DGTAL: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του ασφαλιστικού κλάδου

DGTAL: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του ασφαλιστικού κλάδου
Η Βάντα Γιανναρά, General Manager και CCO της DGTAL, περιγράφει τους τρόπους, με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Όταν η τεχνογνωσία και η διάθεση επίλυσης χρόνιων ζητημάτων ανεξαρτήτως κλάδου συναντούν τις νέες τεχνολογίες, κάτι εξαιρετικό προκύπτει. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της πρωτοποριακής προσέγγισης της DGTAL. Η Βάντα Γιανναρά, General Manager και CCO της εταιρείας, μιλά στο Fortune Greece για το πώς προέκυψε αυτό το AI SaaS (Software as a Service) House, τις καινοτόμες λύσεις που παρέχει στον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και την ευκαιρία που προσφέρει η εποχή για μια νέα ηγεσία με μεγαλύτερο θηλυκό αποτύπωμα.

Ποια ήταν η ιδέα που στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της DGTAL;

Όλα τα ωραία πράγματα ξεκινούν από την προσπάθεια να κατανοήσεις και να συνεισφέρεις στην αλλαγή του τρόπου που εργαζόμαστε, δημιουργούμε και μαθαίνουμε, με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, περίπου πριν τρία χρόνια αντιλαμβανόμενοι τον τεράστιο όγκο χρήσιμης μεν, αλλά δύσκολης στην επεξεργασία πληροφορίας, που βρίσκεται στη μη δομημένη πληροφορία, στη φυσική ή ψηφιακή «χαρτούρα» δηλαδή, που κάποιος χρειάζεται να διαβάσει πρώτα για να δράσει. Η αυτόματη επεξεργασία αυτών των unstructured data (από pdf μέχρι emails) μπορεί να είναι καίριας σημασίας για τις επιχειρήσεις, ειδικά του ασφαλιστικού κλάδου. Η ερώτηση ήταν σαφής: Μπορεί το AI να κατανοήσει και να επεξεργαστεί αυτόματα αυτή την πληροφορία εξοικονομώντας χιλιάδες εργατοώρες, κόστος και με τη μέγιστη ταχύτητα και ακρίβεια;

Έτσι «γεννήθηκε» η DGTAL, η οποία προέκυψε από τη σύμπραξη του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Gossmann & Cie (με εξειδίκευση στη διαχείριση χαρτοφυλακίων) και της ελβετικής τεχνολογικής εταιρείας Deon Digital (με εξειδίκευση στο document processing και στο AI). Αυτή η συνεργασία μάς επέτρεψε να αναπτύξουμε προηγμένα μοντέλα ΤΝ που μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιους όγκους ανεπεξέργαστων δεδομένων και να παράγουν προβλέψεις και αναλύσεις που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων.

Εξάλλου, η ομάδα μας προέρχεται από τον ασφαλιστικό κλάδο, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων, τα οποία, στην πραγματικότητα, είναι χαρτοφυλάκια ζημιών. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι για τις ασφαλιστικές εταιρείες, μιας και αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του τζίρου τους. Αναγνωρίσαμε, λοιπόν, την ανάγκη για αυτοματοποίηση και βελτίωση των διαδικασιών, και διερευνήσαμε το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει ευκολότερη την αξιολόγηση του κινδύνου και των ζημιών, αλλά και την αυτοματοποίηση κάποιων εργασιών στο κομμάτι του ΑΙ document processing.

Ποιες τεχνολογίες ΑΙ χρησιμοποιεί η DGTAL, πώς τις έχει αναπτύξει και πώς τις «παντρεύει» με τον ασφαλιστικό κλάδο;

Η DGTAL χρησιμοποιεί διάφορες τεχνολογίες για τη δημιουργία των προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων μηχανικής μάθησης (machine learning), των μεγάλων μοντέλων γλωσσικής κατανόησης (LLM) κ.ά. τα δύο βασικά προϊόντα της είναι το driller και το grabber: το driller είναι ένα AI προϊόν που όμοιό του δεν συναντάται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και στοχεύει, κατά βάση, στην ασφαλιστική αγορά. Μπορεί να αναλύσει τεράστιους όγκους ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων και να εξάγει πληροφορίες σχετικά με το ρίσκο και τα αποθεματικά. Επί παραδείγματι, δύναται να επεξεργαστεί δεκάδες εκατομμύρια αρχεία ζημιών να «βγάλει» ποια είναι τα risk factors και να δώσει προβλέψεις για το ποιες ζημιές δεν είναι σωστά αποθεματοποιημένες ή ενδέχεται να γίνουν σοβαρές/ένδικες.

Το grabber είναι ένα νέο προϊόν στον ανερχόμενο τομέα του Intelligent Document Processing (Έξυπνη Επεξεργασία Εγγράφων).

Χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να επεξεργάζεται έγγραφα και να εξάγει αυτόματα χρήσιμες πληροφορίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναγνώριση διαφόρων καταχωρίσεων, την εξαγωγή δεδομένων και τη δημιουργία επεξεργάσιμων μορφών πληροφορίας για περαιτέρω ανάλυση.

Με αυτά τα προϊόντα η DGTAL προσφέρει λύσεις που βελτιστοποιούν τις διαδικασίες και προσφέρουν προηγμένη ανάλυση δεδομένων για τις όλες τις εταιρείες, οι οποίες διεκπεραιώνουν μεγάλους όγκους δεδομένων.

«Η DGTAL προέκυψε από τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην αυτόματη επεξεργασία δεδομένων και να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις στην αγορά. Timing is Everything και τώρα όλα γυρίζουν γύρω από το AI».

Γιατί η γερμανική μητρική επέλεξε την Ελλάδα;

Πιστεύουμε σε δύο πράγματα: εξαιρετική τεχνολογία και μοντέλα και εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών. Το γερμανικό σκέλος διαθέτει τη λειτουργικότητα σε επίπεδο ομίλου και η ελληνική θυγατρική DGTAL Pathos –και αυτό αποτελεί κατάκτησή μας– είναι επιφορτισμένη με τη λειτουργική πλατφόρμα του Ομίλου. Αυτό σημαίνει ότι όλο το κομμάτι της πελατειακής υποστήριξης είναι στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία επέλεξε να έχει το λειτουργικό της κέντρο στην Ελλάδα, ένας εκ των οποίων είναι η υψηλή ποιότητα των στελεχών της και οι client service δεξιότητες που διαθέτουν. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια ισχυρή κοινότητα στο επιχειρείν και στην καινοτομία, κάτι που την καθιστά ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μιας startup όπως η DGTAL.

Το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτύχει να θεωρείται πλέον success story στην Ευρώπη αναδεικνύει την ανθεκτικότητα και την ικανότητά της να ανταποκριθεί σε προκλήσεις. Οι Έλληνες έχουν το λεγόμενο agility ως… εργοστασιακή ρύθμιση. Άρα, είναι η συγκυρία, τα στελέχη, το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο ιδιωτικός κλάδος είναι business driven. Είναι εξαιρετική στιγμή για την εξωστρέφεια της Ελλάδας σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο να «πουλήσει» προϊόν, αλλά και να εξάγει soft skills, και «DNA». Έχουμε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το στέλεχος του μέλλοντος.

Το περασμένο έτος η DGTAL εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τι είναι αυτό που «είδαν» σε εσάς οι επενδυτές;

Έναν συνδυασμό καλού value proposition, ανταγωνιστικού business case με βάση το AI και ισχυρής ομάδας. Αντιλήφθηκαν τη σημασία της πρωτοποριακής τεχνολογίας και της εφαρμογής της σε έναν τομέα με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Επιπλέον, μας έδειξαν εμπιστοσύνη, εκτιμώντας τη δέσμευσή μας, την ήδη υπάρχουσα εμπειρία μας στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και το γεγονός ότι ξέρουμε να «χτίζουμε» ομάδες και εταιρείες.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε αναγνωρίσει την ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις και γρήγορη επέκταση, λόγω της ανταγωνιστικής φύσης του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε νέες επενδύσεις, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας και να εκμεταλλευτούμε πλήρως το market potential. Timing is everything και τώρα όλα γυρίζουν γύρω από το AI.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα;

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διακρίνεται για την υψηλή της εξειδίκευση, παρά τον σχετικά μικρό όγκο της. Μάλιστα, το γεγονός ότι είναι σχετικά μικρή και ομοιογενής την καθιστά ιδανικό περιβάλλον για τη δοκιμή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, μιας και μπορεί να λειτουργήσει σαν «sandbox».

Ωστόσο, η ασφαλιστική συνείδηση παραμένει ένας παράγοντας που χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης και η κατανόηση της σημασίας της ασφάλισης από το ευρύ κοινό είναι κρίσιμη. Η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση, ειδικά για τις επιχειρήσεις, συνιστά έναν τρόπο προστασίας τους κατά διάφορων κινδύνων, και θεωρώ ότι αποτελεί σημαντικό μέτρο για τη διασφάλιση της σταθερότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Μια γυναίκα στην εταιρική κορυφή δεν είναι συνηθισμένο, ακόμα και σήμερα, που έχουν γίνει πολλά βήματα προς την ισότητα. Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

Κατ’ αρχάς, τα πρότυπα και οι ρόλοι που παρέχονται από την κοινωνία είναι κρίσιμοι για τη διαμόρφωση της ηγετικής συμπεριφοράς. Η έλλειψη γυναικείων προτύπων, λοιπόν, στην εταιρική κορυφή δυσκολεύει τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτούς τους ρόλους.

Επιπλέον, η ηγεσία απαιτεί συνεργασία και συνύπαρξη, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο φύλων που μπορεί να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η έλλειψη της μεταξύ τους τριβής μπορεί να εγείρει εμπόδια στην ανάπτυξη αποδοτικών συνεργατικών διαδικασιών και στην κατανόηση των διαφορετικών προσεγγίσεων.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης, που ενίοτε αποτρέπει τις γυναίκες από την είσοδο σε ανδροκρατούμενους κλάδους, όπως η τεχνολογία.

Ωστόσο, η εποχή της καινοτομίας και του transformation, την οποία διανύουμε, παρέχει την ευκαιρία για μια νέα ηγεσία που θα έχει μεγαλύτερο θηλυκό αποτύπωμα. Αυτή η αλλαγή απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προώθηση της ισότητας τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.

Προσωπικά, είμαι πολύ περήφανη, γιατί στη δική μου ομάδα το 70% είναι γυναίκες. Πιστεύω πολύ στις γυναίκες με φιλοδοξία και στοχοπροσήλωση, και αποτελούν τα καλύτερα στελέχη με τα οποία έχω συνεργαστεί.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 22/03 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: