ΕΚΤ: Σε χαμηλό 2,5 ετών οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Σε χαμηλό 2,5 ετών οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό
epa08464893 (FILE) - An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55115425 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να «βλέπουν» σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων.

Το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών «άγγιξαν» για τον Μάρτιο οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενώ τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα συνεχίζουν να «βλέπουν» σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κατά τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν επίσης, στο 3,0% από 3,1%.Βρίσκονται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει «δείξει» πως θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της για τα τελευταία χρόνια τον ερχόμενο Ιούνιο, την ώρα που η «σφιχτή» νομισματική πολιτική της συνεχίζει να αυξάνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να προκαλεί ανησυχίες για τον ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις για το εισόδημα

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος μειώθηκαν ελαφρά στο 1,3%, από 1,4% τον Φεβρουάριο.

Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι αντιλήψεις για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμειναν σταθερές στο 6,4%.

Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν ελαφρά στο 3,6%, από 3,7% τον Φεβρουάριο.

Ανάπτυξη και ανεργία

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο -1,1%.Αντίθετα, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν μειώθηκαν στο 10,7%, από 10,9% τον Φεβρουάριο.

Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το αντιλαμβανόμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,4%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας.

Οι τιμές ακινήτων

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,4% τους επόμενους 12 μήνες, αμετάβλητη σε σχέση με τον Φεβρουάριο.Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο πεμπτημόριο εισοδήματος (3,2% και 2,0%, αντίστοιχα).

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες υποχώρησαν ελαφρώς στο 5,0%, από 5,1% τον Φεβρουάριο. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες μπροστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: