MPWGR2024: Πρόκληση η ενσωμάτωση περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας
- 23/04/2024, 17:42
- SHARE
Στους τρόπους, με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζουν δραστικά τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά εργασίας, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, συζήτηση στο Most Powerful Women Summit 2024, που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Ο Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής Ε.ΕΝ.Ε/ Partner του Fortune Greece συνομίλησε με την Ιωάννα Βελαώρα, Chief Administration Officer του Ομίλου Εταιρειών ΤΗΕΟΝ, την Ρεβέκκα Πιτσίκα, Founder & CEO της We R και την Έλενα Στάσση, Chief Human Resources Officer της Intrakat, ενώ προηγήθηκε εισαγωγική συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η υπουργός τόνισε ότι μεγάλη πρόκληση – σε μια στιγμή όπου έχει πέσει η ανεργία και ο εργοδότης δεν βρίσκει εργαζομένους – είναι το να ενσωματωθούν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας και αναγνώρισε ότι παρατηρούνται πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης και χαμηλόμισθων στις γυναίκες. Πρόκληση, σύμφωνα με την ίδια είναι να ανατραπούν και αντιστραφούν αυτά τα ποσοστά. “Μπορούμε να βρούμε τα νέα εργατικά χέρια μεταξύ των γυναικών”, είπε χαρακτηριστικά η κα. Μιχαηλίδου.
Η υπουργός αναφέρθηκε στις κινήσεις του υπουργείου, ενώ όπως υπογράμμισε μεταξύ των στοιχημάτων είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κάτι που σημαίνει προστασία του εργαζομένου και έσοδα για το κράτος. Όσο αφορά στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι είναι κάτι που κακώς φοβίζει τον κόσμο.
Η Ιωάννα Βελαώρα, μίλησε για ισχυρό DNA, που συνδέεται με το όραμα του ιδρυτή και δεν αφορά μόνο στα hard skills των ανθρώπων. “Επενδύουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης καθώς απασχολούμε πολλούς μηχανικούς λόγω αντικειμένου. Όμως, δεν μένουμε σε αυτό, μας ενδιαφέρει να αναπτύξουν οι άνθρωποί μας και soft skills. Επιστήμη και τεχνολογία πρέπει να συμβαδίζουν με την τέχνη. Έχουμε δυνατό πρόγραμμα upskilling και reskilling, ωθούμε τον κόσμο μας σε δραστηριότητες για θέατρο, μουσεία, μουσική, επισκεπτόμαστε παραστάσεις, αρχαιολογικούς χώρους με ξενάγηση, έχουμε ορχήστρα εργαζομένων, είναι μια κοσμογονία. Κάνουμε διαλέξεις ιστορίας για χώρες όπου πουλάμε προϊόντα”, είπε και πρόσθεσε: “Προάγουμε γυναικεία επιχειρηματικότητα, προσπαθούμε να έχουμε όσο περισσότερες γυναίκες μάνατζερ γίνεται”.
Η Ρεβέκκα Πιτσίκα τόνισε ότι η οικονομία πάει μπροστά, και ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από την απασχόληση. “Βοηθούμε εταιρείες να προωθήσουν μετασχηματισμό για να επιτύχουν ανάπτυξη. Η Founder & CEO της We R υπογράμμισε τη σημασία του να επαναπροσδιορίσουμε upskilling και reskilling και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στη διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. “Λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης αναδύονται ευκαιρίες στα επαγγέλματα υγείας, τεχνολογίας, οικονομικά, αλλά σταδιακά θα υπάρξει απομείωση της ζήτησης για εργαζόμενους σε μεταφορές, εκπαίδευση”, είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Έλενα Στάσση, αναγνώρισε ότι έχει αλλάξει το τοπίο στην αγορά εργασίας. “Παλαιότερα καθοριζόσουν από το πτυχίο σου, τώρα σε καθορίζουν οι δεξιότητές σου, τα certifications”, είπε η Chief Human Resources Officer της Intrakat και πρόσθεσε: “Υπάρχει έλλειμμα προσωπικού στην εποχή μας, άρα καλό είναι να βλέπουμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε το προσωπικό μας με reskilling-upskilling. Επίσης έχουμε ανάγκη από εργατικό δυναμικό, χρειαζόμαστε 250.000 εργάτες για την υλοποίηση οικοδομικών έργων, πού θα τους βρούμε; Ευτυχώς η νομοθεσία επιτρέπει τις μετακλήσεις πλέον για να καλύψουμε το έλλειμμα αυτό. Επίσης, ανάγκη για brain regain με Έλληνες του εξωτερικού που πρέπει να επιστρέψουν”.