Moody’s: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – «Παραμένει» το αγκάθι των DTC
- 27/03/2024, 13:25
- SHARE
Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης -και όχι δυσπιστίας- έδωσε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες, ακόμη, αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί στα βιβλία τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οικο, oι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα (Ba1 stable) ανέφεραν ισχυρά κέρδη το 2023, χάρη στα υψηλά επιτόκια και τις σχετικά χαμηλές απομειώσεις, ενώ κατάφεραν να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνειά τους διατηρώντας ισχυρή ρευστότητα.
Όπως επισημαίνει η Moody’s, ο δείκτης των προβληματικών δανείων μειώνεται περαιτέρω, συγκλίνοντας στον μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) υποχώρησαν το 2023, με τον σταθμισμένο μέσο δείκτη NPE να μειώνεται σε 4,1%, από 6,2% το 2022 και την κορυφή του 49% τον Δεκέμβριο του 2016.
Ωστόσο, το 2024 οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να επιτύχουν σημαντικές μειώσεις NPE λόγω των υψηλών επιτοκίων, αν και η πτωτική τάση θα διατηρηθεί.
Σε ό,τι αφορά την οργανική συσσώρευση κεφαλαίου, σύμφωνα με τη Moody’s, κινείται άνετα πάνω από τις απαιτήσεις. Πιο αναλυτικά, και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανέφεραν σχετικά υψηλούς δείκτες κεφαλαίου το 2023, πάνω από τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις, που υποστηρίχθηκαν από την ισχυρή κερδοφορία τους και την οργανική παραγωγή κεφαλαίου. Ο μέσος δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) ήταν 15,7% το 2023 σε σύγκριση με 13,8% το 2022 – αν και αναμένεται ότι οι δείκτες ενσώματων κοινών μετοχών (TCE), που προτιμά ο οίκος Moody’s, θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι, λόγω των ακόμα υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων και απαιτήσεων (DTC).
Βελτίωση κερδών
Τα συνδυασμένα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών κατέγραψαν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης 51% το 2023, τάση που η Moody’s αναμένει να επιβραδυνθεί φέτος.
Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων αλλά και στην υψηλότερη απόδοση των δανείων, που στηρίζουν τα βασικά κέρδη τους το 2023.
Ενδεικτικά, τα αναφερόμενα βασικά λειτουργικά έσοδα των τεσσάρων τραπεζών (ΝΙΙ συν καθαρά έσοδα από προμήθειες) αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% το 2023 και τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων (συμπεριλαμβανομένων των κερδών από συναλλαγές και άλλων εσόδων) αυξήθηκαν κατά περίπου 74%, υποστηριζόμενα από αυξημένα έσοδα από προμήθειες και συγκρατημένα λειτουργικά έξοδα.
Τα αυξανόμενα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η συγκράτηση του κόστους με τη μορφή κλεισίματος καταστημάτων και εθελούσιας εξόδου του προσωπικού και οι χαμηλότερες χρεώσεις προβλέψεων για ζημίες δανείων στήριξαν την ισχυρή οικονομική απόδοση των ελληνικών τραπεζών το 2023.
Τα εγγεγραμμένα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες ήταν υψηλότερα από τον μέσο όρο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες του 1,56% τον Σεπτέμβριο του 2023, κυρίως λόγω του ισχυρού και φθηνού franchise καταθέσεων πελατών των πρώην τραπεζών.
Ταυτόχρονα, τα κατώτατα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους μειώθηκαν οριακά το 2023, κυρίως λόγω των μη επαναλαμβανόμενων κερδών το 2022.
Καταθέσεις
Οι καταθέσεις πελατών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά περίπου 2% το 2023, σε σύγκριση με 5,5% το 2022, αν και η ρευστότητά τους παρέμεινε υψηλή, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 218% στο τέλος του 2023. Περίπου το ήμισυ από τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία έχουν τη μορφή τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ενώ και οι τέσσερις τράπεζες βρίσκονται σε πορεία εκπλήρωσης των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και αποδεκτές υποχρεώσεις (MREL).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: