για την ανάπτυξη data center στα Σπάτα, μπαίνει σε ράγες υλοποίησης, μετά την υπογραφή σχετικού προεδρικού διατάγματος. Εκτός από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, η «μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα», όπως αναφέρει η Γιάννα Ανδρονοπούλου, θα «ξεκλειδώσει» νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για οργανισμούς, ανθρώπους και επιχειρήσεις, δημιουργώντας αποτύπωμα σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ήδη βέβαια η πρωτοβουλία έχει προλάβει να κινητοποιήσει ένα «κύμα» επενδύσεων στη χώρα, καθώς μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και πιο πρόσφατα τα ΗΑΕ, ανακοίνωσαν επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα.
Παθιασμένη με τη μετασχηματιστική δύναμη της καινοτομίας, η Γιάννα Ανδρονοπούλου παραθέτει ένα τεχνολογικό «μανιφέστο» για τις μεγάλες αλλαγές που ήδη προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη, στις οποίες η Microsoft ηγείται διεθνώς: από τον ίδιο τον τεχνολογικό τομέα μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την εργασία, την υγεία και τον μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων. Παράλληλα τονίζει τη σημασία του εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας, σημειώνει τη λέξη «ευθύνη» για τη σωστή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και αναδεικνύει τον ρόλο της εκπαίδευσης με στόχο τις 100.000 ψηφιακές εκπαιδεύσεις μέχρι το 2025, μέσα από την πρωτοβουλία GRforGrowth.
«Η επένδυση για την ανάπτυξη υποδομών και την εκπαίδευση ανθρώπων σε νέες ψηφιακές δεξιότητες είναι η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα».
Έχετε τονίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό tech hub για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πώς μπορεί η Microsoft να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Microsoft ήταν η πρώτη που πίστεψε στη δυνατότητα της Ελλάδας να μετασχηματιστεί και να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για οργανισμούς, ανθρώπους και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η επένδυση που πραγματοποιούμε για την ανάπτυξη υποδομών, αλλά και την εκπαίδευση ανθρώπων σε νέες ψηφιακές δεξιότητες είναι η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα. Η επένδυση αυτή γίνεται, πλέον, υπό το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης που η Microsoft καθοδηγεί παγκοσμίως και θα συνεχίσει να πρωτοπορεί τα επόμενα χρόνια. Με τις υποδομές που αναπτύσσει η Microsoft στην Ελλάδα, η χώρα γίνεται η μοναδική στην ευρύτερη περιφέρεια που θα έχει ένα Microsoft Azure Data Center Region γύρω από το οποίο θα αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας με βασικά συστατικά τις τεχνολογικές πλατφόρμες αιχμής της Microsoft και το ταλέντο της χώρας, ενισχυμένο με νέες ψηφιακές δεξιότητες και δυνατότητες. Παράλληλα, είμαστε δίπλα στη Δημόσια Διοίκηση στο δικό της ψηφιακό ταξίδι. Μόλις πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση πρωτοπόρησε διεθνώς με το mAIgov, τον ψηφιακό βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης που «τρέχει» σε πλατφόρμες της Microsoft και καθοδηγεί τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση.
Toν Ιανουάριο η πολιτεία έδωσε «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του Data Center Region στην Αττική. Πώς αυτή η επένδυση αναμένεται να ωφελήσει τη χώρα, την οικονομία αλλά και την τοπική κοινότητα;
Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που μπαίνουμε στη φάση κατασκευής του Data Center στα Σπάτα, έπειτα από μια απαραίτητη περίοδο «ωρίμανσης». Το σχέδιο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων, έγιναν οι απαραίτητες χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες και εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για τις εργασίες κατασκευής. Νιώθουμε ακόμα πιο υπερήφανοι γιατί ουσιαστικά «ορίσαμε τα βήματα» για την υλοποίηση μιας επένδυσης που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα. Ως επακόλουθο, πριν ακόμα λοιπόν ξεκινήσουμε την κατασκευή, προκαλέσαμε ένα «κύμα» επενδύσεων – μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αλλά και πιο πρόσφατα τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα. Η δημιουργία του Microsoft DC θα δώσει σε επιχειρήσεις γρήγορη, οικονομική και ασφαλή πρόσβαση σε cloud υπηρεσίες αλλά και νέες δυνατότητες να αναπτύξουν τα δικά τους νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες για πολίτες και καταναλωτές, δίνοντας νέα ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά και στη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Για την τοπική κοινότητα των Σπάτων, η Microsoft θα γίνει ένας «υπεύθυνος» γείτονας. Σε συνεργασία με τον δήμο, έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης: Στην εκπαίδευση, με τεχνολογική εκπαίδευση και projects που εμπλέκουν και τα έντεκα σχολεία της περιοχής. Στην εργασία, με εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων για τους κατοίκους της πόλης. Στον πολιτισμό, όπου με τη συνδρομή τοπικών ερευνητών καταγράφουμε και διασώζουμε ψηφιακά ιστορίες που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομία των Σπάτων.
Οι mega επενδύσεις σε Data Centers μετατρέπουν την Ελλάδα σε σημαντικό «ξενοδόχο» δεδομένων. Πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο σε τομείς, όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα δεδομένα είναι το νόμισμα της ψηφιακής οικονομίας και οι εφαρμογές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη βελτιώνονται όσο τροφοδοτούνται με δεδομένα. Η ασφαλής αποθήκευση και η γρήγορη πρόσβαση σε αυτά, μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μια επιχείρηση και να την κάνουν πιο αποδοτική οικονομικά και ενεργειακά. Σκεφθείτε ότι μια επιχείρηση που μεταβαίνει στο cloud –το οποίο μάλιστα «ζει» μέσα σε ένα πράσινο Data Centre– καταργεί αυτομάτως τις δικές της, κατά κανόνα ενεργοβόρες, ψηφιακές υποδομές. Αρκεί να αναφέρω ότι λόγω του Cloud έχουμε σήμερα καταφέρει να κάνουμε τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας της χώρας κατά 98% πιο αποδοτικό, ενεργειακά.
H Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πόσο σημαντικές είναι οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρξει πραγματικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία;
Για να αξιοποιήσει η χώρα την ευκαιρία της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτούνται συμπράξεις σε όλα τα επίπεδα: Αρχικά στη διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας. Εδώ η ευθύνη είναι, πρωτίστως της πολιτείας, ωστόσο και οι εταιρείες που πρωτοπορούν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συμβάλλουν με αρχές και πλαίσιο εφαρμογής που προωθεί τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την υπεύθυνη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να δημιουργήσουμε παραδείγματα επιχειρήσεων και οργανισμών που πρωτοπορούν στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά ως προς την περαιτέρω διείσδυση αυτή της τεχνολογίας στην οικονομία και την κοινωνία. Για παράδειγμα, το πρώτο Open AI Bot στην Ελλάδα μέσω τεχνολογίας Azure Open AI δημιουργήθηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών. Με τη βοήθεια του mAIgov, ο πολίτης μπορεί να καθοδηγηθεί σε περισσότερες από 5.000 διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης. Το ChatBot παρέχει ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, πολιτικών και διαδικασιών. Αυτό διασφαλίζει ότι οι πολίτες έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται χωρίς να περιηγούνται σε πολύπλοκους ιστότοπους ή να επικοινωνούν με πολλά γραφεία. Το mAIgov ChatBot είναι το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα για την αναπαραγωγή της λύσης σε άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα (π.χ. υπουργείο Υγείας). Τέλος σημαντικές συνέργειες μπορούν να προκύψουν και στο σκέλος της ψηφιακής εκπαίδευσης και εκμάθησης ΑΙ δεξιοτήτων, γιατί κάθε τεχνολογία χρειάζεται ανθρώπους που να γνωρίζουν πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ήδη μπει στη φάση του «Gr for Growth 2.0 the AI Era», επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας για περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Πίσω από κάθε μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη ήταν και παραμένει ο άνθρωπος. είτε ως δημιουργός των εξελίξεων, είτε ως χρήστης».
Υπάρχει το κατάλληλο ταλέντο και οι δεξιότητες στις επιχειρήσεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της τεχνολογίας; Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο AI Upskilling;
Πίσω από κάθε μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη ήταν και παραμένει ο άνθρωπος – είτε ως δημιουργός των εξελίξεων, είτε ως χρήστης που αξιοποιεί τις τεχνολογίες για να κάνει τη ζωή του, την καθημερινότητά του και την εργασία του ευκολότερη και για να αντιμετωπίσει προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Για αυτό το λόγο η ενδυνάμωση των ανθρώπων στην Ελλάδα με νέες ψηφιακές δεξιότητες υπήρξε βασική αρχή της πρωτοβουλίας GRforGrowth. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον τρίτο τομέα έχουμε ήδη εκπαιδεύσει σχεδόν 60.000 ανθρώπους σε νέες ψηφιακές δεξιότητες –και έχουμε πιστοποιήσει περισσότερους από 20.000– πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στον στόχο που είχαμε θέσει για 100.000 ψηφιακές εκπαιδεύσεις μέχρι το 2025.
Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, δηλαδή η «GRforGrowth 2.0 the AI era», συνεχίζει να δημοκρατικοποιεί τις ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση – με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε συνεργασία με το ReGenaration υλοποιούμε το AI 360 School που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1.000 άτομα από όλη τη χώρα με στόχο την άμεση απασχόληση τουλάχιστον του 50%. Με ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών, το πρόγραμμα απευθύνεται για πρώτη φορά και σε άτομα 45+ με ή χωρίς εκπαιδευτικό υπόβαθρο STEM ή/και επιστήμης υπολογιστών. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη πρωτοβουλία εκπαίδευσης/πιστοποίησης σε τεχνητή νοημοσύνη για τη χώρα.
Πώς μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης;
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία εξασφάλισαν σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επιταχύνουν την ψηφιακή αλλά και την πράσινη μετάβαση της χώρας. Είναι επίσης σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα για την ψηφιοποίηση και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι για πρώτη φορά η δημόσια διοίκηση πρωτοπορεί – ψηφιοποιώντας ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών για πολίτες και επιχειρήσεις. Συνεπώς δεν μιλάμε απλά για κάποιες αυξημένες χρηματοδοτήσεις, αλλά για μια συνολική εθνική στρατηγική επιλογή που αποτυπώνεται στις προτεραιότητες του Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας και αφορά τόσο τον δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε εδώ ως συνοδοιπόροι της Ελλάδας στο ψηφιακό της ταξίδι, με την υπεροχή που προσφέρουν οι ψηφιακές μας πλατφόρμες και οι τεχνολογικές μας λύσεις, επιδιώκοντας πάντα ένα πλαίσιο που διασφαλίζει αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στην υλοποίηση των ψηφιακών έργων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ευρύτερα προσβάσιμη σε όλους τους τύπους χρηστών, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις επιχειρήσεις. Πώς ο εκδημοκρατισμός της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της καινοτομίας;
Ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας συνολικά και της ΤΝ ειδικότερα βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της Microsoft. Αρχικά, σήμερα, μια επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση σε τεχνολογικές πλατφόρμες και λύσεις της Microsoft, ανάλογα με τις ανάγκες της, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει υπέρογκα ποσά. Για όσα χρειάζεται να επενδύσει, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει, όπως για παράδειγμα τα διάφορα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, η Microsoft παρέχει συνεχώς ευκαιρίες εκπαίδευσης κατάρτισης και δωρεάν εκμάθησης δεξιοτήτων ΑΙ. Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν ένα ευνοϊκότερο από ποτέ πλαίσιο για την προώθηση της καινοτομίας, η οποία για να ανθίσει χρειάζεται πρόσβαση σε τεχνολογία, επενδυτικά κεφάλαια και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Όσον αφορά την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, τι απαιτείται για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της και το μετριασμό των κινδύνων;
H Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι μία ακόμα τεχνολογία, αλλά μια μετασχηματιστική δύναμη, ικανή να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, συνδεόμαστε, εργαζόμαστε και ζούμε. Όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας αλλά παντού, δεδομένου ότι ο σύγχρονος κόσμος έχει προβλήματα και προκλήσεις στις οποίες η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι μέρος της λύσης ή ακόμα και η ίδια η λύση. Μιλάμε πολύ και ως Microsoft, για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εργασιακή μας καθημερινότητα –για να συντάξουμε ένα e-mail ή για να ετοιμάσουμε μια παρουσίαση– εξοικονομώντας έτσι παραγωγικό χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε σε άλλες εργασίες. Η αλήθεια είναι όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Από την πιο περίπλοκη επίλυση προβλημάτων επιχειρήσεων και οργανισμών ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ωριμότητά τους, ως την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία –υγειονομική περίθαλψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων– και ούτω καθεξής. Φυσικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη του ίδιου του τεχνολογικού τομέα. Μεταξύ άλλων, θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη βιομηχανία μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών, θα επιτρέψει καλύτερη λήψη αποφάσεων που θα βασίζεται σε δεδομένα, θα δημιουργήσει καλύτερη εμπειρία για τους πελάτες μέσα από εξατομίκευση υπηρεσιών, θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέσα από επαρκέστερη και ταχύτερη ανίχνευση απειλών. Η λίστα συνεχίζεται και τα σενάρια είναι ατελείωτα.
Η Microsoft βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας για Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο στο μέτωπο της τεχνολογίας αλλά και στο μέτωπο της ευθύνης, που νομίζω ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ευρεία υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας. Δίνουμε προτεραιότητα στην ευθύνη από νωρίς, καθώς δεσμευόμαστε πλήρως να φέρουμε την τεχνολογία και τους ανθρώπους μαζί για να υλοποιήσουμε την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης υπεύθυνα, με γνώμονα ένα βασικό σύνολο αρχών: δικαιοσύνη, αξιοπιστία, ασφάλεια, απόρρητο και ασφάλεια, συμπεριληπτικότητα και διαφάνεια. Εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές στην πράξη σε όλη την εταιρεία για να αναπτύξουμε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
«GRforGrowth 2.0 the AI era»
Το «GRforGrowth 2.0 the AI era» θα εστιάσει σε τρεις κατευθύνσεις: εκμάθηση, εργασία, καινοτομία, με αντίστοιχες δράσεις και συνεργασίες. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν:
1. Στην προετοιμασία του εργατικού δυναμικού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για γνώσεις Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογιών cloud, αλλά και στην εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πρόγραμμα σπουδών σχολείων και πανεπιστήμιων.
2. Στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη του AI, αλλά και στην εξειδικευμένη στήριξη των startups, μέσω του Founders’ Hub, στο πλαίσιο του οποίου περισσότερες από 300 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει δωρεάν, τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις καταφέραμε ήδη να έχουμε 9 μεγάλους πελάτες (ανάμεσα σε 600 παγκοσμίως) στο πρόγραμμα «Early Copilot Access» ώστε να τις βοηθήσουμε να δουν στην πράξη πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή τους.
3. Στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για το ευρύτερο καλό, σε αυτό που στη Microsoft ονομάζουμε «AI for Good» .
Η Microsoft έχει ενσωματώσει την τεχνολογία ChatGPT στο Bing και έχει εισάγει το Microsoft 365 Copilot, το οποίο ενσωματώνει Τεχνητή Νοημοσύνη στη σουίτα γραφείου του Microsoft 365. Εσείς πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τη Τεχνητή Νοημοσύνη στη λήψη των αποφάσεών σας και στη χάραξη της στρατηγικής σας;
Το Copilot έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθά καθημερινά στην έρευνα, τη μάθηση, τη συγγραφή, τον σχεδιασμό, την κωδικοποίηση. Μπορεί να μας υποστηρίξει μέσω της αυτοματοποίησης των καθημερινών εργασιών, της μείωσης του όγκου εργασίας, της παροχής πολύτιμων πληροφοριών, της ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Σε ό,τι με αφορά, χρησιμοποιώ το Copilot για να ξεκλειδώσω περισσότερη δημιουργικότητα, για την ομάδα μου και εμένα, να αναλύσω δεδομένα, να εξοικονομήσω χρόνο για εργασίες που απαιτούν περισσότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμένα. Τα πρώτα ευρήματα των ερευνών που κάνουμε για τη χρήση του Copilot είναι πολλά υποσχόμενα. Το 73% των χρηστών Copilot δηλώνουν ότι ολοκληρώνουν εργασίες πιο γρήγορα, ενώ σχεδόν το 70% ανέφερε ότι βελτίωσε την ποιότητα της εργασίας τους. Με τη χρήση του συμπλοηγού οι χρήστες ολοκλήρωναν εργασίες, όπως αναζήτηση, σύνταξη και σύνοψη, σχεδόν 30% πιο γρήγορα. Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι σχεδόν το 80% των χρηστών του Copilot δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να το εγκαταλείψουν μετά τη χρήση του. Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το Copilot όχι μόνο ενισχύει την ατομική παραγωγικότητα, αλλά θέτει επίσης μια νέα βάση για ολόκληρο τον οργανισμό, ενδυναμώνοντας τους υπαλλήλους με διαφορετικές δεξιότητες και ενισχύοντας την τεχνογνωσία.
«Το Copilot όχι μόνο ενισχύει την ατομική παραγωγικότητα, αλλά θέτει επίσης μια νέα βάση για ολόκληρο τον οργανισμό».
Τον Ιούλιο συμπληρώνετε ένα χρόνο στο «τιμόνι» της Microsoft Hellas και δέκα χρόνια στην εταιρεία. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και το όραμά σας για τα επόμενα χρόνια;
Αρχικά, αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη. Δεν θα μπορούσα να σκεφθώ καλύτερη στιγμή για να αναλάβω αυτόν τον σημαντικό ρόλο. Βρισκόμαστε στην αρχή της σημαντικότερης τεχνολογικής επανάστασης του καιρού μας, με την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ξεκάθαρη υπεροχή της Microsoft στη συγκεκριμένη τεχνολογία να ανοίγει μπροστά μας αμέτρητους ανεξερεύνητους δρόμους προς την πρόοδο και την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, ξεκινά η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα. η οποία έρχεται να δώσει σημαντική ώθηση στην προσπάθεια της Ελλάδας να μετασχηματιστεί ψηφιακά. Αισθάνομαι τεράστια χαρά και ευθύνη γιατί έχω τη δυνατότητα, ως επικεφαλής μιας σπουδαίας ομάδας, να βοηθήσουμε ουσιαστικά τη χώρα, ώστε όχι απλά να παρακολουθεί, αλλά να βρίσκεται στον πυρήνα του μετασχηματισμού και να δρέπει τα αντίστοιχα οφέλη. Τα επόμενα χρόνια θέλουμε να δούμε το Data Centre να ολοκληρώνεται – και παράλληλα να ενδυναμώσουμε το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ταυτόχρονη παρουσία του Data Centre και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της μετάβασης στο cloud για τις μεγάλες επιχειρήσεις, περισσότερες ψηφιακές λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ακόμα μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τη Δημόσια Διοίκηση. Όπως πάντα, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει να κάνουμε καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων, πολιτών, πελατών, εργαζόμενων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος
**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα.