Βόμβα από ΗΠΑ: Ο ιδρυτής της Binance, Changpeng Zhao, πρέπει να κάνει 3 χρόνια φυλακή

Βόμβα από ΗΠΑ: Ο ιδρυτής της Binance, Changpeng Zhao, πρέπει να κάνει 3 χρόνια φυλακή
Ο ιδρυτής του Binance, Changpeng Zhao, πρέπει να περάσει 3 χρόνια στη φυλακή, λέει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Ποινή φυλάκισης τριών ετών προβλέπει για τον ιδρυτή και άλλοτε πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Binance Changpeng «CZ» Zhao το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, εγκαλώντας τον για τον ρόλο τον οποίο έπαιξε σε ό,τι αφορά παραβίαση νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Από την άλλη, οι δικηγόροι του πρώην CEO υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης, επικαλούμενοι το πρόστιμο που πλήρωσε και τη συμφωνία περί «αποδοχής της ευθύνης».

Πιο αναλυτικά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο υποστηρίζει ότι πρέπει να περάσει 36 μήνες στη φυλακή και να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων, δεδομένου ότι παραδέχτηκε την ενοχή του για παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου τον περασμένο Νοέμβριο. 

Ώρες αργότερα, η υπερασπιστική ομάδα του Zhao κατέθεσε το δικό της υπόμνημα , λέγοντας ότι «κανένας κατηγορούμενος σε παρόμοια υπόθεση δεν καταδικάστηκε». Αντίθετα, πρότειναν να καταδικαστεί σε αναστολή, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Άμπου Ντάμπι.

«Σε αυτήν την περίπτωση, η ποινή δεν θα στείλει μήνυμα μόνο στον Zhao αλλά και στον κόσμο. Ο Zhao καρπώθηκε τεράστια οφέλη παραβιάζοντας τον νόμο και το τίμημα αυτής της παραβίασης πρέπει να είναι σημαντικό. Πρέπει να τιμωρηθεί αποτελεσματικά για τις εγκληματικές του πράξεις, ώστε να υπάρξει ένα μήνυμα αποτροπής για άλλους που μπαίνουν στον πειρασμό να χτίσουν περιουσίες και επιχειρηματικές αυτοκρατορίες παραβιάζοντας τον νόμο των ΗΠΑ» ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές.

Ο Zhao αρχικά αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 18 μηνών, ωστόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστήριξε «το εύρος και οι συνέπειες της ανάρμοστης συμπεριφοράς του ήταν τεράστιες».

«Εν μέρει επειδή ο Zhao απέτυχε να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα AML, παράνομοι φορείς χρησιμοποίησαν το ανταλλακτήριο της Binance με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων της λειτουργίας υπηρεσιών μίξης που έκρυβαν την πηγή και την ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων, συναλλαγών με παράνομες εισπράξεις από επιθέσεις ransomware, μεταφορών εσόδων από το darknet και απατών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο» ανέφερε το υπόμνημα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τι αναφέρει η υπεράσπιση 

Ο Zhao δεν γνώριζε και ποτέ δεν «ενημερώθηκε ρητά» για συγκεκριμένες συναλλαγές στην Binance με κεφάλαια εγκληματικών οργανώσεων, ανέφερε η υπεράσπιση του.

«Παρόλο που η Probation αναφέρεται σε μια συνομιλία στην οποία ο επικεφαλής συμμόρφωσης της Binance προειδοποίησε τον κ. Zhao ότι υπήρχαν χρήστες από χώρες υπό κυρώσεις στο Binance.com… η πραγματικότητα είναι ότι η Binance, ως εταιρεία εκτός ΗΠΑ, δεν είχε απαγορευτικό να έχει χρήστες από Χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην πλατφόρμα της» πρόσθεσε.

Επίσης, αυτές οι συναλλαγές αποτελούσαν μόνο ένα ελάχιστο μέρος του όγκου συναλλαγών της Binance, γεγονός που καθιστά «αδιανόητο ότι ο κ. Zhao ενήργησε εν γνώσει του και σκόπιμα».

Μεταξύ των υποστηρικτών του Zhao είναι η Yi He, μητέρα τριών από τα παιδιά του, η πρώην σύζυγός του Yang Weiqing, τα δύο ενήλικα παιδιά του με τη Yang, ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και νυν λομπίστας της Binance Max Baucus και μερικές δεκάδες άλλα άτομα. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 30 Απριλίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: