Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πότε εκπνέει η προθεσμία – Ποιοι εξαιρούνται από το net billing
- 10/05/2024, 21:33
- SHARE
Mεγάλη δραστηριότητα παρατηρείται στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για τα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη“, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε την πρόωρη λήξη του προγράμματος στις 15 Μαΐου, αντί για το τέλος Ιουνίου όπως αρχικά προβλεπόταν.
Το ενδιαφέρον αυξάνεται καθώς όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα θα πρέπει τώρα να υιοθετήσουν το μοντέλο net-billing, το οποίο αυξάνει τους χρόνους απόσβεσης της επένδυσης σε σχέση με το net-metering που εφαρμόζεται επί του παρόντος.
Η υποβολή αιτήσεων έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς πλησιάζουμε στη λήξη του προγράμματος. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί περίπου 7.000 συστήματα στη διάρκεια του ενός έτους του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”, με περίπου το ήμισυ να συμπεριλαμβάνει επίσης μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.
Τα συστήματα που έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά δεν έχουν συνδεθεί ακόμα στο ηλεκτρικό δίκτυο ανέρχονται στα 13.000, εκ των οποίων περίπου το 70% είναι φωτοβολταϊκά με μπαταρία.
Εάν ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων παραμείνει σταθερός, αναμένεται να υποβληθούν άλλες 10.000 αιτήσεις έως τα μέσα Μαΐου, όταν κλείνει το πρόγραμμα. Η έντονη αυτή δραστηριότητα οφείλεται στην προσπάθεια των νοικοκυριών όχι μόνο να επωφεληθούν από την επιδότηση που προσφέρει το πρόγραμμα, αλλά και να διασφαλίσουν μια ευνοϊκή τιμολόγηση της αυτοπαραγωγής μέσω του συστήματος net metering.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται να υπογράψει σύντομα την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την αυτοπαραγωγή ενέργειας, περιλαμβάνοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του net-billing και άλλες λεπτομέρειες του νέου μοντέλου ενεργειακού συμψηφισμού που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο 5037/2023. Στόχος είναι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν τις 15 Μαΐου, ώστε να αποφευχθεί ένα νομοθετικό κενό για την εφαρμογή του net-billing.
Ποιοι εξαιρούνται από το net billing
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, περιορίζει την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) μόνο σε λίγες κατηγορίες καταναλωτών, αποκλείοντας την πλειονότητα αυτών, δηλαδή νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες, και προκρίνει την εφαρμογή ενός σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net-billing).
Ωστόσο, προβλέπει και ορισμένες εξαιρέσεις καθώς με net-metering θα μπορούν να συνεχίσουν μόνο:
-όσοι υπαχθούν έως τις 15 Μαΐου στο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”
– φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται από αγρότες με ισχύ έως 30 kW (κιλοβάτ)
– φωτοβολταϊκά δήμων
– φωτοβολταϊκά που εγκαθιστούν νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς,
– φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.