Αιχμές εκ των έσω για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές εκ των έσω για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το πρόγραμμα του κόμματος, αλλά και για την γενική του πορεία.

Επιφυλακτική θέση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέπτυξε αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ το προηγούμενο ΣΚ, πήραν δύο βουλευτές, σημαντικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ήδη οι οικονομικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για λαικίστικες προτάσεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε το κόστος των προτάσεων Τσίπρα.

Διαβάστε σχετικά: «Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν πάνω από 27,2 δισ. ευρώ»

Στο εσωτερικό του κόμματος, οι βουλευτές Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου –πήραν θέση σε από κοινού γραπτή ανακοίνωση τους και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς τους.

Οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησαν για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές του 2012, αλλά και για τις πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο άφησαν αιχμές, επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι συρραφή προτάσεων διαφόρων τμημάτων χωρίς εσωτερική συνοχή και στόχους, δεν μπορεί να είναι κατάλογος μέτρων σε κάθε τομέα» και συνέχισαν λέγοντας ότι «το σχέδιο αδυνατίζει ακόμα περισσότερο εξαιτίας και του αποσπασματικού τρόπου με τον οποίο συζητείται».

«Δεν μπορείς να συζητάς τα μέτρα για τη φορολογία χωρίς να τα συνδέεις με την αναγκαία αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία ή τη χρηματοδότηση του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης κλπ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Βασικό στοιχείο της πορείας ανασυγκρότησης της Ελλάδας είναι ότι η χώρα πρέπει να ξαναβρεί την αυτοεκτίμησή της, τη δημιουργική ψυχή-στυλοβάτη της παραγωγικής της υπόστασης», αναφέρουν τα μέλη της ΠΓ και προσθέτουν ότι «αν δεν τονίζεται ότι χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση και χωρίς πραγματική δημοκρατία δεν είναι δυνατή μια διέξοδος της χώρας, οδηγούμαστε σε κανάλια διαχειριστικών κεντροαριστερών προτάσεων».

Ιδιαίτερή αναφορά κάνουν οι δύο βουλευτές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «δεδομένου του προεκλογικού αρώματος της συγκυρίας, πρέπει να δούμε τη διαφορά μεταξύ εκλογών και εκλογικίστικης αντίληψης, όπως και μεταξύ κυβέρνησης και λογικής κυβερνητισμού. Δηλαδή, το εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι ούτε ένα εκλογικίστικο πρόγραμμα επικοινωνιακού χαρακτήρα, απλά και μόνο για να πάρουμε τις εκλογές, ούτε μια τεχνοκρατική παράθεση των πολιτικών και διοικητικών μέτρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Στην ιστορικά κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε, κάτι τέτοιο θα ήταν στην πραγματικότητα ένας διόλου βοηθητικός τυχοδιωκτισμός».

Και καταλήγοντας, αναφέρουν: «Στην πολιτική πάλη δεν υπάρχει γενικώς “ευτυχές τέλος” όπως στις ταινίες. Στις σύγχρονες συνθήκες ακόμα και τα ελάχιστα απαιτούν μια μεγάλη αλλαγή. Ακόμα και το απλό νοικοκύρεμα απαιτεί τεράστια πολιτική στήριξη. Η στήριξη για να έρθει, απαιτεί σαφήνεια στόχων κι όχι απλή διαχείριση εντός πλαισίου».