Βαρουφάκης: O Τσίπρας να τολμήσει να γίνει Τσόρτσιλ
- 22/09/2014, 16:52
- SHARE
Ο γνωστός οικονομολόγος προτρέπει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη διστάσει να πει το μεγάλο «όχι» στους δανειστές.
Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στο ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία.
O προνομιακός συνομιλητής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο «Τσίπρας είναι έτοιμος να πάρει το ρίσκο της μεγάλης σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες».
Όπως τονίζει στην εφημερίδα, αν οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνουν αποδεκτές, πρώτη κίνηση αντίδρασης της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να είναι η στάση πληρωμών, δηλαδή «η μη αποπληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Στο σημείο αυτό ο Γιάννης Βαρουφάκης καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την ιστορική ευθύνη βαδίζοντας στα χνάρια του Ουίνστον Τσόρτσιλ και αντί για παροχές να υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, όπως έπραξε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το 1940, «μόνο δάκρυα και αίμα, λέγοντας το μεγάλο “όχι” στους εταίρους μας». Ο κ. Βαρουφάκης παρεμβαίνει επίσης και στη συζήτηση αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση υπερκοστολογεί και η αντιπολίτευση υποτιμολογεί. Η αλήθεια για το πόσα δισεκατομμύρια θα κοστίσουν όλα αυτά είναι κάπου στη μέση».
Επίσης τοποθετήθηκε για τις εξαγγελίες κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, αλλά και για τη κοστολόγηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης λέγοντας ότι:
«Είναι το ελάχιστο που πρέπει να σχεδιάσει μια κυβέρνηση εν αναμονή για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει μεγάλα λαϊκά στρώματα. Είναι σύνηθες φαινόμενο, παγκοσμίως, η κυβέρνηση να υπερ-κοστολογεί το προεκλογικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης και η αντιπολίτευση να το υποτιμολογεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις διαφωνίας, μια απλή (και αρκετά επιτυχημένη) μέθοδος υπολογισμού του προβλεπτικού σφάλματος είναι να πάρουμε τον μέσο όρο της τιμής που δίνει εκείνος που έχει συμφέρον να την υποτιμήσει και εκείνου που θέλει, για τους δικούς του λόγους, να την υπερτιμήσει.»
Για το αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για τη χώρα μας υποστήριξε ότι: «Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγους βαθμούς ελευθερίας εντός μιας συστημικής Ευρωζώνης. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε εμείς και όλη η Ευρωζώνη από την κρίση είναι κάποιος ηγέτης επιτέλους να ασκήσει μια φορά το βέτο που χρειάζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, στην οποία η γλώσσα της αλήθειας θα επικρατεί επί της γλώσσας του ψέματος».
Επίσης ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν «κόκκινες» γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Αν δεν είσαι διατεθειμένος να τραβήξεις μια κόκκινη γραμμή και να πεις ότι «όποιος την περάσει δεν θα έχει τη δική μου συμφωνία και θα μπω στο αεροπλάνο να επιστρέψω στην Αθήνα χωρίς συμφωνία», αν δεν έχεις σκεφτεί και σχεδιάσει τι θα κάνεις σε αυτή την περίπτωση, τότε δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο οικονομολόγος αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών λέγοντας ότι: «Η στάση πληρωμών δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί θα έπρεπε να συνεχίζεται η πληρωμή στην ΕΚΤ; Με ποιο δικαίωμα η ΕΚΤ το 2010 και το 2011 αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα δήθεν για να μην πάνε τα spreads στα ουράνια, κάτι που τελικώς συνέβη και μετά το κούρεμα, με εμάς να συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε; Στην κεντρική μας τράπεζα; Ενός πτωχευμένου Ελληνικού Δημοσίου που τελικά αναγκάζεται να δανείζεται από τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Σε ποια οικονομία του κόσμου έχει ακουστεί ποτέ Δημόσιο να δανείζεται για να δώσει χρήματα στην κεντρική του τράπεζα; Είναι πρωτάκουστο. Θα διαβάζεται σε 100 χρόνια στα εγχειρίδια δημοσίων οικονομικών και θα γελάει το παρδαλό κατσίκι του μέλλοντος. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ρήξη».
Κλείνοντας τόνισε ότι σε περίπτωση που ο λαός εκλέξει κυβέρνηση αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανταπεξέλθει στην ιστορική ευθύνη και πρόσθεσε ότι: «δεν υπάρχει επιλογή χωρίς ρίσκο. Σας παραπέμπω στην ιστορική ρήση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Αντιμέτωπος με τη βαθιά ύφεση το 1933, αντίστοιχη με αυτή που περνάει η χώρα μας, είπε: το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι τον ίδιο τον φόβο.»