Εργασιομανία; Βρείτε την ισορροπία προτού «καείτε» εντελώς
- 20/09/2014, 19:28
- SHARE
Το ότι εργάζεστε πολλές ώρες δεν σημαίνει ότι είστε εργασιομανής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εργασιομανία δεν είναι ένα πραγματικό πρόβλημα…
Το ότι εργάζεστε πολλές ώρες ή πάνω σε πολλά πρότζεκτς δεν σημαίνει ότι είστε εργασιομανής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εργασιομανία δεν είναι ένα πραγματικό πρόβλημα… Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός της εργασιομανίας, ούτε και συναντάται η εργασιομανία σε κάποιον από τους επίσημους καταλόγους διαταραχών που έχουν συντάξει οι ψυχίατροι.
«Δεν θα αποκαλούσα την εργασιομανία πάθηση επειδή ακριβώς υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί βαθμοί έντασής της» λέει η Δρ. Γκάμπι Κόρα, ψυχίατρος και συνιδρύτρια του Executive Health and Wealth Institute.
Υπάρχει όμως μια σειρά χαρακτηριστικών που τόσο οι ψυχίατροι και οι κοινωνικοί επιστήμονες, όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς, επισημαίνουν: ο εργασιομανής νοιώθει την υποχρέωση να εργάζεται, είναι συνεχώς απασχολημένος με τη δουλειά, και δεν μπορεί να χαλαρώσει όταν δεν εργάζεται. Συχνά, αυτή η καταπιεστική παρόρμηση επιδρά καταστροφικά στην υγεία και στις σχέσεις του.
«Οι άνθρωποι μπορεί να εργάζονται για ώρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εξαρτημένοι από την εργασία τους. Οι εργασιομανείς, όμως, επενδύουν στην εργασία τους όλη την ώρα, χάνοντας σε μόνιμη βάση το όποιο μέτρο» λέει η Σεσίλ Αντρεάσεν, ερευνήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας.
Το κύριο πρόβλημα με την εργασιομανία, όπως επισημαίνει και η Κόρα, είναι η εξάντληση που μπορεί να προέλθει. «Ως εργασιομανής, δεν έχει το χρόνο να ξεκουραστείς και να επανέλθεις». Και έτσι προκύπτουν διάφορες κακές συνήθειες, όπως το βραδινό ποτό για χαλάρωση, η έλλειψη ύπνου, η προσθήκη βάρους, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, η έλλειψη γυμναστικής, και η κατάθλιψη.
Αν λοιπόν νοιώθετε τον κίνδυνο της εργασιομανίας να πλησιάζει, καλό είναι να λάβετε τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Προσέξτε τη σωματική σας υγεία:
Προσπαθήστε να τρώτε καλά, να ασκείστε και να κοιμάστε αρκετά.
Βάλτε ένα όριο στην εργάσιμη ημέρα σας:
Μπορεί να σας έλκει η ιδέα της εργασίας όλη την ώρα, αλλά πραγματικά αυτό είναι ανθυγιεινό. Καλό είναι να σταματάτε τη δουλειά την ίδια περίπου λογική ώρα κάθε μέρα, και να ξεκινάτε πάλι το επόμενο πρωινό.
Βάλτε κι άλλα όρια:
Αν μπορείτε, μην εργάζεστε καθόλου από το σπίτι, προτείνει η Αντρεάσεν. Κι όταν εργάζεστε, επιτρέψτε στον εαυτό σας τακτικά διαλείμματα.
Προσπαθήστε να επαναφέρετε μια ισορροπία στη ζωή σας:
Πιέστε τον εαυτό σας ώστε να βρείτε χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους σας. Και επιτέλους, επιβάλλετε στον εαυτό σας λίγη ξεκούραση.
Ξεκινήστε από τα μικρά, απλά πράγματα:
Ας πούμε, όταν βγείτε μια βόλτα μ’ έναν φίλο, μην πάρετε και το τηλέφωνο μαζί. Κι όταν πρόκειται να πάτε εκδρομή με την οικογένειά σας, πείτε σε όλους τους συναδέλφους σας να σας πάρουν τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
Διαβάστε ακόμη: