JP Morgan: Εξαιρετικά φθηνές οι ευρωπαϊκές μετοχές. Η επενδυτική παλίρροια θα γυρίσει
- 03/04/2024, 10:46
- SHARE
Εξαιρετικά φθηνές θεωρεί τις ευρωπαϊκές αγορές η chief market strategist for Europe, Middle East and Africa της JPMorgan Asset Management, Karen Ward, και εξηγεί τους λόγους.
«Παρότι η αμερικανική οικονομία έδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα πέρυσι, η Ευρώπη πέρασε πιο δύσκολα, με την ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη, στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά, θα έλεγα, οι προσδοκίες για την Ευρώπη είναι πλέον πολύ χαμηλές. Αυτή η χαμηλή απόδοση πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Έχοντας απολέσει τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου, η Ευρώπη αντιμετώπισε ένα κολοσσιαίο σοκ» αναφέρει η Ward και συνεχίζει:
«Οι σπειροειδείς λογαριασμοί έπληξαν τα νοικοκυριά, διεισδύοντας στις τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών, καθώς οι επιχειρήσεις μετακύλισαν τα υψηλότερα κόστη. Ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν παγκοσμίως το 2022, η κρίση του κόστους ζωής ήταν πολύ πιο επώδυνη και παρατεταμένη στην Ευρώπη.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ακολούθησε την πτώση της δύναμης δαπανών των νοικοκυριών και έτσι, παρά το γεγονός ότι τόσο τα νοικοκυριά των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης είχαν σημαντικές αποταμιεύσεις λόγω πανδημίας, οι Ευρωπαίοι επέλεξαν να συσσωρεύσουν αυτές τις οικονομίες». Αντίθετα, οι Αμερικανοί καταναλωτές κάνουν αυτές τις οικονομίες να δουλέψουν, αναπληρώνοντας τις εμπειρίες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η δημοσιονομική πολιτική ήταν μια άλλη πηγή απόκλισης μεταξύ των δύο περιοχών. Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, το American Rescue Plan, ο νόμος Chips και ο Inflation Reduction Act έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ώθηση της ανάπτυξης. Πράγματι, είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η πρόσφατη αναπτυξιακή ανθεκτικότητα που είδαμε στις ΗΠΑ οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στις κρατικές δαπάνες, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να ανέρχεται στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η Ευρώπη θα έπρεπε επίσης να είχε ένα ουσιαστικό boost λόγω του ταμείου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διάθεση των χρημάτων και μόνο το ένα τρίτο των επιχορηγήσεων έχει δαπανηθεί.
Ο άλλος μοχλός πολιτικής, η νομισματική πολιτική, πιθανότατα προκάλεσε επίσης μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης εξαρτώνται περισσότερο από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση εμπορικών τραπεζών από ό,τι στις ΗΠΑ, οι οποίες βασίζονται περισσότερο στα μακροπρόθεσμα επιτόκια και στις κεφαλαιαγορές για χρηματοδότηση. Λιγότερο από το 30% της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη προέρχεται από τις κεφαλαιαγορές σε σύγκριση με το 70% στις ΗΠΑ.
Επιδεινώνοντας αυτά τα εγχώρια ευρωπαϊκά προβλήματα, η παγκόσμια μεταποίηση έχει κολλήσει στη λήθαργο. Πολύ απλά, τα νοικοκυριά συσσώρευσαν πάρα πολλά «πράγματα» στην πανδημία και έστρεψαν την προσοχή τους στις δαπάνες για υπηρεσίες μόλις υπήρξε επανεκκίνηση της δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, οι οικονομίες της Ευρώπης με βαριά μεταποιητική βιομηχανία, όπως η Γερμανία, υπέφεραν.
«Καθώς κοιτάμε μπροστά, όμως, πολλοί από αυτούς τους πρώην αντίθετους ανέμους προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη μετατρέπονται γρήγορα σε ούριους ανέμους. Η Ευρώπη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στρέφοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό από το ρωσικό αέριο στο LNG. Με την καλή τύχη ενός σχετικά ήπιου χειμώνα, οι τιμές του αερίου μειώθηκαν γρήγορα, παίρνοντας μαζί και τον βασικό πληθωρισμό.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορεί να βιώσουν και θετικό σοκ στο κόστος ζωής. Με την αγορά εργασίας να παραμένει σταθερή, αρχίζουν να βλέπουν πραγματική αύξηση των μισθών. Η ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσε να είναι πιο έντονη εάν τα νοικοκυριά αποκτήσουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους.
Η ΕΚΤ είναι πιθανό να ενθαρρύνει αυτήν την ανάκαμψη, με τις μειώσεις των επιτοκίων και τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να λειτουργούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Αντίθετα, οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να φέρουν στο προσκήνιο μια συζήτηση για τον περιορισμό των δαπανών για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους. Ίσως το μόνο κομμάτι του παζλ που λείπει είναι η ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, δεδομένης της έκθεσης της Ευρώπης στις εξαγωγές. Όμως, η εσωτερική ανάκαμψή της θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να είναι αρκετή για να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της ανάπτυξης.
Τα οικονομικά δεδομένα έχουν ήδη αρχίσει να εκπλήσσουν ανοδικά, αλλά οι αγορές αποδεικνύονται αργές στην προσαρμογή. Η αγορά μετοχών δεν αποτιμάται για την οικονομική σύγκλιση, για παράδειγμα. Οι προσδοκίες είναι τα ευρωπαϊκά κέρδη να αυξηθούν κατά 4% φέτος και ο δείκτης προσδοκώμενων τιμών προς κέρδη στον MSCI Europe είναι μόλις 14,7x. Αυτό συγκρίνεται με τις προσδοκίες 10% για τα κέρδη των ΗΠΑ έναντι ενός μελλοντικού PE 20,8x. Κάποιος πρέπει επίσης να εξετάσει τον ρόλο της τεχνολογίας και την τρέχουσα ευφορία της τεχνητής νοημοσύνης.
Η εκπληκτική απόδοση μιας χούφτας τεχνολογικών ονομάτων βοήθησε τον S&P να ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά σημεία αναφοράς, όχι μόνο το περασμένο έτος αλλά και την περασμένη δεκαετία.
Θα υποστήριζα ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση της αγοράς των ΗΠΑ και η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες είναι βασικοί λόγοι για τους επενδυτές ώστε να εξετάσουν τη μετατόπιση μέρους της κατανομής τους από τις αμερικανικές σε ευρωπαϊκές μετοχές. Οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από τις αποτιμήσεις προτού η ευρωπαϊκή ανάκαμψη συγκεντρώσει… ατμό. Η παλίρροια είναι έτοιμη να γυρίσει» καταλήγει η Karen Ward.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Deutsche Bank: Απόδοση άνω του 10% για το ελληνικό Χρηματιστήριο το α’ τρίμηνο του 2024
- ΓΕΚ Τέρνα: Υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης Εγνατίας Οδού – Τα επόμενα βήματα
- DGTAL: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του ασφαλιστικού κλάδου
Πηγή: Financial Times