Τέμπη: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας
- 26/03/2024, 08:30
- SHARE
Στο… κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» περί «μονταζιέρας» στις ηχητικές καταγραφές στο δυστύχημα των Τεμπών.
Τον απαιτούμενο αριθμό φαίνεται πως συγκεντρώνει η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά και τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά ανέφερε σχετικά: «Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο του στα social media, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές» υπό την παρουσία «διεθνών παρατηρητών».
Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών. Οι ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αθροιστικά 67 βουλευτές ενώ δεν αποκλείεται να συνυπογράψουν το κείμενο τα μέλη των ΚΟ της Νέας Αριστεράς της Πλεύσης Ελευθερίας, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.
Πρόταση δυσπιστίας: Η διαδικασία
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Με βάση το άρθρο 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.