Ένταση Ιράν – Ισραήλ: Ασύμμετρες απειλές για την ελληνική οικονομία
- 15/04/2024, 09:17
- SHARE
Oι εξελίξεις στο μέτωπο που άνοιξε μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα καθορίσουν την τάση των τιμών σε καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα, με τα στελέχη της κυβέρνησης να παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα καθώς αναδύονται κίνδυνοι για τον πληθωρισμό.
Το Ιράν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σε έναν σκιώδη πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά σήμερα υπάρχουν ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη γεωπολιτική διαταραχή. Στο καλό σενάριο η επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ ήταν αντίποινα στην επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, χωρίς να δοθεί συνέχεια. Στο κακό σενάριο αναμένεται κλιμάκωση από την επόμενη κίνηση του Ισραήλ που σήμερα μελετά τη στρατηγική του.
Σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο brent, ένα σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί εν αναμονή αντίδρασης από το Ιράν, με το brent crude να πλησιάζει σε υψηλό έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα. Ήδη διατυπώνονται φόβοι στις ΗΠΑ για αντίκτυπο στην αντλία της βενζίνης αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις το τι τελικά θα συμβεί σε επίπεδο τιμών καταναλωτή.
Στην Ελλάδα παράγοντες της αγοράς προβλέπουν αυξήσεις που πιθανόν θα ξεπεράσουν τα 10 λεπτά σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης σημειώνοντας ωστόσο ότι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα έχουμε από τα μέσα Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή τις επιθέσεις του Ιράν. Πρόκειται για τιμολόγηση ανεξάρτητη από τον αναδυόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο, σε ποσοστό από 5% έως 25% υψηλότερα ανάλογα με το προϊόν. Οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο αυξάνονται σταθερά, με την αμόλυβδη να έχει φτάσει στα 2 ευρώ και λίγο υψηλότερα στα νησιά και εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτή η τάση έχει ήδη αποτυπωθεί στον πληθωρισμό που αυξήθηκε κατά 1,5% τον Μάρτιο σε σε 3,2% σε ετήσια βάση.
Ο κίνδυνος ωστόσο αφορά και παρενέργειες στα μεταφορικά κόστη ενόψει και της τουριστικής περιόδου, στα παραγόμενα και εισαγόμενα προϊόντα κ.α.. Οι πληθωριστικές πιέσεις με τη σειρά τους θα έχουν αντίκτυπο στην στρατηγική της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, με το θέμα να έχει δρομολογηθεί προς συζήτηση τον Ιούνιο και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα να έχει εκτιμήσει ως καταλληλότερη συγκυρία για την πρώτη μείωση τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Εντωμεταξύ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σε δηλώσεις του στο Mega, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά. Προέβλεψε αυξήσεις τιμών τις πρώτες ημέρες, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης. Ωστόσο, τόνισε ότι οι αναλύσεις είναι καθησυχαστικές και είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο εξέλιξης των πραγμάτων, αυτό να επιβεβαιωθεί και να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της μη κλιμάκωσης ή ακόμα καλύτερα και της αποκλιμάκωσης.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, παρακολουθεί την αγορά για τυχόν αναιτιολόγητες αυξήσεις, σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί. Η Πολιτεία, όπως είπε, έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους και είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος κατά την οποία υπάρχει αναταραχή είναι η περίοδος που όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: