Στουρνάρας (ΤτΕ): Ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμός 2,8% το 2024
- 08/04/2024, 12:34
- SHARE
Ανάπτυξη 2,3% και πληθωρισμό 2,8% προβλέπει για το 2024 η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Για το 2025 αναμένεται ανάπτυξη 2,5% και πληθωρισμός 2,2%, ενώ για το 2026 τα αντίστοιχα μεγέθη προβλέπονται στο 2,3% και 2,1%.
Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να κινηθεί πολύ πάνω από τα μέσο όρο της Ευρωζώνης, με μοχλούς την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει και φέτος θετικές προοπτικές παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.
Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μαρτυρά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και απηύθυνε έκκληση να διατηρηθούν η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η ελληνική οικονομία υστερεί στη απονομή δικαιοσύνης, στην γραφειοκρατία και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: Η ΤτΕ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε στο 1,4% του ΑΕΠ ή και υψηλότερα το 2023 και μιλά για ενισχυμένη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.
Συνεπώς, το χρέος εκτιμάται ότι μειώθηκε μέσα στο 2023 κατά 10,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, για να κλείσει τη χρονιά στο 161,9% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για χαμηλές εκταμιεύσεις δανείων από τις τράπεζες, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό μετριάζεται το αναπτυξιακό όφελος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η ελληνική οικονομία υστερεί στη απονομή δικαιοσύνης, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Προβλέψεις
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2024, με υψηλότερο ρυθμό έναντι του 2023 και πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ειδικότερα, η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2024, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση (+1,7%) θα υποστηριχθεί από την αναμενόμενη άνοδο του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, λόγω της αύξησης του εισοδήματος από εξαρτημένη εργασία, της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της απασχόλησης και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Οι επενδύσεις (+11,1%) θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, με τη στήριξη των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Οι πόροι αυτοί, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, θα προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των επενδύσεων αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική κατηγορία και τη σημαντική αποεπένδυση που είχε σημειωθεί την τελευταία δεκαετία.
Οι εξαγωγές (+3,7%) θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά τα επόμενα χρόνια παρά την αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ενώ η απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλότερου μοναδιαίου κόστους εργασίας θα επιβαρύνει τη δυναμική τους. Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι ελαφρώς αρνητική, καθώς η έντονη επενδυτική δραστηριότητα θα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές (+3,5%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: