Google: Γιατί διαγράφει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων από την ανώνυμη παρακολούθηση

Google: Γιατί διαγράφει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων από την ανώνυμη παρακολούθηση
Photo: pixabay.com
Η μαζική αγωγή και η αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Η Google έχει συμφωνήσει να εκκαθαρίσει δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων μέσω ενός διακανονισμού και να υποστεί ορισμένους περιορισμούς σχετικά με την παρακολούθηση των χρηστών κατά την ανώνυμη περιήγηση.

Ο τεχνολογικός κολοσσός συμφώνησε να διαγράψει αυτά τα αρχεία μετά από μαζική αγωγή που κατατέθηκε στις ΗΠΑ το 2020, η οποία κατηγορούσε ότι παραβίαζε την ιδιωτική ζωή των χρηστών συλλέγοντας δεδομένα ακόμα και κατά τη διάρκεια “ανώνυμης” περιήγησης. Οι αγωγοί απαιτούσαν αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων. Η Google έχει ήδη προβεί σε αλλαγές αντίδρασης στην αγωγή και η διαγραφή δεδομένων θα εφαρμοστεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το BBC, η νομική διαμάχη αποκάλυψε έγγραφα όπου υπάλληλοι της Google ανέφεραν την ανώνυμη περιήγηση ως “ένα ψέμα” και “ένα μπερδεμένο χάος“.

Τον Ιανουάριο, λίγο μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για διακανονισμό της υπόθεσης από τις δύο πλευρές, η εταιρεία δήλωσε ότι συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα των χρηστών ακόμα και κατά την ανώνυμη περιήγηση. Αυτή η λειτουργία θεωρείται ότι προσφέρει μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, καθώς δεν αποθηκεύει τη δραστηριότητα περιήγησης στη συσκευή που χρησιμοποιείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον ίδιο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι άρχισε να δοκιμάζει μια λειτουργία για τον αυτόματο αποκλεισμό των cookies τρίτων για όλους τους χρήστες του Google Chrome. Η εταιρεία είχε ενεργοποιήσει αυτόν τον αυτόματο αποκλεισμό για τους χρήστες ανώνυμης περιήγησης λίγο μετά την κατάθεση της αγωγής το 2020. Τώρα, συμφώνησε να διασφαλίσει ότι αυτός ο περιορισμός θα ισχύει για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, που κατατέθηκε τη Δευτέρα (01/04) στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

“Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για αυτήν την αγωγή, την οποία πάντα θεωρούσαμε αβάσιμη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google, Χόρχε Καστανέντα, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να καταβάλει αποζημίωση.

“Είμαστε ευχαριστημένοι που θα διαγράψουμε παλιά τεχνικά δεδομένα που δεν συνδέονται ποτέ με κάποιο άτομο και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για οποιαδήποτε μορφή εξατομίκευσης”, πρόσθεσε. Η Google θα συλλέγει λιγότερα δεδομένα από τις αναζητήσεις των χρηστών που χρησιμοποιούν ανώνυμη περιήγηση, με αποτέλεσμα να κερδίζει λιγότερα χρήματα από τα δεδομένα, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι των εναγόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: