MPWGR2024: Αυτό θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του μέλλοντος – Ο ρόλος των γυναικών

MPWGR2024: Αυτό θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του μέλλοντος – Ο ρόλος των γυναικών
Από αριστερά: Έλενα Στυλιανού (RSM Greece), Ιάκωβος Μιχαλίτσης (BAUSCH + LOMB), Nτιάνα Μαρκάκη (the Boardroom), Σουζάνα Κλημεντίδη (AAK LEGAL), Μαριάννα Σκυλακάκη (αθηΝΕΑ)
Πώς προετοιμάζονται οι γυναίκες που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις επιρροής στην Ελλάδα, ώστε να καταλάβουν θέσεις σε ΔΣ;

Τα κριτήρια, με τα οποία τοποθετούν οι εταιρείες στα ΔΣ γυναίκες και πώς προετοιμάζονται οι γυναίκες που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις επιρροής στην Ελλάδα, ώστε να καταλάβουν θέσεις σε ΔΣ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων στο Most Powerful Women Summit 2024, που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Οικονομολόγος, Εκδότρια & Αρχισυντάκτρια του αθηΝΕΑ συνομίλησε με την Σουζάνα Κλημεντίδη, Partner της AAK LEGAL, την Nτιάνα Μαρκάκη, Founder & CEO του the Boardroom, τον Ιάκωβο Μιχαλίτση, Regional General Manager, South East Europe Italy, Greece, Cyprus, Malta, Balkans Cluster της BAUSCH + LOMB και την Έλενα Στυλιανού, Managing Partner, RSM Greece & Chairwoman, της RSM Europe.

Η Σουζάνα Κλημεντίδη μίλησε για τον… ελέφαντα στο δωμάτιο: Κατά πόσο μπορεί μια γυναίκα να έχει φωνή σε ένα ΔΣ. “Αντιμετωπίζουμε το θέμα αριθμητικά και ποσοτικά αλλά το θέμα δεν είναι αριθμητικό και ποσοτικό. Ακόμα και η ΕΕ έχει ορίσει τον στόχο στο 40% και όχι στο 50% και αυτό είναι ανησυχητικό. Η συμπερίληψη των γυναικών δεν είναι πραγματική στα ΔΣ, πρέπει να δοθεί ίση και ίδια ευκαιρία στις γυναίκες, να είναι το ΔΣ ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι επαρκή. Η συμπερίληψη δεν είναι αρκετά ποιοτική ώστε να περιλαμβάνει όλες τις γενιές, όλες τις φωνές, όλα τα φύλα, υπογράμμισε η Partner της AAK LEGAL και πρόσθεσε: “Η υιοθέτηση ESG χωρίς να είναι όραμα της εταιρείας δεν οδηγεί σε πραγματική διαφοροποίηση. Πρέπει να είναι πραγματική επιθυμία του ΔΣ και της εταιρείας”.

Η Nτιάνα Μαρκάκη από την πλευρά της τόνισε ότι δεν υπάρχει ιδανικό προφίλ για μέλος Διοικητικού Συμβουλίου. “Κάθε ΔΣ, κάθε εταιρεία, κάθε τομέας είναι διαφορετικοί και απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες. Hard skills: Τα μέλη ΔΣ πρέπει να έχουν θεωρητική και πρακτική εμπειρία σε θέματα corporate governance, να γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του ΔΣ, η διαφορά μεταξύ εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών, να μπορεί να αξιολογεί κινδύνους, να έχει γνώσεις οικονομικών για να λαμβάνει οικονομικές αποφάσεις και να γνωρίζει ποια είναι η επίδραση των νέων τεχνολογιών στην επιχείρηση”. Σύμφωνα με την Founder & CEO του the Boardroom τα soft skills είναι η καλή φήμη, η ακεραιότητα, το ήθος μελών ΔΣ, ειδικά μετά από όλα αυτά τα εταιρικά σκάνδαλα. Όσο για τα 3 leadership skills: Α) Θάρρος, δυνατότητα αμφισβήτησης, κριτικής των μελών της διοίκησης. Β) Δυνατότητα εύλογων ερωτήσεων. Γ) Αντίσταση στο group think.

Ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, σημείωσε ότι “δεν ετοιμάζουμε με κάποιο τρόπο τις γυναίκες συναδέλφους σε σχέση με τους άνδρες. Μας ακολουθούν έννοιες όπως η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα στα γονίδιά μας. Δεν λειτουργούμε με καμία διάκριση. Στην ελληνική διοικητική ομάδα είμαστε 6 άτομα, 3 είναι γυναίκες. Στο cluster μου 11 στους 15 επικεφαλής χωρών είναι γυναίκες. Την τελευταία 5ετία η εταιρεία βραβεύεται ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα και φέτος είναι στη 2η θέση για το Great Place to Work for Women”.

Τέλος, η Έλενα Στυλιανού, υπογράμμισε ότι οι εισηγμένες συμμορφώθηκαν με τον νόμο 4706 αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστικές διαφορές, σύμφωνα με ευρήματα του RSM Board Diversity Survey. “Στα ανώτατα μέλη το ποσοστό των γυναικών πέφτει στο 14%. Ηλικία: 59% πάνω των 50 ετών. 44% των γυναικών έχουν οικογενειακό χαρακτήρα. Όσο για το μείγμα δεξιοτήτων: 3% ESG & HR, 59% Business & Finance. Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες σε εκτελεστικούς ρόλους. Να μεταβούμε από το συγκεντρωτικό στο αποκεντρωτικό μοντέλο, όχι έλεγχος του ΔΣ από μέλη μιας οικογένειας. Απαιτείται πολυμορφία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: