Κ. Λίντνερ (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα οικονομικά τους
- 21/04/2024, 09:36
- SHARE
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε έναν νέο γύρο κοινής έκδοσης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα οικονομικά τους.
Ο Λίντνερ προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση για μια άλλη κοινή πρωτοβουλία δανεισμού, καθώς τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση, τη στροφή στην ψηφιακή οικονομία και, πιο επειγόντως, την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.
Ο Γερμανός υπουργός μιλούσε στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου ορισμένοι από τους ομολόγους του προωθούσαν την υπόθεση για κοινή έκδοση χρέους ως τον καλύτερο τρόπο συγκέντρωσης των απαιτούμενων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πολωνός Αντρέι Ντομάνσκι είπε, από την πλευρά του, ότι η χώρα του θα πιέσει για νέα και πιο δίκαιη χρηματοδότηση για την άμυνα όταν αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ το επόμενο έτος. Ο Λίντνερ επανέλαβε ότι δεν θα δεχτεί περισσότερες από κοινού υποχρεώσεις.
«Για οικονομικούς λόγους, η ευθύνη για τα δικά μας εθνικά οικονομικά δεν πρέπει να είναι θολή», είπε σε σχόλια στο Bloomberg.
Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν την αυστηρότερη ερμηνεία από το συνταγματικό τους δικαστήριο των νομικών ορίων στον κρατικό δανεισμό ως σημαντικό εμπόδιο σε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ. Πέρυσι το δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε την πρακτική της μετατόπισης κεφαλαίων μεταξύ «οχημάτων» εκτός προϋπολογισμού που είχαν σχεδιαστεί για να παρακάμψουν τους περιορισμούς δανεισμού της χώρας.
Ο Λίντνερ επέμεινε ότι δεν είναι νομικό το ζήτημα. «Δεν είμαστε κατά της ένωσης χρέους μόνο για νομικούς λόγους», είπε.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ – μέρος του μεγαλύτερου πακέτου τόνωσης που υπήρξε στο μπλοκ- είναι μικτά και επομένως δεν είναι μια προσέγγιση που πρέπει να επαναληφθεί.
«Το αποτέλεσμα του ταμείου της ΕΕ Next Generation είναι τόσο διφορούμενο που δεν φαίνεται σκόπιμο να επαναληφθεί», είπε.