Σκωτία: Κάστρα, μύθοι και ουίσκι
- 18/09/2014, 19:03
- SHARE
Τι είναι αυτό που κάνει τους κατοίκους αυτής της περιοχής που επιθυμεί την ανεξαρτησία της από την Αγγλία, τόσο ιδιαίτερους;
Μπορεί πληθυσμιακά να είναι λίγοι -μόλις 5,2 εκατομμύρια- αλλά τα ποσοστά σε μεγάλους λογοτέχνες, ποιητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες και εφευρέτες είναι απίστευτα υψηλά. Ζώντας σε ένα μεγαλειώδες περιβάλλον και με αυτά τα γονίδια, δεν θα ήταν δυνατόν οι Σκωτσέζοι να μην είναι ιδιαίτεροι.
Μεγάλη τους αγάπη... η μουσική!
Η σκωτσέζικη μουσική είναι μια σημαντική πλευρά της σκωτσέζικης κουλτούρας, που ενσωματώνει παραδοσιακά και μοντέρνα στοιχεία. Παραδοσιακό μουσικό όργανο της Σκωτίας είναι η γκάιντα, καθώς και το βιολί και το ακορντεόν, που χρησιμοποιούνται σε συγκροτήματα σκωτσέζικης φολκ συνήθως μουσικής. Aποτέλεσε εν μέρει τη βάση για την ανάπτυξη της κάντρι μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσω των μεταναστών, που έφεραν μαζί τους τη μουσική από την αρχική τους πατρίδα.
Σκωτσέζικα πλάσματα που έγραψαν ιστορία
Η Nessie το τέρας: Η πρώτη εμφάνιση του Τέρατος της Λοχ Νες έγινε το 565 μ.Χ. Το είχε δει, λέει, και ο St Columba καθώς κυκλοφορούσε στη χώρα εκχριστιανίζοντας τους «αγρίους».
Ο Μπόμπι το σκυλάκι: Στο Εδιμβούργο έζησε και το θρυλικό Skye terrier σκυλάκι Grey Friar’s Bobby, το οποίο μετά το θάνατο του κυρίου του πέρασε 14 χρόνια καθισμένο πάνω στον τάφο του να τον περιμένει.
H Ντόλι το πρόβατο: Το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό δημιουργήθηκε το 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου και έζησε έξι χρόνια.
Σκωτσέζικα εμβλήματα (που δεν είναι σκωτσέζικα)
Κilt: Η διάσημη πλισέ ανδρική φούστα των υπερήφανων γενναίων. Μπορεί να εξέλιξαν το ντιζάιν της «φούστας» τον 16ο αιώνα, αλλά δεν την εφηύραν! Τους είχαν προλάβει οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με το shendyt.
Tartan: Το καρό υφαντό ύφασμα με τα έντονα διαφορετικά χρώματα από το οποίο είναι φτιαγμένα τα kilts των Σκωτσέζων έχει τις ρίζες του στην Κίνα! Αυτό απέδειξαν εξαιρετικά διατηρημένα υφάσματα με τα οποία ήταν ντυμένες μούμιες στη δυτική Κίνα πριν από 3.000 χρόνια.
Ηaggis: Το πιο «αν-γίνεται-μη-το-δοκιμάσεις» εθνικό πιάτο του κόσμου που φτιάχνεται από καρδιά, πνευμόνια και συκώτι προβάτου, βρασμένα μέσα στο στομάχι του ζώου, πιάτο-σύμβολο για το οποίο οι αυτόχθονες είναι πολύ υπερήφανοι, είναι τελικά αγγλικής προέλευσης, αφού βρέθηκε συνταγή του σε βιβλίο του 1615. Αν και ένα παρόμοιο πιάτο αναφέρεται σε ελληνικό κείμενο πριν από 2.500 χρόνια.
Ουίσκι: Οι πρώτες αποδείξεις ότι στη Σκωτία παρήγαν «νερό της ζωής» χρονολογούνται το 1494. Η διαμάχη μεταξύ Ιρλανδών (whiskey) και Σκωτσέζων (whisky) ανάγεται στους μεσαιωνικούς χρόνους. Είναι βέβαιο όμως ότι η απόσταξη αλκοόλ ήταν ήδη γνωστή στους Βαβυλώνιους από το 2000 π.Χ.
Ήθη και Έθιμα
Σε ορισμένα μέρη της Σκοτίας, η παραμονή των Χριστουγέννων λέγεται Sowans Nicht, όπου «sowans» είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται από βρώμη. Οι φίλοι κι οι συγγενείς έκαιγαν κλαδιά σουρβιάς την Παραμονή των Χριστουγέννων για να δείξουν πως δεν υπάρχει κανένα αρνητικό συναίσθημα μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον σκοτσέζικο μύθο, είναι κακό σημάδι να αφήσει κανείς τη φωτιά να σβήσει την Παραμονή των Χριστουγέννων, αφού αυτή η φωτιά θα κρατήσει τα ξωτικά μακριά.
Ένα περίεργο αλλά και επικίνδυνο έθιμο στη Σκωτία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου στο φεστιβάλ του Hogmanay. Στη γιορτή άνδρες κάνουν παρέλαση στους δρόμους κρατώντας εντυπωσιακές φλεγόμενες μπάλες και κουνώντας τις πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι φλεγόμενες μπάλες φέρνουν την κάθαρση και το φως του ήλιου, ενώ το έθιμο χάνεται πίσω στον χρόνο και τους Βίκινγκς.
Επειδή για μερικούς το πέταγμα της ανθοδέσμης θεωρείται passé…
Μια μέρα πριν το γάμο τους, οι νύφες της Σκωτίας πρέπει να περάσουν από ένα πολύ άσχημο όσο και σιχαμερό τελετουργικό: Πρέπει να «μαυριστούν»! Τι σημαίνει αυτό; Αντί να κάνουν ένα ωραίο πάρτι με τις φίλες τους, βγαίνουν έξω από το σπίτι και κάθονται ακίνητες, ενώ οι κολλητές τους αρχίζουν να τους πετάνε αβγά, γάλα, σιρόπια και ό,τι άλλο αηδιαστικό υπάρχει! Στο τέλος, μάλιστα, παίρνουν φτερά και τα πετάνε πάνω τους (φίλες να σου πετύχει!), μέχρι που οι νύφες γίνονται αγνώριστες.
Και τα βάσανα δεν τελείωσαν ακόμη. Η «μαυρισμένη» νύφη παρελαύνει σε ολόκληρη τη γειτονιά έτσι για να τη θαυμάσουν γνωστοί και άγνωστοι! Ο σκοπός αυτού του εθίμου είναι η προετοιμασία της νύφης για το γάμο, διότι μετά τη δοκιμασία αυτή, όλα τα προβλήματα θα της φαίνονται… παιχνιδάκι!
Μια παραδοσιακή Σκωτσέζικη γαμήλια τούρτα, αποτελείται από δυο σειρές φρέσκων φρούτων, ποτισμένα με μπράντι και λικέρ και φτιάχνεται την ημέρα του αρραβώνα του ζευγαριού. Μόνο η μια σειρά θα μοιραστεί μετά το τέλος του γάμου, ενώ η υπόλοιπη τούρτα, θα διατηρηθεί μέχρι την γέννηση του πρώτου τους παιδιού.